Σαββάτο 30 Σεπτεμβρίου 2023
20:11:52

Χαλκίδα

«Η Ιστορία ενός μονόφθαλμου» από την πλευρά του Πολύφημου

Κατηγορία
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ημερομηνία
23 Ιούλιος 2021 21:15

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Η Ιστορία ενός μονόφθαλμου» έρχεται την Παρασκευή 23 Ιουλίου, στις 9:15 το βράδυ, στο υπαίθριο θέατρο «Αυλιδείας Αρτέμιδος», στο πλαίσιο του 5ου Bio-Mechanical Festival.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
O Κύκλωπας Πολύφημος – που στην παράσταση εμφανίζεται με τη μορφή μίας γιγάντιας μαριονέτας – διηγείται στην αγαπημένη του Γαλάτεια τη συνάντηση του με τον πολυμήχανο Οδυσσέα, και όπως ακούμε την ιστορία από την δική του την πλευρά, ο μονόφθαλμος ήρωας την ξαναζεί όλη από την αρχή! Με αυτό τον τρόπο, μεταφερόμαστε νοερά στον κόσμο του μύθου!

Ο θίασος αποτελείται από ηθοποιούς και μουσικούς που δημιουργούν μία ενδιαφέρουσα σκηνική συνθήκη αλληλεπίδρασης μεταξύ τους, η οποία εμπεριέχει χορό, ζωντανή μουσική και τραγούδι! Γύρω από τον Οδυσσέα περιστρέφονται, από τους συντρόφους του στην μακρόχρονη περιπέτειά του μέχρι τα κριάρια του Κύκλωπα, συνθέτοντας μία πρωτότυπη απεικόνιση της ιστορίας του Κύκλωπα Πολύφημου και του πολυμήχανου Οδυσσέα την οποία όλοι γνωρίζουμε.
Σε όλη τη διάρκεια της παράστασης συμμετέχουν ζωντανά, μουσικά όργανα όπως κρουστά, λαούτο και ακορντεόν δημιουργώντας ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και προσδίδοντας συγχρόνως έντονο ρυθμό και κίνηση.
Οι διάλογοι ακούγονται αυτούσιοι από το κείμενο της 11ης Ραψωδίας της «Οδύσσειας» του Ομήρου, ενώ η αφήγηση του Κύκλωπα αποτελείται από αποσπάσματα του ποιήματος του Θεόκριτου «Ερωτικός Πολύφημος», το οποίο ο ποιητής συνέθεσε με αφορμή τον ομηρικό μύθο.

Στο τέλος της ιστορίας, ο Κύκλωπας απευθύνεται στην κόρη του Νηρέα, τη Γαλάτεια, με το φόβο ότι εκείνη θα απαρνηθεί τον έρωτα του λόγω της ασχήμιας του. Ο πόθος του Πολύφημου για τη Γαλάτεια, συνοδοιπορεί απόλυτα με τον πόθο του Οδυσσέα για νόστο.
«Η ιστορία ενός μονόφθαλμου» πραγματεύεται τη βία, την ύβρι, τη φιλοξενία, την απομόνωση και την αγάπη που μας απασχολεί αέναα.
Η ελληνική μυθολογία, πρώτη ανέδειξε τα βαθιά ερωτήματα που αφορούν την ύπαρξή μας. Ο Πολύφημος, έχει περάσει στη μνήμη μας σαν ένα τέρας με αντικοινωνική συμπεριφορά αλλά δεν παύει να διαθέτει και χαρακτηριστικά του σύγχρονου ανθρώπου. Η δική του εκδοχή της ιστορίας, γοητεύει και γεννά προβληματισμούς γύρω από τις διαχρονικές έννοιες του θύτη, του θύματος και της Θείας Δίκης.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Θεατρική μεταφορά: Ομάδα «The Young Quill»
Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου.
Εικαστική εγκατάσταση & Ενδυματολογική επιμέλεια: Αλέγια Παπαγεωργίου
Μουσική σύνθεση: Αλεξάνδρα Μικρούτσικου / Χορογραφία: Χρυσηίς Λιατζιβίρη
Σχεδιασμός φωτισμού: Κωστής Μουσικός / Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή / Γραφιστικά: Σεβαστιάνα Κωνστάκη (studioasevia)

Ερμηνεύουν: Χριστίνα Κωστέα (Κύκλωπας), Τάσος Λέκκας (Οδυσσέας),
Κώστας Κουτρούλης (σύντροφος α'), Τρύφωνας Ζάχαρης (σύντροφος β'),
Άγγελος Αγγέλου (σολίστ λαούτου & σύντροφος γ), Αλεξάνδρα Μικρούτσικου (ακορντεόν & σύντροφος δ')

Διάρκεια: 100 λεπτά
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Προπώληση: viva.gr & Θέατρο Χαλκίδας (Βενιζέλου 6)

 
 
 

Powered by iCagenda