Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023
15:59:53

Χαλκίδα

Σίμος Κεδίκογλου: Με ενοχλεί να υποβαθμίζεται η αξία του ελληνικού μελιού με νόθες πρακτικές. Ξεκάθαρη η πολιτική βούληση για βιώσιμη λύση.

  • Κατηγορία Αγορά

Τον καθορισμό πρωτοκόλλου που θα ορίζει τους μηχανισμούς λειτουργίας των φορέων πιστοποίησης βιολογικών μελισσοκομικών προϊόντων, έθεσε ως προτεραιότητα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου στη συνάντηση που είχε με υπηρεσιακούς παράγοντες, αρμόδιους φορείς και παραγωγούς βιολογικής μελισσοκομίας.

Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος και η υπεύθυνη τμήματος πιστοποίησης ζωικής παραγωγής του Ινστιτούτου Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ, στελέχη του Υπουργείου και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και βέβαια, εκπρόσωποι του Σωματείου Βιολογικών Μελισσοκόμων Ελλάδας.

Κατά τη διάρκειά της, αντηλλάγησαν απόψεις για το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν σήμερα τον κλάδο, με κυριότερα τη διασφάλιση της τήρησης των κανόνων που διέπουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τη θέσπιση επιτρεπτών ορίων υπολειμμάτων στο κερί, που θα πιστοποιεί τη βιολογική προέλευση του μελιού.
Ειδικότερα, αναφορικά με το θέμα των υπολειμμάτων, τονίστηκε η ανάγκη καθορισμού των ορίων ώστε αφενός να εξασφαλίζεται η βιολογική αξία του μελιού και αφετέρου η καταπολέμηση αθέμιτου ανταγωνισμού με αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων χωρών στις οποίες έχει παρατηρηθεί η θέσπιση ορίων σε υψηλότερα επίπεδα.
Σχετικά με τους φορείς πιστοποίησης, οι εκπρόσωποι του Σωματείου έθεσαν ζήτημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών και αξίωσαν οι έλεγχοι να πραγματοποιούνται όπως ορίζεται από τον κανονισμό.

«Υπάρχει ξεκάθαρη βούληση να βρούμε τις σωστές λύσεις», εξήγησε ο Σίμος Κεδίκογλου στην αρχική του εισήγηση και υπενθύμισε ότι δίνει προτεραιότητα στη βιολογική μελισσοκομία, και ευρύτερα στον τομέα της μελισσοκομίας.
«Προσπαθώ να πετύχω το μεγάλο στόχο μου που είναι το σήμα του ελληνικού μελιού, πόσω μάλλον το σήμα του βιολογικού», επισήμανε και ξεκαθάρισε λέγοντας ότι «Με ενοχλεί να υποβαθμίζεται η αξία του ελληνικού μελιού και δη του βιολογικού, με διάφορες νόθες πρακτικές.»