Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μείωση αντικειμενικών αξιών ζητά (και) ο Δήμος Χαλκιδέων

Οι μισοί και πλέον Δήμοι της χώρας ζητούν «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ή ακόμη και επαναφορά των τιμών στα επίπεδα του 2018.
Οι υφιστάμενες τιμές ζώνης τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022 και όπως αναφέρουν αρκετοί Δήμοι οδήγησαν πολλούς πολίτες στο να χάσουν διάφορα επιδόματα (ελάχιστο εγγυημένο, επίδομα στέγασης), ενώ κάποιοι χάνουν και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, για το οποίο η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ.
Το κύμα των ενστάσεων που καταγράφεται αποδίδεται από κάποιους και στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Στη λίστα των Δήμων που έχουν ζητήσει επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε χαμηλότερα επίπεδα, περιλαμβάνεται πλέον και ο Δήμος Χαλκιδέων.

Στη συνοδευτική της ένστασης επιστολή (που στάλθηκε την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, αξιοποιώντας την παράταση των αρχικών προθεσμιών) προς τον Υπουργό Οικονομικών, η Δήμαρχος Έλενα Βάκα αναφέρει:

«Ο Δήμος Χαλκιδέων ζητά την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, καθώς µετά την τελευταία αναθεώρηση προέκυψαν µεγάλες αυξήσεις.
Η μείωση των τιμών ζώνης και κατ' επέκταση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη την επικράτεια του Δήμου, θεωρείται επιτακτική, μιας και τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος Χαλκιδέων επλήγη από φυσικές καταστροφές, (κακοκαιρία Θάλεια στο Ληλάντιο και στην Αρτάκη), τέθηκε σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης και λειτουργεί τις Δομές Φιλοξενίας και Προσωρινής Υποδοχής στην Ριτσώνα, πλησίον της Αυλίδας, εντός των ορίων του Δήμου Χαλκιδέων.
Η εν λόγω αιτούμενη μείωση των αντικειμενικών αξιών θα αποκαταστήσει την πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές, που έχει χαθεί από μεγάλη μερίδα δημοτών, εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών τους.
Χαρακτηριστικά παραθέτουμε τα εξής παραδείγματα:
- Χαλκίδα / Τιμή Ζώνης 2021: 800 ευρώ / Τιμή Ζώνης 2022: 1050 ευρώ.
- Ληλάντιο / Τιμή Ζώνης 2021: 600 ευρώ / Τιμή Ζώνης 2022: 650 ευρώ.
Η επιπλέον επιβάρυνση ξεπερνάει το 20% σε πολλές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα αρκετοί δημότες μας να χάνουν το δικαίωμα είσπραξης επιδομάτων (ενδεικτικά, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του Επιδόματος Στέγασης, του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ, κ.α.) λόγω της ανωτέρω αύξησης των Αντικειμενικών Αξιών.
Ο Δήμος Χαλκιδέων προτίθεται να αναθέσει σε Ορκωτό Εκτιµητή την εκπόνηση σχετικής έκθεσης από την πλευρά του, εφόσον το Υπουργείο δηλώσει ότι θα λάβει υπόψη µια τέτοια εκτίµηση, για την καλύτερη αξιολόγηση όλων των δεδοµένων.
Παράλληλα, ζητάει να δοθεί παράταση στην προθεσµία για την ολοκλήρωση της εκτίµησης.».

[ Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών θα εξετάσουν τις ενστάσεις που συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές της αγοράς. Επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών, με αρμόδια στελέχη να αναφέρουν ότι οι διορθώσεις στις τιμές δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το καλοκαίρι. Εφόσον γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές ζώνης, αυτές θα ισχύσουν από τον χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής. ]

Created by CUBE. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.