Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023
17:34:40

Χαλκίδα

ΛΑΡΚΟ: Διαδηλώνουν και πάλι κατά των κυβερνητικών σχεδίων

Κατηγορία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ημερομηνία
17 Οκτώβριος 2020 11:00

Σε μαζική κινητοποίηση, στις 11 το πρωί του Σαββάτου (17 Οκτωβρίου), στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας, καλούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για το διαφαινόμενο λουκέτο και την απόλυσή τους.

Το Κάλεσμα των Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ
Προς όλα τα Συνδικάτα της χώρας, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Κόμματα, την τοπική Διοίκηση της Στερεάς (πλην Ναζί)

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα σωματεία που δραστηριοποιούνται σε αυτή, παίρνοντας υπόψη ότι:
-η κυβέρνηση μέσα στον Οκτώβριο θα προχωρήσει στους διαγωνισμούς εκποίησης της ΛΑΡΚΟ, χωρίς να δεσμεύεται για τη συνέχιση της λειτουργίας της και για τις θέσεις εργασίας.
-η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία «κοινωνικού ταμείου» για να απολύσει όλους τους εργαζόμενους.
-η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ με την εικόνα που έχουμε σταμάτα το πολύ μέχρι τέλος του έτους,
μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις αποφάσισαν την προκήρυξη κινητοποίησης στις 17 Οκτωβρίου, ημέρα Σάββατο και την πραγματοποίηση Συλλαλητηρίου την ίδια ημέρα στις 11 το πρωί στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας.

Μέσα από την πολιτική της κυβέρνησης να προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, πάνω από 1.200 εργαζόμενοι, «μόνιμοι» και εργαζόμενοι στις εργολαβίες, πετιούνται στο δρόμο. Μετά από 56 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας, η ΛΑΡΚΟ για πρώτη φορά μπαίνει στον κίνδυνο του οριστικού κλεισίματος.
Σας καλούμε όλους να εκφράσετε την αλληλεγγύη σας με όλα τα μέσα στον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τη διασφάλιση του παραγωγικού της χαρακτήρα, την ενιαία λειτουργία μεταλλείων και εργοστασίου, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των κεκτημένων των εργαζομένων.
Το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ θα είναι πλήγμα τόσο για τις τοπικές κοινωνίες, όσο και για όλη τη χώρα.

Δηλώνουμε ότι έξω από τις εργασίες μας, είτε αυτές είναι στο εργοστάσιο, είτε στα μεταλλεία, είτε στα γραφεία της ΛΑΡΚΟ, θα βγούμε ή συνταξιούχοι ή νεκροί. Απολυμένοι ποτέ.
Διεκδικούμε τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.
Εμμένουμε στις θέσεις μας, όπως αυτές έχουν κατατεθεί επίσημα στη Βουλή των Ελλήνων και κοινοποιηθεί στο λαό της χώρας μας.
Η πολιτική ηγεσία είναι υποχρεωμένη να αφουγκραστεί την αγωνία όλων μας και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Σας καλούμε να σταθείτε όλοι δίπλα μας. Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης της χώρας μας.»

[ ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε ότι αφορά στη ΛΑΡΚΟ, η πρόσφατη απόφαση της Διαιτησίας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η οποία δικαιώνει το Δημόσιο, επιταχύνει τις διαδικασίες για την διενέργεια των δύο παράλληλων διαγωνισμών που προβλέπουν την πώληση του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Λάρυμνας και των ορυχείων.

Με τροπολογία καθορίζεται ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας μπορεί να ανατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός που θα διενεργήσει το Ελληνικό Δημόσιο και να προσδιοριστούν οι όροι της συνεργασίας μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ - Δημοσίου και της σύμπραξης του Ειδικού Διαχειριστή.
Στόχος είναι η διαγωνιστική διαδικασία να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του μήνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. ]

 
 
 

Powered by iCagenda