Παρασκεύη 23 Φεβρουαρίου 2024
06:11:00

Χαλκίδα

«Έρωτος Ύβρις» από τους Ηχοποιούς του Τουλιάτου

Κατηγορία
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ημερομηνία
13 Ιούλιος 2022 21:15

Στο πλαίσιο του 6ου bio-Mechanical festival, που διοργανώνει το Θέατρο Χαλκίδας:

• Τετάρτη 13 Ιουλίου
υπαίθριο θέατρο «Αυλιδείας Αρτέμιδος», 9:15 το βράδυ
παράσταση «Έρωτος Ύβρις : Το Αίμα των Ατρειδών»
Performance λόγου, κίνησης, ήχου και ρυθμού με την μορφή ορατόριου (που ξεκίνησε από το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη το 2018 και 2019 και συνεχίζεται ωσάν Αέναος Κύκλος...) Από τη θεατρική ομάδα «Ηχοποιοί», που δημιουργήθηκε από τον διεθνούς φήμης μουσικό της σύγχρονης και αυτoσχεδιαζόμενης μουσικής και καταξιωμένο κρουστό Νίκο Τουλιάτο. Η παράσταση, όπως όλες των «Ηχοποιών», ξεχωρίζει για τη ρυθμική και ηχητική της προσέγγιση, καθώς ο ήχος μετατρέπεται σε ρόλο.

Το Σηµείωµα του Σκηνοθέτη
«Όταν ξεκινήσαµε να ετοιµάζουµε την παράσταση, µέσα από συζητήσεις και ανταλλαγή ιδεών, προέκυψαν οι διάλογοι του έργου. Πήραµε λοιπόν αυτή την πρώτη ύλη και βάσει αυτής στήσαµε όλο το έργο. Πήραµε µονολόγους και κείµενα των έξι προσώπων της οικογένειας των Ατρειδών, από διαφορετικά έργα του Αισχύλου, του Ευριπίδη, του Σοφοκλή, για να δείξουµε και τη διαφορετική εκδοχή της ύβρεως. Με κάποια πρωτότυπα κείµενα που έγραψε η Ειρήνη Καπελώνη, και µε την οµαδική µετάφραση µονολόγων και χορικών, φτιάξαµε ένα κολλάζ. Προσπαθήσαµε να είναι κάτι διαδραστικό µε ρεαλιστικά στοιχεία. Η ρύθµιση των κειµένων έγινε µε τέτοιο τρόπο ώστε να προκύπτει ένα έργο, που να έχει αρχή, µέση και τέλος.
Η οικογένεια των Ατρειδών Αγαµέµνων, Κλυταιµνήστρα, Ορέστης, Ηλέκτρα, Ιφιγένεια, Χρυσόθεµις, περίµεναν σε µία αίθουσα αναµονής στον Άδη µέχρι να έρθει και ο τελευταίος της οικογένειας για να βρεθούν για πρώτη φορά όλοι µαζί ενώπιος ενωπίω. Τους βρίσκουµε να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι – µπουφέ καλεσµένοι από έναν δικαστή και τρείς ερινύες όπου τρώνε, πίνουν και συνοµιλούν για ότι έκαναν στην ζωή τους. Πρώτη φορά αντιµετωπίζουν άµεσες κατηγορίες από τα θύµατα τους και µπαίνουν στην διαδικασία να απολογηθούν για τα ειδεχθή εγκλήµατά τους είτε µε την πράξη είτε µε την σιωπή τους και να στηρίξουν ή όχι τις επιλογές και τις πράξεις τους σε ένα συµπόσιο στον Άδη που τελείται εν είδει δικαστηρίου και επαναλαµβάνεται αέναα σαν τέλειος αξεδιάλυτος κύκλος. Πρόσωπα που έφτασαν στην ύβρη ορµώµενοι από το πάθος τους για τον πλούτο και την εξουσία, το µεταφυσικό στοιχείο, το αντίθετο φύλο, την απονοµή δικαιοσύνης ή την υπεράσπιση της τιµής, άλλοτε καταπατώντας και άλλοτε χάνοντας την πίστη τους.
Και επειδή πραγµατική κάθαρση δεν µπορεί να υπάρξει, γιατί πράξεις σαν αυτές συνεχίζονται σε έναν αέναο κύκλο που δεν τελειώνει ποτέ, γι' αυτό δεν υπάρχει τέλος αλλά όλα ξαναρχίζουν από την αρχή.»

Ταυτότητα Παράστασης
Πρωτότυπα Κείμενα: Ειρήνη Καπελώνη
Σύνθεση και Διαμόρφωση Κειμένων: Νίκος Τουλιάτος
Μετάφραση: Νίκος Περέλης - Ομάδα «Ηχοποιοί»
Σκηνοθεσία: Νίκος Τουλιάτος
Μουσική επιλογή: Νίκος Τουλιάτος - Μάριος Τσουμάρης
Πρωτότυπη Μουσική: Γεωργία Κατσίβελου
Σχεδιασμός Φωτισμών & Αφίσας – Τεχνικός Ήχου: Μάριος Τσουμάρης
Δημιουργία Teaser: astrokids
Μουσική Teaser: «Μοιρολόγι» – Νίκος Τουλιάτος, Σαβίνα Γιαννάτου (από το δίσκο ΜΑΣΚΟ)
Παραγωγή: Ηχόδραση ΑΜΚΕ

Ερμηνεύουν: Ειρήνη Καπελώνη (Δικαστής), Νίκος Τουλιάτος (Αγαμέμνων), Ιωάννα Κολονέλου (Ιφιγένεια), Ντομένικα Ρέγκου (Κλυταιμνήστρα), Ρένα Κουμπαρούλη (Ηλέκτρα), Γιάννης Ντάσιος (Ορέστης), Ευγενία Λιούτα (Χρυσόθεμις), Γεωργία Κατσίβελου (Δικαστής Β'), Δήμητρα Νταντή (Ένορκος) – Νίκη Νικολούδη (Εισαγγελέας)
Κρουστά και Τσέλο, επί σκηνής: Κωνσταντίνος Τσαμόπουλος και Ελίνα Γερακίτη, αντίστοιχα

Διάρκεια: 60 λεπτά
Γενική είσοδος: 12 ευρώ / Μειωμένο εισιτήριο: 8 ευρώ
Προπώληση: viva.gr & Θέατρο Χαλκίδας (Βενιζέλου 6)

 
 
 

Powered by iCagenda