Σαββάτο 09 Δεκεμβρίου 2023
10:01:38

Χαλκίδα

Ορεινός δρόμος στο αρχαίο μονοπάτι «Σωκράτης»

Κατηγορία
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ημερομηνία
10 Ιούλιος 2022 18:30

Κυριακή 10 Ιουλίου, με βασικό δρώμενο έναν ορεινό δρόμο, αφιερωμένο στη μνήμη του μικρού Σωκράτη Καραμπά που έφυγε πρόωρα από τη ζωή πριν πέντε χρόνια.

Πρόκειται για «ένα δρόμο διαφορετικό από τους άλλους, όπως και ο Σωκράτης και κάθε Σωκράτης στον κόσμο ετούτο».
Ένας δρόμος ξεχωριστός από τους άλλους. Ένας δρόμος από την καρδιά στη μνήμη του μικρού Σωκράτη, ο οποίος αγαπούσε πολύ τους ανθρώπους και τη φύση.
Ένας δρόμος αλλιώτικος, χωρίς χρονομετρήσεις, πλαστικές συσκευασίες, μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού, εκκωφαντικές μουσικές, αριθμούς κλπ αλλά με έμφαση στην συμμετοχή στη σωματική άσκηση και την απόλαυση της φύσης. Που απευθύνεται σε πεζοπόρους, αθλητές, αρχαιόφιλους, φυσιολάτρες, οικογένειες με παιδιά.
Ένας δρόμος διαφορετικός γιατί γίνεται στο αρχαίο μονοπάτι «Σωκράτης» στο Μεγάλο Βουνό. Το μονοπάτι αυτό ανακαλύφθηκε, καθαρίστηκε με επιμέλεια και αγάπη και αναδείχθηκε εξαιτίας των Σαββατιάτικων διαδρομών Ανθηδώνα - Μεγάλο Βουνό - Κοιμητήριο Αυλίδας από τον Ηλία Καραμπά και από ενδιαφέρον για τις αρχαιότητες όπως και οι αρχαίες διαδρομές στην Αυλίδα. Κατά συνέπεια το μονοπάτι ανακαλύφθηκε εξαιτίας του Σωκράτη. Ουσιαστικά πρόκειται για τα «εγκαίνια» του αρχαίου μονοπατιού, το οποίο παραδίδεται με προσοχή στους πολίτες και βρίσκεται μια ανάσα από την πόλη της Χαλκίδας.

Εκτός του να τιμηθεί η μνήμη του Σωκράτη, σκοπός του δρόμου επίσης είναι να αναδειχθούν οι αρχαιότητες (αρχαίο μονοπάτι, αρχαίο Διατείχισμα και οχυρώσεις στο Μεγάλο και το Μικρό Βουνό), το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό ένα βατό μονοπάτι δίπλα στην πόλη με καταπληκτική θέα αυτής, όπως και να ενισχυθεί το κίνημα ΑμεΑ.
Το μονοπάτι έχει μεγάλη ιστορική σημασία γιατί κατά πάσα πιθανότητα συνέδεε το Ιερό της Αυλιδείας Αρτέμιδος με το αρχαίο Διατείχισμα Ανηφορίτη (τείχος-δρόμος 12 χλμ) και το αρχαίο Φρούριο στην κορυφή του Μεγάλου Βουνού.
Αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και στόχος είναι να το επισκέπτονται σχολεία της περιοχής, πεζοπόροι, φυσιολάτρες, αθλητές, επιστήμονες και αρχαιόφιλοι και άλλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο μόνος περιορισμός είναι να μην πατάει κανείς επί του αρχαίου αναλημματικού τείχους, δηλαδή του τείχους που στηρίζει την πλαϊνή μεριά του μονοπατιού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Κυριακή 10 Ιουλίου από τις 6:30 το απόγευμα
- Πεζοπορική διαδρομή α', περίπου 2,5 χλμ.
- Πεζοπορική διαδρομή β', περίπου 5 χλμ.
- Τρέξιμο αθλητών (περιορισμένες θέσεις), περίπου 11 χλμ.
Όσοι ακολουθήσουν τη διαδρομή των 5 χλμ. θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το αρχαίο μονοπάτι, το αρχαίο Διατείχισμα και το αρχαίο Φρούριο. Όσοι ακολουθήσουν τη διαδρομή των 11 χλμ. θα γνωρίσουν επιπλέον μεγαλύτερη έκταση του Διατειχίσματος.
Σημείο συνάντησης, το παρκινγκ έναντι της Αγίας Μαρίνας, κοντά στον κόμβο (στρογγυλό) του Τσιμεντάδικου, επί του δρόμου Αυλίδας - Δροσιάς, στην πλευρά προς τη θάλασσα.

Η ανάβαση στη Γαλατσίδα που είχε προγραμματιστεί για το πρωί της Κυριακής, προς το παρόν αναβάλλεται.
[ Ανάβαση στη Γαλατσίδα από το μνημείο των 110 εκτελεσθέντων Ελλήνων αναπήρων στρατιωτών στη Ριτσώνα, μέσα από μονοπάτι κοντά στο αρχαίο Διατείχισμα Ανηφορίτη. Με ενημέρωση για το διατείχισμα, τις οχυρώσεις, τα ταμπούρια του βουνού αλλά και για τις επιπτώσεις από τη χωροθέτηση-εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή.
Τόπος και ώρα συνάντησης, στη διασταύρωση της Ριτσώνας στις 7 το πρωί. ]

Διοργανώνει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Σιδερίτης». Με την υποστήριξη του ΔΟΑΠΠεΧ.
Συμμετέχουν ο Σύλλογος ΑμεΑ Χαλκίδας «Όλοι Μαζί», ο Σύλλογος Δρομέων Χαλκίδας, ο Σύλλογος Δρομέων Θήβας, ο Σύλλογος «το Αλωνάκι», η ομάδα ενεργών πολιτών The Human Wave Project, ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Περίπολο» Αττικής, η Evia Island ΚοινΣΕπ, η Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Εύβοιας.

Δηλώσεις συμμετοχής: 6974351684, 6981704637, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

 
 
 

Powered by iCagenda