Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023
22:54:12

Χαλκίδα

Αποστόλου: «Αν πάρουμε πίσω το σχέδιο, θέμα παραμονής στην ΕΕ»

  • Κατηγορία Αγορά

Η κυβέρνηση δεν επιχείρησε στο ελάχιστο να κοροϊδέψει κανέναν, ούτε τους αγρότες, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Μιλώντας στο «Mega», υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός καλεί τους αγρότες σε διάλογο, καθώς και ότι ο ίδιος συζητά μαζί τους από τον Οκτώβρη. «Διότι η προστασία ιδιαίτερα του αγροτικού χώρου ήταν κύριο ζητούμενο για μας», είπε

Ο υπουργός δέχθηκε ότι ο αγροτικός χώρος χρειάζεται στήριξη και πρόσθεσε: «Αυτήν τη στήριξη τη σέβεται και την υπερασπίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει έναν κοινοτικό προϋπολογισμό για το αγροτικό. Για τους Έλληνες αγρότες, όπως για όλους τους Ευρωπαίους διασφαλίζεται μέσα από την κοινή αγροτική πολιτική ένα ποσό, σύμφωνα βεβαίως με τους αγρότες που υποβάλλουν δικαιώματα και υποβάλλουν δικαιώματα γύρω στους 700.000 αγρότες».

Ως προς τη φορολόγηση, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι το 2016 για το εισόδημα του 2015, οι αγρότες θα πληρώσουν «αυτά που πλήρωσαν το '14, τα οποία είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν για το εισόδημά τους το '13» «Άρα συμφωνούμε ότι και το 2016 θα πληρώσουν λιγότερα λεφτά από αυτά που πλήρωναν τις προηγούμενες φορές», συμπέρανε.

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα των αγροτών για απόσυρση του ασφαλιστικού σχεδίου, ο υπουργός ανέφερε: «Αν πάρουμε πίσω τη συμφωνία, υπάρχει ένα θέμα παραμονής της χώρας μας στην Ε.Ε., να τα καταλάβουν αυτά».

Έχουμε μια συμφωνία, «την οποία πρέπει να την υπηρετήσουμε, να την υλοποιήσουμε» είπε και συνέχισε: «Όχι μόνο την έχει συμφωνήσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου που είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας αλλά είναι και αναγκαία για τους ίδιους τους αγρότες, 3,5 δισ. είναι ανάγκη κάθε χρόνο να εισρέουν στον αγροτικό χώρο. Διότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε μια προσπάθεια να βγούμε μπροστά».

Για το ασφαλιστικό είπε: «Το 90% των δαπανών του ΟΓΑ καταβάλλεται από τον Έλληνα πολίτη και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σήμερα εάν αφήσουμε τα πράματα όπως είναι, η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, του αγρότη θα πάει σε βάθος χρόνου, το 2027 σε μηδέν».

Και πρόσθεσε: «Το ζήτημα είναι: Πρέπει να κάνουμε παρέμβαση στο ασφαλιστικό των αγροτών ναι ή όχι; Έτσι λοιπόν από την ώρα που πρέπει να κάνουμε παρέμβαση, πρέπει να έρθουν οι αγρότες και να συζητήσουμε και με τον πρωθυπουργό αυτά τα οποία εμείς διαπραγματευόμαστε».