Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2022
16:48:23

Χαλκίδα

Οι «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη επί σκηνής

Κατηγορία
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ημερομηνία
11 Αύγουστος 2022 21:30

Οι «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη παρουσιάζονται την Πέμπτη 11 Αυγούστου, στις 9:30 το βράδυ στο υπαίθριο θέατρο «Ορ. Μακρής» στο Πάρκο Λαού στη Χαλκίδα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
400 π.Χ. Αθήνα: Ο Αριστοφάνης γράφει ένα από τα σημαντικότερα έργα του, μία από τις εμβληματικότερες πολιτικές σάτιρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Μία κωμωδία που φέρνει στο προσκήνιο τις γυναίκες. Που τολμάει να «εκθέσει» και να εκθειάσει την δημοκρατία, προπαγανδίζοντας κατ' ουσίαν την ίδια της τη δύναμη ως ταυτόχρονη αδυναμία της και ανάποδα.
Οι γυναίκες αποφασίζουν να πάρουν τα ηνία της πόλης. Με ηγέτιδα την πολυμήχανη Πραξαγόρα καταφέρνουν το ακατόρθωτο. Χωρίς καμία επανάσταση. Χωρίς κανέναν πόλεμο. Χωρίς κανέναν εκβιασμό... Οι γυναίκες ντύνονται άντρες και παρεισφρείουν στην Εκκλησία του Δήμου, ψηφίζοντας νόμο ώστε η εξουσία της πόλης να περάσει στα χέρια των γυναικών.
Ο Αριστοφάνης προτείνει την ισότητα, την οικονομική και ερωτική κοινοκτημοσύνη, εξαίρει τη δημοκρατία, προλαβαίνει το φεμινιστικό κίνημα κατά κάτι αιώνες, στήνει ένα σχεδόν αστυνομικό σκηνικό με παρασκηνιακές δράσεις και επιβεβαιώνει ότι το χιούμορ και η κωμωδία είναι άρρηκτα δεμένα με την ευφυΐα, με τον πολιτισμό, με την εξέλιξη, με το ίδιο το dna των αρχαίων ελληνικών πόλεων. Την ίδια στιγμή στήνει στον τοίχο τους σύγχρονούς του Αθηναίους, καυτηριάζοντας ανελέητα τον άσχημό τους εαυτό, που τον θεωρεί υπεύθυνο για τα δεινά της φυλής.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Ένα από τα τρία έργα γυναικών του ποιητή, μαζί με τις Εκκλησιάζουσες και τη Λυσιστράτη. Μία προσπάθεια του Αριστοφάνη να παρωδήσει τον μεγάλο Ευριπίδη, με βάση την συμπεριφορά των Αθηναίων γυναικών στην διάρκεια μιας μεγάλης μυστικιστικής γιορτής, αποκλειστικά γυναικείας, τα Θεσμοφόρια.
Κατάθεση πολιτική και άκρως κωμική, ταυτόχρονα.
Ο Αριστοφανικός λόγος, πάντα επίκαιρος και ηθογραφικός, μας θυμίζει ότι, ενώ έχουμε προοδεύσει σε διάφορους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, ως κοινωνικά και πολιτικά όντα υστερούμε ακόμα και σήμερα και αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας στο σημαντικό κείμενο του.

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
«Σε καιρούς που δοκιμάζεται η δημοκρατία και κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή, ανθίζει η δημιουργικότητα των μεγάλων ποιητών. Η Αθήνα του τέλους του 5ου αιώνα π.Χ. βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Μέσα από την «θέση» και τις «θέσεις» των γυναικών, με αφορμή μία γιορτή –τα Θεσμοφόρια– και καυτηριάζοντας την προκλητική στάση ανδρών, διανοουμένων και πολιτικολογούντων, με όχημα τις δραματουργικές παραξενιές του μεγάλου Ευριπίδη, ο εξίσου μεγάλος Αριστοφάνης μας αποκαλύπτει τα προτερήματα και τις αδυναμίες των προγόνων μας, που δεν διαφέρουν και πολύ από τις σημερινές.
Όλα αυτά βέβαια, μέσα από την κωμική του καρδιά και διάθεση. Άλλωστε, το γέλιο είναι η μεγάλη παρηγοριά του λαού και οι μεγάλοι κωμικοί ποιητές είναι γνήσια λαϊκοί. Δηλαδή, μας κάνουν να θυμόμαστε και να ονειρευόμαστε ταυτόχρονα. Οι ψευτολαϊκοί απλώς κολακεύουν τις ευτελείς μας συνήθειες.»

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση: Κ.Χ Μύρης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος
Πρωτότυπη Μουσική – Σύνθεση: Φοίβος Δεληβοριάς
Ενορχήστρωση: Σταμάτης Σταματάκης / Μουσική Διδασκαλία: Νεφέλη Φασουλή
Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου / Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα / Βοηθός Ενδυματολόγου Κωνσταντίνα Δακτυλίδη
Φωτισμοί: Χρήστος Τσιόγκας / Οργάνωση παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Διανομή:
Μνησίλοχος: Γιάννης Μπέζος
Ευριπίδης: Βλαδίμηρος Κυριακίδης
Κρίτυλλα: Φωτεινή Μπαξεβάνη / Αγάθωνας - Τοξότης: Λαέρτης Μαλκότσης
Κλεισθένης: Παναγιώτης Κατσώλης / Υπηρέτης: Αλέξης Βιδαλάκης / Πρύτανης: Σταύρος Μαρκάλας
Χορός: Νίκη Σερέτη / Γιάννα Παπαγεωργίου / Αρετή Πασχάλη / Λήδα Καπνά / Ντένια Στασινοπούλου /
Κωνσταντίνα Νταντάμη / Αγγελική Γρηγοροπούλου / Eλένη Ζαχοπούλου / Mανταλένα Καραβάτου.

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος: 20 ευρώ
Μειωμένο (ΑμεΑ, άνεργοι, φοιτητές, πολύτεκνοι, άνω των 65): 15 ευρώ
Προπώληση: από 15 ευρώ, viva.gr & θερινό cine Rex

 
 
 

Powered by iCagenda