Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
01:53:56

Χαλκίδα

Ποια είναι η Ευβοϊκή εταιρεία με τα …ντόπια κρασιά Βουλγαρίας ;;;

  • Κατηγορία Αγορά

19.494 φιάλες κρασιού εισήχθησαν παράνομα από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, μέσα στο τελευταίο διάστημα του 2015, με την Ευβοϊκή εταιρεία που τα παραλάμβανε, να κολλάει τις ετικέτες της και να τα πουλάει ως ελληνικά!!!...
Η συστηματική απάτη αποκαλύφθηκε μετά από συντονισμένους ελέγχους, η παράνομα εισαχθείσα ποσότητα κρασιού κατασχέθηκε και πλέον οι υπεύθυνοι της εταιρείας βρίσκεται ενώπιον των ποινικών ευθυνών τους και των προς καταλογισμό, προβλεπόμενων προστίμων.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ

Στο πλαίσιο της στρατηγικής των κοινών ελέγχων που έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης, παραγωγής και διάθεσης προϊόντων κρασιού, μετά από συνδυασμένη επιχείρηση των Κινητών Ομάδων Eλέγχου των Τελωνείων Σερρών και ΣΤ' Πειραιά, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 19.494 φιάλες (συνολικής περιεκτικότητας 39.700 λίτρων) κρασιού, που εισήλθε στην Ελλάδα παράνομα.
Συγκεκριμένα, στις 30 Δεκεμβρίου 2015 υπάλληλοι της Κινητής Ομάδας Ελέγχου του Τελωνείου Σερρών, κατά την διενέργεια ελέγχου διακίνησης στον οδικό άξονα Προμαχώνα – Σερρών, εντόπισαν βουλγαρικό επικαθήμενο φορτηγό ψυγείο, το οποίο μετέφερε 9.612 φιάλες κρασιού (συνολικής περιεκτικότητας 20.444 λίτρων) με προορισμό ελληνική εταιρεία που εδρεύει στην Εύβοια. Από την έρευνα που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι για τα ως άνω εμπορεύματα δεν είχε τηρηθεί η νόμιμη τελωνειακή διαδικασία για την ενδοκοινοτική διακίνηση τους. Κατασχέθηκε η ανωτέρω ποσότητα του κρασιού και το μεταφορικό μέσο.
Την επόμενη ημέρα, 31 Δεκεμβρίου 2015, υπάλληλοι της Κινητής Ομάδας Ελέγχου του ΣΤ' Τελωνείου Πειραιά πραγματοποίησαν έλεγχο στην παραλήπτρια εταιρία στην Εύβοια, όπου διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για εταιρία εμφιάλωσης και εμπορίας κρασιών. Στους αποθηκευτικούς χώρους της επιχείρησης βρέθηκε μηχανή ετικετοποίησης φιαλών με αυτοκόλλητες ετικέτες και ποσότητα 9.882 φιαλών κρασιού (συνολικής περιεκτικότητας 19.256 λίτρων) η οποία δεσμεύτηκε. Η ανωτέρω ποσότητα είχε αποκτηθεί από βουλγαρική εταιρία με τιμολόγια αλλά χωρίς να έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες τελωνειακές διαδικασίες για την ενδοκοινοτική διακίνησή τους.
Από τον λογιστικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω εταιρία συστηματικά κάνει αγορές από εταιρίες του εξωτερικού και αφού επικολλά την ετικέτα της στις φιάλες, διαθέτει το προϊόν στην αγορά ως ελληνικό προϊόν παραγωγής της.
Ο έλεγχος συνεχίζεται για τον προσδιορισμό των συνολικών ποσοτήτων που έχουν εισαχθεί - αναλωθεί στην ελληνική αγορά προκειμένου να καταλογισθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Η ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΗ ΟΝΟΜΑΤΩΝ

Το όνομα της Ευβοϊκής εταιρείας που ετικετοποιούσε και διέθετε στην αγορά το κρασί Βουλγαρίας ως ντόπιο, δεν έχει γίνει γνωστό. Και δυστυχώς, κανείς είτε από τον κλάδο της οινοποιίας είτε από το Επιμελητήριο δεν ξεκαθαρίζει το «ποιος» στην υπόθεση της απάτης. Με αποτέλεσμα, πλέον, σε όλη τη χώρα, η παραγωγή, εμφιάλωση και εμπορία του Ευβοϊκού κρασιού να δέχεται σοβαρό πλήγμα, μιας και όλες οι οινοποιητικές εταιρείες της Εύβοιας αντιμετωπίζονται ως εν δυνάμει, φορείς απάτης!!!