Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
11:38:17

Χαλκίδα

Οθέλλος: ένας τραγικός ήρωας, με όρους αρχαίας ελληνικής τραγωδίας

Κατηγορία
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ημερομηνία
11 Σεπτέμβριος 2021 21:00

Το ερωτικό δράμα του William Shakespeare «Οθέλλος» παρουσιάζεται στη Χαλκίδα, το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ στο υπαίθριο θέατρο «Ορέστης Μακρής» στο Πάρκο Λαού.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Βρισκόμαστε στη Βενετία την εποχή της ακμής της και ο Μαυριτανός Οθέλλος είναι ο πιο γενναίος και νικηφόρος στρατηγός της. Η απόφασή του να παντρευτεί μυστικά τη νεαρή, ευγενικής καταγωγής Δυσδαιμόνα προκαλεί την οργή του πατέρα της Βραβάντιου, που έξαλλος, απευθύνεται στον Δόγη της Βενετίας, θεωρώντας ότι ο Μαύρος ξελόγιασε το παιδί του. Όμως η Δυσδαιμόνα ομολογεί δημόσια τον έρωτά της και ο Δόγης, που χρειάζεται τον Οθέλλο, τον στέλνει στην Κύπρο να αντιμετωπίσει τους Τούρκους.
Εκεί ο Ιάγος, ο σημαιοφόρος του, που μισεί τον Οθέλλο και θέλει να τον εκδικηθεί γιατί διάλεξε τον Κάσσιο και όχι εκείνον για υπασπιστή του, δηλητηριάζει το μυαλό του με την υποψία ότι η Δυσδαιμόνα και ο Κάσσιος έχουν ερωτική σχέση. Χρησιμοποιεί μάλιστα τη σύζυγο του Αιμιλία και τον αριστοκράτη Ροδρίγο για να τον εξαπατήσει. Ο Οθέλλος βυθίζεται στην τρέλα της ερωτικής ζήλιας, ενώ το μίσος του Ιάγου οδηγεί τον Οθέλλο στον όλεθρο!...

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Το αξεπέραστο ερωτικό δράμα του William Shakespeare «Οθέλλος», αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου.
Διαπραγματεύεται τον παράφορο έρωτα που αντιβαίνει σε φυλετικές, ηλικιακές και κοινωνικές διαφορές. Είναι μια τραγωδία για τη ζήλια, την προδομένη εμπιστοσύνη και το φόβο για οτιδήποτε ξένο και διαφορετικό.
Ο έρωτας του έμπειρου και γενναίου Μαυριτανού στρατηγού με τη νεαρή και ευγενικής καταγωγής Βενετσιάνα καταρρίπτει τα στερεότυπα της εποχής, αλλά, αντί να γεφυρώσει τις διαφορές, κλονίζει τις βεβαιότητες και διαταράσσει τις κοινωνικές ισορροπίες. Ο Οθέλλος, παρόλο που έχει διακριθεί χάρη στη γενναιότητα και το ήθος του και έχει ανέλθει σε αξιώματα, δεν καταφέρνει να ενταχθεί στην κοινωνία που ζει ως ισότιμο μέλος: εκτός από το χρώμα του δέρματός του και την καταγωγή του, τον εμποδίζει η ίδια του η ανασφάλεια. Παραμένει ο μαύρος, ο ξένος, ο κατώτερος.
Το έργο μιλάει ακόμα για την άσβεστη μανία του ανθρώπου να καταστρέψει οτιδήποτε ιδεατό, διαφορετικό ή ικανό να καταρρίψει τις υπάρχουσες κοινωνικές νόρμες, ενώ παράλληλα ασκεί κριτική στην υποκρισία της κοινωνίας που στην πρώτη ευκαιρία θα αποκαθηλώσει τους ευεργέτες της.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση - Διασκευή: Διονύσης Καψάλης
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας
Πρωτότυπη Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Σκηνικά: Αιμίλιος Χειλάκης (σύλληψη χώρου) & Κατερίνα Χάρου (διαμόρφωση) Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Makis Tselios Atelier / Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός Σκηνοθετών: Νίκος Τσιμάρας / Αγωγή Λόγου: Ηλίας Παπαθανασίου

Διανομή: Οθέλλος ο Γιάννης Μπέζος
Ιάγος ο Αιμίλιος Χειλάκης, Αιμιλία η Μυρτώ Αλικάκη
Κάσσιος ο Αλέξανδρος Βάρθης / Δυσδαιμόνα η Μάιρα Γραβάνη
Βραβάντιος ο Κώστας Κορωναίος / Ροδρίγος ο Κωνσταντίνος Γαβαλάς
Μοντάνος ο Κρις Ραντάνοφ / Δόγης ο Μανώλης Δούνιας
Μπιάνκα η Ελευθερία Κοντογεώργη / Λουδοβίκος ο Νίκος Τσιμάρας

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ:
Γενική είσοδος: 20 ευρώ
Μειωμένο (ανεργίας, φοιτητικό, πολυτέκνων, άνω 65 ετών, ΑμεΑ): 15 ευρώ
Προπώληση: viva.gr & Rex / 15 ευρώ

 
 
 

Powered by iCagenda