Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
11:23:21

Χαλκίδα

Η Δήμαρχος Ερέτριας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για τη διαχείριση αποβλήτων

  • Κατηγορία Αγορά

Η Δήμαρχος Αμφιτρίτη Αλημπατέ, εκπροσωπώντας το Δήμο Ερέτριας, συμμετείχε στις εργασίες του ειδικού θεματικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 15-16 Ιανουαρίου στην Αλεξανδρούπολη.

Το συνέδριο (με συνδιοργανωτή το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ακριβή τίτλο «Τα Μοντέλα Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων και ο Ρόλος των ΟΤΑ – Εκτίμηση Χωρικών, Πληθυσμιακών και Οικονομικών Παραμέτρων» και με τη συμμετοχή Ευρωπαϊκών Δήμων και επιστημονικών φορέων) είχε ως κύριο στόχο την ανάλυση των δεδομένων, την παρουσίαση εφαρμοσμένων μοντέλων και τη μεταφορά τεχνογνωσίας προς τους αιρετούς στο θέμα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, προκειμένου αυτοί –και στο πλαίσιο που θα διαμορφώσει η Κεντρική Κυβέρνηση- να δρομολογήσουν τις ορθολογικά βέλτιστες και βιώσιμες λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες του κάθε Δήμου και της κάθε περιοχής. Ώστε, η διαχείριση των απορριμμάτων από περιβαλλοντικό πρόβλημα και πρόβλημα δημόσιας υγείας, να μετατραπεί σε ισχυρό χαρτί ανάπτυξης, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος και των ενεργειακών πόρων, από εστία διαφθοράς, να μεταβληθεί σε πρότυπο χρηστής διοίκησης.

ΤΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, από επιστήμονες και αυτοδιοικητικούς με γνώση και εμπειρία στα θέματα διαχείρισης αστικών αποβλήτων, έγινε απολογισμός της μέχρι σήμερα Ελληνικής εμπειρίας και αναφορές στις Ευρωπαϊκές πρακτικές, επισημάνθηκαν οι αδυναμίες του υφιστάμενου εθνικού επιχειρησιακού σχεδιασμού, αναπτύχθηκαν οι γεωγραφικές, δημογραφικές και οικονομικές παράμετροι που επιδρούν στην επιλογή συστήματος, παρουσιάστηκαν παραδείγματα ολοκληρωμένων συστημάτων στην υπηρεσία της κυκλικής οικονομίας καθώς και τα νέα εργαλεία και οι διαθέσιμες τεχνολογίες για την πετυχημένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ενώ, εκφράστηκαν επιφυλάξεις για την επάρκεια των διαθέσιμων Ευρωπαϊκών πόρων για την κατασκευή υποδομών, την υλοποίηση των έργων και την κάλυψη του λειτουργικού κόστους του νέου συστήματος καθώς και για τη ροή της δημόσιας χρηματοδότησης. Επισημάνθηκαν τα προβλήματα από τις συγχύσεις αρμοδιοτήτων, τα πολλά ανοιχτά θεσμικά ζητήματα (νομοθετική ισχύς σχεδίου, αναθεώρηση λειτουργίας συστημάτων, χωροθετήσεις, προσλήψεις προσωπικού κ.α.). Και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον αναγκαίο έλεγχο και στο βαθμό εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στους φορείς διαχείρισης, δεδομένου του αδιαμφισβήτητου από πλευράς ΚΕΔΕ, δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων.

Προσφέροντας έτσι στους συμμετέχοντες αιρετούς την ευκαιρία να ενημερωθούν, να προβληματιστούν και να ανταλλάξουν απόψεις στα ζητήματα διαχείρισης αστικών αποβλήτων που απασχολούν τους κατά τόπους ΟΤΑ.