Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
02:18:29

Χαλκίδα

Έρχεται το 17ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα

Κατηγορία
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Τελευταία Ημερομηνία
26 Νοέμβριος 2023 00:00

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – Docfest ανανεώνει για ακόμα μια χρονιά τη σχέση του με το κοινό, τους συντελεστές και τους δημιουργούς μέσα από καθημερινές ολοήμερες προβολές, διαγωνιστικό τμήμα ειδικά και τιμητικά αφιερώματα και παράλληλες εκδηλώσεις.

Πιστό στο ραντεβού του, επιστρέφει στη Χαλκίδα. Από την Τρίτη, 21 και για έξι ημέρες, μέχρι και την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου, η καρδιά των Ελλήνων δημιουργών θα χτυπά δυνατά στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, που φέτος γίνεται 17 χρονών.
Σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί και εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών συναντιούνται ξανά δίπλα στα στενά του Ευρίπου, σε έναν θεσμό που αποτελεί ουσιαστικό τόπο συνάντησης των δημιουργών, αφού συγκεντρώνει και προβάλλει την ετήσια παραγωγή ελληνικών ντοκιμαντέρ, πολλά από τα οποία κάνουν επίσημη πρεμιέρα.

Στο επίσημο πρόγραμμα του 17ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – Docfest θα προβληθούν πάνω από 120 ταινίες τεκμηρίωσης, με τις 40 από αυτές να κάνουν την επίσημη πρεμιέρα τους.

Το αφιέρωμα «Γνωριμία με Ξένες Κινηματογραφίες», φέτος, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Νορβηγίας και το Νορβηγικό Ινστιτούτο, περιλαμβάνει 4 ξεχωριστές νεανικές ταινίες που απευθύνονται όχι μόνο στους μικρούς αλλά και στους μεγάλους.

Ενώ, σε συνεργασία με το Διεθνές Περιβαλλοντικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου EkoFilm και το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας, παρουσιάζεται και ένα ακόμη ιδιαίτερο αφιέρωμα στο περιβάλλον. Προβάλλονται 4 ντοκιμαντέρ, που το καθένα αφηγείται τη δική του περιβαλλοντική ιστορία: η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η ορθή αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αξία του νερού και του κύκλου του και η υπεραλίευση σε βάρος των αδυνάμων, όλα θα παρελάσουν μπροστά στα μάτια μας για να μας υπενθυμίσουν τελικά πως αν σήμερα αλλάξουμε όλοι μας συνήθειες, μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της κλιματικής κρίσης.

Πιστό στις αρχές του, το Φεστιβάλ συνεχίζει να τιμά τους μεγάλους Έλληνες δημιουργούς. Φέτος, προβάλλονται 4 απ' τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ του Μάνου Ευστρατιάδη, που σημάδεψε με τα έργα του την πορεία του ιστορικού ντοκιμαντέρ στη χώρα μας.

Παράλληλα, σ' ένα ξεχωριστό αφιέρωμα, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, φιλοξενεί 4 ντοκιμαντέρ που επιτρέπουν στους Griko, την πληθυσμιακή ομάδα που ζει στα ελληνόφωνα χωριά της λεγόμενης Magna Graecia και μιλά ως τις μέρες μας μία ελληνική διάλεκτο, να μας συστηθούν στο πανί της μεγάλης οθόνης, θέτοντας επί τάπητος έννοιες όπως πολιτισμός, χρόνος και άνθρωπος.

Και βέβαια, όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – Docfest θα πλαισιωθεί από πολλές παράλληλες εκδηλώσεις – κινηματογραφικά εργαστήρια, ημερίδες, εκθέσεις φωτογραφίας, σεμινάρια, και παρουσιάσεις εργαστηρίων σε συνεργασία με δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα – επιχειρώντας κυψέλες μάθησης, ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών.

 
 
 

Powered by iCagenda