Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2022
10:32:01

Χαλκίδα

Μνημόνιο για εργάτες υπήκοους τρίτων χωρών στις υδατοκαλλιέργειες

  • Κατηγορία Αγορά

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μετανάστευσης & Ασύλου και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), συνυπεγράφη από τον Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σίμο Κεδίκογλου, την Υφυπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου Σοφία Βούλτεψη και τον επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα Τζιανλούκα Ρόκκο, με στόχο τη διευκόλυνση ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην τοπική αγορά εργασίας και την κοινωνία.

Στο πλαίσιο προαγωγής των προδιαγεγραμμένων στόχων του Μνημονίου, όλες οι πλευρές συμφώνησαν να λαμβάνουν κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία για την προώθησή τους.

Το Μνημόνιο, είναι αποτέλεσμα μιας γόνιμης σύμπραξης των δυο Υπουργείων και του ΔΟΜ στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής.
Η συνεργασία αποσκοπεί στην εφαρμογή προγράμματος εκπαίδευσης πολιτών τρίτων χωρών και τοποθέτησής τους σε θέσεις εργασίας στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, με σκοπό τη μετάβασή τους σε ανεξάρτητη διαβίωση και εν τέλει στην προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.
Επιπλέον, επιτυγχάνεται η οικονομική ανάπτυξη σε επίπεδο περιφέρειας και η αύξηση του κοινωνικοοικονομικού οφέλους για τις κοινότητες τόσο των φιλοξενούντων όσο και των φιλοξενούμενων.

Το Μνημόνιο ενδιαφέρει την Εύβοια που παρουσιάζει ιδιαίτερη ανάπτυξη στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: «ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ»

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου, τόνισε σχετικά ότι: «Από αυτή τη συνεργασία όλοι θα βγουν ωφελημένοι. Ο τομέας των υδατοκαλλιεργειών είναι ραγδαία αναπτυσσόμενος: δεν είναι τυχαίο ότι τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας αποτελούν το πλέον εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα. Παρέχουμε λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού και ταυτόχρονα προσφέρουμε μια καλή προοπτική στους μετανάστες για την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία.»

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΑΠΟ ΕΛ.Ο.Π.Υ.

Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) συγχαίρει τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Μετανάστευσης & Ασύλου καθώς και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη, με στόχο τη διευκόλυνση ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην τοπική αγορά εργασίας μέσω της απασχόλησής τους στην ελληνική υδατοκαλλιέργεια.

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΟΠΥ Νίκος Λυμπέρης, δήλωσε σχετικά:
«Συγχαίρουμε τους Σίμο Κεδίκογλου, Σοφία Βούλτεψη και Τζιανλούκα Ρόκο για την πρωτοβουλία και χαιρετίζουμε το μνημόνιο. Τα 22 Μέλη της ΕΛΟΠΥ θα υποστηρίξουν δυναμικά αυτή τη δέσμευση, προσφέροντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας το εργατικό δυναμικό της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, έναν σταθερά αναπτυσσόμενο κλάδο που συμβάλει ενεργά στην εθνική οικονομία. Θεωρούμε ότι η εκπαίδευση και η εργασία σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον είναι βασικοί πυλώνες για την ένταξη των νέων μεταναστών στην πατρίδα μας. Θα είμαστε αρωγοί και σύμμαχοι σε αυτή την καινοτόμα κίνηση.»