Σαββάτο 09 Δεκεμβρίου 2023
10:55:39

Χαλκίδα

Βιβλιοπαρουσίαση: «Στα κύματα της τάξης και της θάλασσας»

Κατηγορία
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ημερομηνία
18 Ιούλιος 2022 20:30

Το βιβλίο του Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου, με τίτλο «Στα κύματα της τάξης και της θάλασσας / 8 διηγήματα», παρουσιάζεται τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, στις 8:30 το βράδυ, στο υπαίθριο θεατράκι «Παναγιώτης Κωτσόπουλος», στη Μέσα Παναγίτσα.

Για το βιβλίο, τον συγγραφέα και τις αρετές της γραφής του, θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο φιλόλογος - επίτιμος σχολικός σύμβουλος φιλολόγων, Άγγελος Μαντάς και ο φιλόλογος - επιμελητής του βιβλίου Μανώλης Μ. Στεργιούλης.
Συμμετέχει και το Δημοτικό Ωδείο Χαλκίδας «Νίκος Σκαλκώτας». Ο διευθυντής του, Πάνος Στέλιος θα παρουσιάσει έργα του. Στο πιάνο, η Γιάννα Γκαρά. Φωνές, Γιούλη Λάμπρου-Σκλιά και Γωγώ Σκλιά.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένων Ν. Εύβοιας.

.......................................................................................................................

Το βιβλίο εκδόθηκε το 2021 από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας. Και διατίθεται απευθείας από αυτήν. Τιμή: 10 ευρώ.

Περιέχει οχτώ διηγήματα, με ζωντανές, γεμάτες χιούμορ και αυτοσαρκασμό περιγραφές, του γνωστού (τόσα χρόνια διαμένοντα και λογιζόμενου πλέον ως) Χαλκιδαίου φιλόλογου-συγγραφέα και σπουδαιότερου μελετητή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου.
Οχτώ διηγήματα δημοσιευμένα σε διάφορα περιοδικά, τα έξι από αυτά στη «Νέα Εστία», όλα τους με ετερώνυμο (Νίκος Τριανταφυλλόπουλος ή Νίκος Γριπονησιώτης ή Ευριπίδης Νεγρεπόντης ή Ν.Μ. Τσουρές (από το οικογενειακό δέντρο της μητέρας του). Που συμπληρώνονται από την εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια
Από τα διηγήματα αυτά, τα μεν της πρώτης περιόδου αφορούν τις σπουδές και τα γράμματα και τα άλλα είναι της θάλασσας. Ως εκ τούτου, «στα κύματα της τάξης και της θάλασσας». Ίδιες φουρτούνες και στη μία και στην άλλη, αν και σήμερα η τάξη είναι πιο φουρτουνιασμένη από κάθε άγρια θάλασσα...
Όλα τα διηγήματα στηρίζονται στην πραγματικότητα. Κάποια αποδίδονται με ακρίβεια και άλλα «κουβάρι αξεμπέρδευτο με ονειροφαντασίες»: «Γαμπρός στο Βαρβάκειο» / «Αλέξανδρος ακεσώδυνος ή Επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη» / «Αύγουστος» / «Αεί γ' αχείς, ή θάνατος στη Φιλοσοφική» / «Ιχθυοπτερυγιοφόφο» / «Ελάφια στο ναυτικό ή κάταγμα από τζαρτζάρισμα» / «Στον πάγκο του Ναυτοδικείου»
Και μας παρηγορούν για τα που μας επάρθηκαν αθύρματα: παλιές λαχτάρες, φιλοδοξίες, νιάτα, σπουδές, έρωτες, σχολική τάξη, θάλασσα, φίλοι καλοί, αγαπημένοι, απόντες αλλά ταυτόχρονα παρόντες.
Η κρίση του Σταύρου Ζουμπουλάκη ότι «ο Τριανταφυλλόπουλος γράφει εδώ και χρόνια την πιο μεταμοντέρνα λογοτεχνία και ας μην το ξέρει», απαιτεί ειδικές γνώσεις. Όλοι όμως οι αναγνώστες μπορούν να συνυπογράψουν την «απορία» του Λουκά Κούσουλα, για το «πως αυτός ο νεωκόρος έχει τόση μαγκιά στο γράψιμο»!...

[Με δάνεια από την προσέγγιση της Ανθούλας Δανιήλ στο periou.gr]

 
 
 

Powered by iCagenda