Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023
14:44:54

Χαλκίδα

Ταξιδεύοντας στο σύμπαν με τα βαρυτικά κύματα...

Κατηγορία
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ημερομηνία
14 Ιούλιος 2022 21:15

Στο πλαίσιο του 6ου bio-Mechanical festival, που διοργανώνει το Θέατρο Χαλκίδας:

• Παρασκευή 15 Ιουλίου
υπαίθριο θέατρο «Αυλιδείας Αρτέμιδος», 9:15 το βράδυ
«Τα Βαρυτικά Κύµατα ως πύλη µιας νέας επιστηµονικής πραγµατικότητας, µιας νέας γνώσης»
Διάλεξη-συζήτηση µε τον Αντώνη Αντωνίου, δρ. Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών,

Για 6η συνεχή χρονιά «παρών» στο Bio-Mechanical Festival, ο Αντώνης Αντωνίου επιχειρεί σταδιακά να μας βοηθήσει να συνθέσουμε και ανακαλύψουμε την εικόνα του κόσμου, την εικόνα του σύμπαντος.

Στην αρχή ήταν το «σκότος». Και µια Μεγάλη Έκρηξη δηµιούργησε µια (αενάως;) διευρυνόµενη υπόσταση χώρου και χρόνου. Ένα άρρηκτα συνδεδεµένο χωροχρονικό συνεχές. Κάθε µέρα νέες ανακαλύψεις αποκαλύπτουν τα µυστηριώδη, εκπληκτικά και «θανάσιµα» µυστικά αυτού του χωροχρονικού συνεχούς που αποκαλούµε Σύµπαν. Και τα υπερσύγχρονα πλέον αστρονοµικά όργανα, που δεν βρίσκονται µόνο µέσα στους πύργους των Αστεροσκοπείων, αλλά και στο εσωτερικό διαστηµοπλοίων ή τεχνητών δορυφόρων, στέλνουν στη Γη τις πολύτιµες πληροφορίες τους για όσα συµβαίνουν στα πέρατα του Σύµπαντος...

Όπως, τα Βαρυτικά Κύματα, που (σε αντίθεση με την ακτινοβολία φωτός που αδυνατούσε λόγω της μη επαρκούς διασποράς του φωτός) ταξιδεύουν στο Σύμπαν και δεν εμποδίζονται από τίποτα, επιτρέποντάς τους να «ακούν» παρά να «βλέπουν» πράγματα άγνωστα έως τώρα και αποτελώντας το καλύτερο ίσως «παράθυρο» για τη μελέτη της Μεγάλης Έκρηξης (αφού τα βαρυτικά κύματα υπήρχαν εξαρχής, πολύ πριν γεννηθεί το φως στον Κόσμο) και την παρατήρηση αντικειμένων τα οποία δεν εκπέμπουν φως, όπως μαύρες τρύπες και σκοτεινή ύλη.

Είσοδος: ελεύθερη

 
 
 

Powered by iCagenda