Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021
11:37:16

Χαλκίδα

babis banner-02

Ξεκινούν τα έργα επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου

  • Κατηγορία Αγορά

Την έναρξη του έργου επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κηρύσσει η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), σε ειδική εκδήλωση, την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, στη 1 μετά το μεσημέρι στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Η πράξη «Ανάπτυξη Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου Μέσης και Χαμηλής Πίεσης» του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας 2014-2020» με συνολικό αρχικό προϋπολογισμό 52,55 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ ΑΕ και δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετέχει στην εν λόγω δράση χρηματοδοτικά με ποσό 18,1 εκατ. ευρώ.
Το έργο –η επιλογή αναδόχων έγινε μέσα από διεθνείς ανοικτούς διαγωνισμούς- περιλαμβάνει την ανάπτυξη συνολικά 328 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Χαλκίδα, τη Λαμία, τη Λιβαδειά και τη Θήβα, καθώς και τη δημιουργία σταθμών αποσυμπίεσης στην Άμφισσα και το Καρπενήσι.
Ταυτόχρονα, η ΔΕΔΑ θα προχωρήσει στην επέκταση των συνδέσεων βιομηχανικών καταναλωτών στη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων. Ενώ, παράλληλα, θα συνεχίζονται οι συνδέσεις ακινήτων με το υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου των πόλεων, μεταξύ αυτών και της Χαλκίδας (15χλμ).
Προβλέπονται δε τουλάχιστον 42.500 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακοί, εμπορικοί, βιομηχανικοί) έως το 2036. [Σημειώνεται ότι ο αριθμός των συνδέσεων καταναλωτών που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ είναι ο ελάχιστος που μπορεί να πραγματοποιηθεί. Εάν υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από την τοπική κοινωνία, οι συνδέσεις θα είναι πολλαπλάσιες.]
Οι επενδύσεις που θα γίνουν για την τροφοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με φυσικό αέριο έως και το 2036 θα είναι συνολικού προϋπολογισμού 88,1 εκατ. ευρώ.

Τα έργα ανάπτυξης/κατασκευής των δικτύων ξεκινούν από τη Λαμία, με τη Χαλκίδα να ακολουθεί. Εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς και υπολογίζεται ότι μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023, με τη λήξη της Προγραμματικής Περιόδου ΕΣΠΑ 2014 -2020.

..........................................................................

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας δήλωσε σχετικά: «Είμαι πολύ χαρούμενος που η έλευση του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας -ένα αίτημα ετών- γίνεται επιτέλους πραγματικότητα, ξεκινώντας μάλιστα από τη Φθιώτιδα, τον τόπο καταγωγής μου. Το μεγάλο αυτό έργο έχει έντονο κοινωνικό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό πρόσημο με πολλαπλές ωφέλειες. Η καθημερινότητα των πολιτών βελτιώνεται και, ταυτόχρονα, ενισχύεται η επιχειρηματική ζωή του τόπου. Δημιουργούνται, επίσης, πολλές νέες θέσεις εργασίας που ενισχύουν σημαντικά την απασχόληση και διανοίγουν μια νέα αναπτυξιακή προοπτική για την Περιφέρεια.»

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός υπογράμμισε: «Ένα στρατηγικό έργο για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έρχεται να ανακουφίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στις πόλεις μας και να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Στην Περιφέρεια δουλέψαμε για χρόνια με τη ΔΕΔΑ για τον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση του έργου και σήμερα με χαρά καλωσορίζουμε την έναρξη της κατασκευής του».