Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023
00:55:44

Χαλκίδα

Παράταση 5ετίας για απόσυρση ταξί στα πυρόπληκτα;

  • Κατηγορία Αγορά

Σε παρέμβαση υπέρ των ιδιοκτητών ταξί (επιβατηγών δημόσιας χρήσης) των πυρόπληκτων Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού προχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών & Επικοινωνιών Δημήτρης Βουρδάνος, με επιστολή του προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών.

Στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης ζητάει την ειδική εξαίρεσή τους από την υποχρέωση των επαγγελματιών του κλάδου που έχουν έδρα διοικητικές μονάδες με πληθυσμό λιγότερο από 3.000 κατοίκους να αποσύρουν από την κυκλοφορία και να αγοράσουν νέο ταξί. Με τροποποίηση της παρ.5β του άρθρου 89 του Ν.4070/12 και παράταση 5ετίας.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΟΥΡΔΑΝΟΥ
«Έχουν περάσει δέκα πέντε (15) μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά της 3ης Αυγούστου 2021. Εκτός από την μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, προκάλεσαν σοβαρά και ανεπανόρθωτα προβλήματα στην τοπική οικονομία και κατ' επέκταση σε όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται στους δύο (2) πυρόπληκτους Δήμους της Βόρειας Εύβοιας, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας- Αιδηψού.
Ένας από αυτούς είναι και οι ιδιοκτήτες Επιβατικών Δημοσίας Χρήσεως (ΤΑΞΙ) οι οποίοι σήμερα -εκτός της μεγάλης αύξησης του καυσίμου που αντιμετωπίζουν καθημερινά- βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης. Σε εφαρμογή της παρ.5β του άρθρου 89 του Ν.4070/12 που έχουν έδρα διοικητικές μονάδες με πληθυσμό λιγότερο από τρεις χιλιάδες (3.000) κατοίκους, πρέπει να αποσύρουν από την κυκλοφορία τα ΤΑΞΙ με την συμπλήρωση των είκοσι τεσσάρων (24) ετών.
Όταν η τοπική οικονομία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα, είναι φυσικό επακόλουθο και οι τοπικές κοινωνίες να μη μπορούν να χρησιμοποιούν το ταξί ως μέσο στις μετακινήσεις τους, με τελικό αποδέκτη των επιπτώσεων τους ίδιους τους ιδιοκτήτες Ε.Δ.Χ.
Πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν, ωστόσο, εκείνοι που πρέπει να το αποσύρουν από την κυκλοφορία και να αγοράσουν νέο ταξί σε εφαρμογή του ανωτέρω άρθρου. Επίπτωση είναι η απόγνωση, βλέποντας άμεσα -σε λιγότερο από δύο (2) μήνες- έως το τέλος του χρόνου να βρίσκονται εκτός του επαγγέλματος.
Λύση στο υπάρχον πρόβλημα συνιστά η τροποποίηση της παρ.5β του άρθρου 89 του Ν.4070/12 και συγκεκριμένα για ΤΑΞΙ που έχουν έδρα διοικητικές μονάδες με πληθυσμό λιγότερο από τρεις χιλιάδες (3.000) κατοίκους για μία (1) επιπλέον πενταετία κατ΄ εξαίρεση και μόνον για τους ιδιοκτήτες των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας- Αιδηψού.
Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της οποίας η Βόρειος Εύβοια δέχεται ακόμα ένα μεγάλο πλήγμα με την ενέργεια στα ύψη, είναι χρέος μας να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και να μην απογοητεύσουμε τους συμπολίτες- ιδιοκτήτες Επιβατικών Δημοσίας Χρήσεως. Ζητούμε να ενσκήψετε στο αίτημά μας και να υπάρξει άμεση ανταπόκριση λόγω του περιορισμένου χρόνου, δίνοντας πραγματικά ανάσα ζωής στους ανωτέρω επαγγελματίες.»