Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022
13:08:29

Χαλκίδα

Το φαινόμενο Fata Morgana στο 5ο bMf

Κατηγορία
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ημερομηνία
1 Ιούλιος 2021 19:30

Fata Morgana: σύνθετο οπτικό φαινόμενο διπλού αντικατοπτρισμού που υπάγεται στους ανώτερους αντικατοπτρισμούς και ανήκει στα Μετεωρολογικά φαινόμενα. Οφείλεται σε θερμοκρασιακή αναστροφή εφαπτόμενων ατμοσφαιρικών στρωμάτων (συχνότερα παρουσιάζεται τις πρωινές ώρες μετά από μια ψυχρή νύχτα, από αλληλεπίδραση μεταξύ του ζεστού υπερκείμενου αέρα και του πυκνότερου ψυχρού αέρα κοντά στο επίπεδο επαφής με τη θάλασσα ή το έδαφος, που λειτουργεί ως διαθλαστικός φακός). Προκαλεί οφθαλμαπάτες, οπτικές αλλοιώσεις και αναδιπλασιασμό ειδώλων στον ορίζοντα (αφού οι ακτίνες του απομακρυσμένου αντικειμένου αλλάζουν πορεία, σα να διέρχονται από διαθλαστικό φακό, και όταν καταφθάνουν στον παρατηρητή συνθέτουν ένα είδωλο αλλοιωμένο, διπλασιασμένο και ανεστραμμένο, με αλλοιωμένη τη θέαση πάνω από τον ορίζοντα).
Στην Ελλάδα το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί στον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, ανοιχτά της Νέας Αρτάκης για τους Ευβοείς, ανοιχτά στη Λάρυμνα για τους Στερεοελλαδίτες.

Στο πλαίσιο των δράσεων του 5ου bio-Mechanical festival, την Πέμπτη 1 Ιουλίου, στις στις 7:30 το απόγευμα, σε μια παραλιακή διαδρομή ενός χιλιομέτρου, με εκκίνηση από την εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης έως την Ακτή Βολέρι, θα γίνει ενημέρωση για το φαινόμενο.
Performance in-situ (επιτέλεση επί τόπου, στο δημόσιο χώρο) με την Ευαγγελία Μπασδέκη

[Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων. Και στο τέλος της performance αναμενόμενη η απόρριψη των προστατευτικών μέσων και όποιων πλαστικών αντικειμένων στους κάδους απορριμμάτων.]

 
 
 

Powered by iCagenda