Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
04:10:32

Χαλκίδα

Στη Βόρεια Εύβοια, στο «κυνήγι» της τρούφας

  • Κατηγορία Αγορά

Δύο ενημερωτικές ημερίδες στη Βόρεια Εύβοια, την Παρασκευή στη Λίμνη και το Σάββατο στην Ιστιαία, με θέμα «Η προσοδοφόρα καλλιέργεια της τρούφας στο Νέο Δάσος – Δυνατότητες, Οφέλη και Προοπτικές», πραγματοποίησε η Αναπτυξιακή Εύβοιας ΑΕ, στο πλαίσιο των δράσεων προβολής και εμψύχωσης του τρέχοντος CLLD-Leader Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας 2014-2020.

Κατά τη διάρκεια των ημερίδων, παρόντων των ανθρώπων του δάσους, πανεπιστημιακοί καθηγητές και ειδικοί στην οικονομία, την καλλιέργεια, τη συλλογή και τη χρήση της τρούφας, ανέλυσαν τη δημιουργία και την ανάπτυξη πιλοτικών καλλιεργειών τρούφας σε δημόσιες ή ιδιωτικές εκτάσεις, με στόχο την προσαρμογή του πρωτογενούς τομέα σε νέα δεδομένα και την ενίσχυση της τοπικής –αγροτικής και όχι μόνον- οικονομίας, ιδιαίτερα σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, μέσα και από συνέργειες.

Στέλνοντας το μήνυμα ότι η καλλιέργεια της τρούφας ταιριάζει στον τόπο της Βόρειας Εύβοιας και αποτελεί καλή προοπτική βιώσιμης συνεργασίας για τους επαγγελματίες τους δάσους, υλοτόμους και ρητινοσυλλέκτες.
Που έχουν τη δυνατότητα να συγκροτήσουν ομάδες παραγωγών και να αξιοποιήσουν τα σχετικά προγράμματα και τα κίνητρα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την καλλιέργεια της τρούφας και τις πολλαπλές δυνατότητες επεξεργασίας και μεταποίησής της.

Μια σύγχρονη και προσοδοφόρα δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα που μπορεί επίσης να συνεισφέρει και στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού, μιας και το «κυνήγι της τρούφας» (ένα προϊόν υψηλής γαστρονομικής και οικονομικής αξίας, που του αποδίδεται ο χαρακτηρισμός «χαβιάρι της γης») αναπτύσσεται ως εναλλακτική τουριστική δραστηριότητα.
Μια πρόταση επιχειρηματικότητας στην αγροτική ανάπτυξη, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και προώθησης της απασχόλησής τους, για να μείνουν «ζωντανά» τα χωριά, για να υπάρχει μέλλον.