Παρασκεύη 01 Δεκεμβρίου 2023
05:40:38

Χαλκίδα

Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη στη Χαλκίδα

Κατηγορία
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ημερομηνία
12 Ιούλιος 2021 21:00

Η τραγωδία του Ευριπίδη «Βάκχες» παρουσιάζεται από την Εταιρεία Τέχνης Αrs Aeterna και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων, τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ στο υπαίθριο θέατρο «Ορέστης Μακρής» στο Πάρκο Λαού.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Η υπόθεση: Ο Διόνυσος καταφθάνει στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του, έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του Θρησκεία και να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στο δρόμο του , τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάννας-γιού, εμφυσώντας τη θεϊκή του Μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με την βίαιη επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η ισοπέδωση του Βασιλικού Οίκου της πόλης των Θηβών. Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της εξορίας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
«Τελετουργία της συγκίνησης, του συναισθήματος, του μένους και του παραλόγου μπορούν να χαρακτηριστούν οι Βάκχες του Ευριπίδη». Έτσι ορίζει η Νικαίτη Κοντούρη, η σκηνοθέτιδα της παράστασης, την ανεξάντλητη τραγωδία του Ευριπίδη.
Το σημείωμα της σκηνοθέτιδας:
Στις «Βάκχες», ο Θεός Διόνυσος είναι ο πρωταγωνιστής. Ο γνωστός αγαθός Θεός του κρασιού, της μέθης και του θεάτρου, «ενδύεται» το αρχέγονο, και αινιγματικό του πρόσωπο, που είναι εξαιρετικά σύνθετο και σκοτεινό... Διόνυσος σημαίνει δύο φορές γεννημένος. Είναι γιος του Δία και της Σεμέλης. Ο μύθος λέει, πως ενώ τον γεννούσε πρόωρα η μάνα του, ο Δίας τον διέσωσε φτιάχνοντας στο μηρό του μια δεύτερη μήτρα και τον έστειλε να δει το φως στη μακρινή Ασία.
Οι «Βάκχες» γράφτηκαν το 406-405 π.Χ. ενώ ο Ευριπίδης βρισκόταν αυτοεξόριστος στο παλάτι του Αρχέλαου στη Μακεδονία. Ο Ευριπίδης συνθέτει τις «Βάκχες», μία εμφανώς τελετουργική μιμητική διαδικασία, όπου χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα της θεατρικής πράξης: μεταμόρφωση, παρενδυσία, δραματική ειρωνεία, ελευθεριότητα, ακραίες συμπεριφορές, αφήγηση, αθέατες εγκληματικές πράξεις κ.α. Μέσα από μια ποικιλία ρυθμών, ήχων , συγκρούσεων και γεγονότων εκτός σκηνής, βιώνουμε την ένθεη τρέλα που έχει καταλάβει τις γυναίκες της Θήβας, το σπαραγμό ζώων και ανθρώπων και τη διαταραχή της φύσης που συναινεί στην αγριότητα των πράξεων των κοινών θνητών. Τα πρόσωπα γίνονται αγέλη που θα κατασπαράξει τα ίδια της τα παιδιά, όταν διαταραχθεί η ισορροπία της κυρίαρχης Θεάς Φύσης, από την αλόγιστη συμπεριφορά των ανθρώπων. Ο ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός του Δραματουργού, καταφέρνει να αποδώσει την Τιμωρία και στη συνέχεια να γεννήσει την Κάθαρση!

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά – Κοστούμια: Λουκία Μινέτου / Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Μουσική σύνθεση – διδασκαλία | Θραξ-Punks / Επιμέλεια κίνησης: Ανδρονίκη Μαραθάκη
Δραματουργία: Μάνος Λαμπράκης & Νικαίτη Κοντούρη / Βοηθός σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή / Artwork: Ιφιγένεια Βασιλείου
Μακιγιάζ: Αχιλλέας Χαρίτος / Διεύθυνση Παραγωγής: Σταμάτης Μουμουλίδης
Παραγωγή: Εταιρεία Τέχνης Αrs Aeterna & ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων

Ερμηνεύουν:
Άκης Σακελλαρίου (Διόνυσος) / Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Πενθέας)
Ιωάννα Παππά (Τειρεσίας) / Κωνσταντίνα Τακάλου (Αγαύη)
Δημήτρης Πετρόπουλος (Κάδμος) / Κων/νος Ασπιώτης (Αγγελιοφόρος)
Χορός: Ιουλία Γεωργίου, Θάλεια Γρίβα, Σμαράγδα Κακκινού, Σοφία Κουλέρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Στεργίου και Ιωάναν Τζίκα

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ:
Γενική είσοδος: 18 ευρώ
Μειωμένο (ανεργίας, φοιτητικό, άνω 65 ετών, πολύτεκνοι, ΑμεΑ): 15 ευρώ
Προπώληση: (viva.gr) από 12 ευρώ

 
 
 

Powered by iCagenda