Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
15:35:17

Χαλκίδα

Λύση για αδειοδότηση υφιστάμενων πτηνοτροφείων

  • Κατηγορία Αγορά

Με τροπολογία που ψηφίστηκε (τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου) από τη Βουλή, επιλύεται οριστικά το πρόβλημα της αδειοδότησης των υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων της χώρας και πλέον θα εντάσσονται σε προγράμματα χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 9 του ψηφισθέντος από την Ολομέλεια της Βουλής νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, προβλέπεται: «Οι πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εντατικής εκτροφής, οι οποίες αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο τρόπο ότι ευρίσκοντο σε λειτουργία κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012 (Α'52), έχοντας αποστάσεις μικρότερες των ελαχίστων των πινάκων 1 και 2 του Παραρτήματος του άρθρου 20 του ως άνω νόμου, μπορούν να ανανεώνουν, να μεταβιβάζουν ή να τροποποιούν την έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας (...)».

Η συγκεκριμένη τροπολογία, συμβάλει ουσιαστικά στη στήριξη και εξασφάλιση της συνέχισης των δραστηριοτήτων των πτηνοτροφικών μονάδων της Επικράτειας, δεδομένου ότι η πτηνοτροφία στην Ελλάδα αποτελεί τον πλέον δυναμικό κλάδο της αγροτοβιομηχανίας. Ο ετήσιος τζίρος των μεταποιητικών επιχειρήσεων του κλάδου ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ αποδίδοντας τεράστια έσοδα στην Ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα απασχολεί περί τους 5.000 εργαζόμενους.

Λύση που αφορά βεβαίως και στις πολλές και μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της Εύβοιας και της Στερεάς Ελλάδας.

Όπως δε αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου, η λύση επήλθε «κατόπιν στοχευμένων ενεργειών του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σίμου Κεδίκογλου, σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά».

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Με ανακοίνωσή της, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ) εκφράζει «την απόλυτη ικανοποίησή της για την επίλυση του εξαιρετικά κρίσιμου ζητήματος της αδειοδότησης των πτηνοτροφικών μονάδων. Έστω και την τελευταία στιγμή, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε τη σχετική τροπολογία του Ν. 4056/2012 ανακουφίζοντας εκατοντάδες επιχειρήσεις -αλλά και τους χιλιάδες εργαζόμενους- που θα έρχονταν αντιμέτωποι με εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες σε περίπτωση αρνητικής έκβασης.
Η ΕΔΟΠ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σίμο Κεδίκογλου που αντελήφθη εγκαίρως τη σοβαρότητα του ζητήματος και προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, καθώς και τον Υφυπουργό Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκο Ταγαρά, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά με τις γνώσεις του στη θετική αυτή κατάληξη. Τέλος, η ΕΔΟΠ, εκπροσωπώντας όλο τον κλάδο της πτηνοτροφίας, επιθυμεί να ευχαριστήσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έγινε αποδέκτης της αγωνίας του κλάδου, κατανόησε το πρόβλημα και παρενέβη δραστικά και καταλυτικά ώστε να φτάσουμε στη λύση της πολυετούς εκκρεμότητας που ταλάνιζε τον κλάδο.
Ο κλάδος της πτηνοτροφίας, με δεδομένη αυτή την εξέλιξη, είναι πλέον σε θέση να προσχωρήσει με δυναμισμό και με αποτελεσματικότητα στις απαραίτητες επενδύσεις που θα ενισχύσουν την καινοτομία και την παραγωγικότητά του – στοιχεία που διαχρονικά τον καθιστούν σημαντικό παράγοντα της ελληνικής οικονομίας.»