Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
02:35:16

Χαλκίδα

Παιχνίδια ΔΕΗ στη ΛΑΡΚΟ με φόντο «στρατηγικό επενδυτή»

  • Κατηγορία Αγορά

Η ΔΕΗ θέλει να κόψει το ρεύμα στη ΛΑΡΚΟ...

Επείγουσα συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη ζητούν πέντε Εργατικά Κέντρα (Αθήνας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Θήβας και Λιβαδειάς), με αντικείμενο τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ και την αντιμετώπιση του κινδύνου να μείνουν 1500 εργαζόμενοι χωρίς αντικείμενο εργασίας.
Η επιστολή προς τον Υπουργό, έχει ως εξής:
«Όλα τα Σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ σας έχουν ζητήσει συνάντηση για το φλέγον ζήτημα της βιωσιμότητας της ΛΑΡΚΟ. Παρά το υπερεπείγον του θέματος, δεδομένης της εντολής διακοπής ρεύματος που έχει σταλεί στη ΔΕΔΔΗΕ και κοινοποιηθεί στη ΛΑΡΚΟ, δεν έχει πραγματοποιηθεί η συνάντηση.
Η σκανδαλώδης απαξίωση της ΛΑΡΚΟ διαχρονικά έχει φτάσει στο ύψιστο σημείο και επιτέλους χρειάζεται η πολιτική βούληση για ανασυγκρότησή της και αξιοποίησή της προς το συμφέρον του Ελληνικού Λαού και της εθνικής μας οικονομίας.
Το άμεσο ραντεβού μέσα στην εβδομάδα είναι κάτι παραπάνω από υπερεπείγον και απαραίτητο, διότι ο κίνδυνος να βρεθούν πάνω από 1500 εργαζόμενοι χωρίς αντικείμενο εργασίας βρίσκεται προ των πυλών.»

Το «τι» και το «γιατί» της κόντρας ΔΕΗ – ΛΑΡΚΟ

Πρό των πυλών ο ...στρατηγικός επενδυτής;

Εκτός ορίων βρίσκονται και πάλι οι σχέσεις ΔΕΗ – ΛΑΡΚΟ με τον μέτοχο της μεταλλοβιομηχανίας να πιέζει να εισπράξει υπέρογκα ποσά από την .. εταιρία της.
Η απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης πλανάται και πάλι πάνω από τη ΛΑΡΚΟ που φέρεται ότι δεν τήρησε το νέο διακανονισμό η προθεσμία του οποίου έληγε στις 4 Δεκεμβρίου. Το παράξενο είναι ότι από την πλευρά της ΛΑΡΚΟ υπήρχε η διάθεση να πληρωθεί ένα ποσό της τάξεως του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ ως έναντι λογαριασμών από το 2014 και μετά, καθώς η ττετραετία 2010-2013 έχει πάει σε διαιτησία για τον καθορισμό των οφειλών, το οποίο και κρίθηκε μικρό σε σχέση με τα συνολικά οφειλόμενα.

Τα προβλήματα παραμένουν όπως γίνεται αντιληπτό και για τη διαχείριση του επόμενου διαστήματος, με τη ΛΑΡΚΟ να αρνείται να πληρώσει ακριβότερα την κιλοβατώρα σε σχέση με άλλους μεγάλους καταναλωτές. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΔΕΗ έχει εγγράψει οφειλές της τάξεως των 70 εκατομμυρίων ευρώ, όταν η εταιρία υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να πληρώσει παραπάνω από 20!
Η ΛΑΡΚΟ καταβάλλει στη ΔΕΗ μηνιαίως 2 εκατ. Ευρώ, έναντι χρέωσης 7 εκατ. Ευρώ. Χρέωση βάσει της τιμής των 74 ευρώ/MWh που έχει επιβληθεί μονομερώς από το κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ το 2006 στην εταιρεία στην οποία είναι μέτοχος!... Όταν η Αλουμίνιο της Ελλάδας πληρώνει 43 ευρώ/MWh!;;; Κι όταν η ΔΕΗ αρνείται να συνυπολογίσει αντισταθμιστικά την αξία του λιγνίτη με την οποία την τροφοδοτεί –στην πράξη, δωρεάν- η ΛΑΡΚΟ...

Το γεγονός πάντως που πρέπει να προβληματίζει είναι το παιχνίδι μεταξύ δύο νομικών προσώπων που εν πολλοίς ελέγχονται από το ίδιο μέσο, δηλαδή το κράτος. Οι ποινικές ευθύνες σε βάρος των Προέδρων και Διευθυνόντων Συμβούλων είναι υπαρκτές σε περίπτωση που ζημιώσουν εταιρία ή μετόχους, αλλά είναι προφανές ότι το μαχαίρι και το πεπόνι το έχει η κυβέρνηση (ακόμη) και επιβάλλεται να προχωρήσει σε πολιτική λύση.
Σαφώς και η ΔΕΗ πιέζει αφού έχει στείλει εξώδικο στον ΑΔΜΗΕ με κοινοποίηση στη ΛΑΡΚΟ για να προχωρήσει σε κατέβασμα των διακοπτών, αλλά αυτό είναι λογικό καθώς κανείς δε θα μπορούσε να αναλάβει τη διαγραφή δεκάδων εκατομμυρίων χωρίς νομοθετική ρύθμιση και απαλλαγή ευθυνών.
Θυμίζουμε ότι η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ που εν πολλοίς παρουσιάζεται ως ασύμφορη και στο κοντινό παρελθόν έχει επιχειρηθεί να ξεπουληθεί ως μέσο σωτηρίας για την πλειοψηφία υποτίθεται των εργαζομένων, έχει και την υποχρέωση της επιστροφής ευρωπαϊκών χρημάτων που δυσχεραίνει τον χειρισμό της ειδικά από κυβερνήσεις υπόχρεες στον έλεγχο των δανειστών.
Στο προσκήνιο πάντως αυτή η κόντρα, πέρα από τη γνωστή κυκλική κρίση μεταξύ ΛΑΡΚΟ και ΔΕΗ, φέρνει το άνοιγμα της πόρτας στον πολυθρύλητο στρατηγικό επενδυτή, σχέδιο που ήδη έχει ρίξει στο τραπέζι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανεξάρτητα αν προεκλογικά δεν ήθελε να ακούσει τίποτα για ιδιωτικοποίηση. ]