Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023
18:24:14

Χαλκίδα

Φορείς ενάντια σε ΠΟΑΥ στο Βόρειο & Νότιο Ευβοϊκό

  • Κατηγορία Αγορά

ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ

Φορείς ενάντια στην ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στον Β. & Ν. Ευβοϊκό

Επιστημονική εσπερίδα - συνάντηση φορέων, με θέμα την ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών σε θαλάσσιες περιοχές σε όλο τον Ευβοϊκό, πραγματοποιείται στη Χαλκίδα, την Παρασκευή 16 Ιουνίου, από τις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου.

Την εσπερίδα διοργανώνει η Συντονιστική Ομάδα Συλλόγων & Φορέων για την Προστασία του Ευβοϊκού, που συναπαρτίζεται από την Ομάδα Πολιτών για την Διάσωση του Υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη, το Σύλλογο για την Προστασία της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Σιδερίτης», το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας, τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αλιβερίου και τον Περιβαλλοντικό & Πολιτισμικό Σύλλογο Ελυμνίων «Μάκιστος».

Η ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, έκτασης πλέον των 20.000 στρεμμάτων, σε θαλάσσιες περιοχές των Βόρειου και Νοτίου Ευβοϊκού Κόλπου καθώς και του Διαύλου Ωρεών, προβλέπεται από το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και αναμένεται στο αμέσως προσεχές διάστημα, με την υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος.

Σύμφωνα με το προσχέδιο προεδρικού διατάγματος που έχει υπογραφεί, η ίδρυση της εν λόγω Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (θα 'ναι η 8η θεσμοθετημένη από τις 23 προβλεπόμενες σε όλη τη χώρα) έχει ως γνώμονα την αυξημένη περιβαλλοντική προστασία, τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την περαιτέρω ανάπτυξη και οργάνωση του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους και προσελκύοντας νέες επενδύσεις.

Οι διοργανωτές της εσπερίδας κάνουν λόγο για θεσμοθέτηση «βιομηχανικής ζώνης ιχθυοκαλλιέργειας» και εκτιμούν ότι η θάλασσα του Ευβοϊκού -όπως και τα δάση, τα βουνά και όλη η χερσαία περιοχή του πανέμορφου νησιού μας- «κινδυνεύει από μια νέα επιδρομή με σκοπό το κέρδος και με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο ήδη επιβαρυμένο θαλάσσιο περιβάλλον του Βόρειου και Νότιου Ευβοϊκού, στην υγεία, την διατροφή μας και στον τουρισμό». Και προχωρούν στη διάδοση του μηνύματός τους στην κοινωνία της Εύβοιας που «έχει ελάχιστα ενημερωθεί».

Θα μιλήσουν οι:
- Θανάσης Μπινιάρης, γραμματέας Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας, ως εκπρόσωπος της Συντονιστικής Ομάδας Συλλόγων και Φορέων για την Προστασία του Ευβοϊκού / «Στοιχεία από τις μελέτες για την εγκατάσταση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στον Ευβοϊκό Κόλπο».
- Ανθή Γιαννούλου, νομικός / «ΠΟΑΥ: Μια ειδική βιομηχανική ζώνη στην θάλασσα και στις παράκτιες περιοχές».
- Γιώργος Μοναστήρογλου, εκπαιδευτής καταδύσεων / «Οι ομορφιές του βυθού στο Βόρειο και Νότιο Ευβοϊκό».
- Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, γιατρός - δήμαρχος Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας.
- Ιωάννης Δημητριάδης, δήμαρχος Πόρου / «Αγώνας ενάντια στις ΠΟΑΥ, το παράδειγμα του Πόρου».
- Αναστασία Μήλιου, υδροβιολόγος - διευθύντρια έρευνας Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» / «Οι επιπτώσεις των εντατικών πρακτικών θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας».
- Ευστρατία Καμπούρη, καθηγήτρια χημείας – πρώην επιθεωρήτρια & ενεργό μέλος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος.
- Δημήτρης Πουρσανίδης, δρ. θαλάσσιας οικολογίας / «ΠΟΑΥ στον Νότιο Ευβοϊκό - Τι είδαμε σε αυτοψίες για ύπαρξη λιβαδιών ποσειδωνίας».
- Αντώνης Σηφάκης, δικηγόρος Δ.Ν. / «Χωροταξικός σχεδιασμός και αδειοδότηση μονάδων υδατοκαλλιεργειών: η περίπτωση της Εύβοιας».
- μέλη της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην ΠΟΑΥ Εχινάδων νήσων και Αιτωλοακαρνανίας.