Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
23:39:09

Χαλκίδα

ΛΑΡΚΟ: Άνοιγμα προσφορών, παράταση αγωνίας

  • Κατηγορία Αγορά

Παρατείνεται η αγωνία για την τύχη της ΛΑΡΚΟ και για τις θέσεις εργασίας των 1.080 εργαζομένων, καθώς την Πέμπτη (27 Οκτωβρίου) αποσφραγίστηκαν μεν οι προσφορές στους δυο παράλληλους διαγωνισμούς που διενεργούν ο Ειδικός Διαχειριστής για τα μεταλλεία και το ΤΑΙΠΕΔ για το εργοστάσιο μεταλλουργίας στη Λάρυμνα, αλλά αυτή η εξέλιξη ανοίγει νέο γύρο προσφορών, άγνωστης διάρκειας.

Κι αυτό γιατί οι δύο διαγωνισμοί, παρότι στον πρώτο κατατέθηκαν δυο προσφορές και στον δεύτερο και «βαρύτερο» μόνο μία, περιέχουν τη ρήτρα shoot out, δηλαδή το δικαίωμα καθενός από τους διαγωνιζόμενους να κάνει βελτιωμένη προσφορά και για τα δυο «πακέτα» περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ και να διεκδικήσει και αυτό για το οποίο δεν είχε καταθέσει προσφορά.

Υπενθυμίζεται ότι στον μεν διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη μεταλλουργία στη Λάρυμνα και τα εγγύς της μεταλλεία (Λάρυμνα και Λούτσι) κατέθεσε προσφορά μόνο η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings, ενώ για τα μεταλλεία και μεταλλευτικά αποθέματα σε Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Καστοριά και Σέρβια Κοζάνης έχουν καταθέσει τόσο η κοινοπραξία υπό την ΓΕΚ. όσο και η ιρλανδική CMI (Commodity and Mining Insight).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, θα ενημερωθούν άμεσα «τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την οικονομική προσφορά του κοινοπρακτικού σχήματος, προκειμένου να λάβει την έγκρισή τους και να προχωρήσει στην ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή και την ενεργοποίηση της διαδικασίας εκατέρωθεν πλειοδοσίας, εφόσον απαιτηθεί».
Βεβαίως, η ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ είναι τυπική διαδικασία, εφόσον υπάρχει μια προσφορά, ενώ στην περίπτωση του διαγωνισμού της ειδικής διαχείρισης, η ανακήρυξη θα αποκαλύψει αν αληθεύουν οι πληροφορίες για μεγαλύτερη προσφορά από την αγνώστων προθέσεων ιρλανδική CMI.

Σε κάθε περίπτωση, τα μεγέθη που κυκλοφορούν στην «πιάτσα» για το ύψος των προσφορών από τις δυο πλευρές – ακούγονται/γράφονται ποσά λίγων εκατομμυρίων- μάλλον επιβεβαιώνουν τη μεθόδευση απαξίωσης της ιστορικής μεταλλουργίας.

Τώρα, το ενδιαφέρον μετατίθεται στο αν η κοινοπραξία ΓΕΚ- AD Holdings και η CMI θα αξιοποιήσουν τη ρήτρα shoot out και θα πλειοδοτήσουν με βελτιωμένες προσφορές για το σύνολο της ΛΑΡΚΟ ή θα προκύψει το ενδεχόμενο διάσπασης των περιουσιακών στοιχείων της μεταλλουργίας.
Ωστόσο, το κρίσιμο στοιχείο που απασχολεί τους εργαζόμενους, οι οποίοι εδώ και τέσσερις μήνες έχουν απολυθεί και επαναπροσληφθεί με δίμηνες συμβάσεις, αλλά με το εργοστάσιο εκτός λειτουργίας, είναι αν και ποιος από τους μνηστήρες της ΛΑΡΚΟ έχει ένα επενδυτικό σχέδιο επαναλειτουργίας και επέκτασης της δραστηριότητάς της.

[ πηγή: efsyn.gr ]