Δευτέρα 08 Αυγούστου 2022
15:47:37

Χαλκίδα

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Σταθμό των τραίνων

Κατηγορία
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ημερομηνία
27 Δεκέμβριος 2019 17:00

Το Θέατρο Χαλκίδας διοργανώνει μια γλυκιά και όμορφη Χριστουγεννιάτικη γιορτή, την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, στο κτίριο του ΟΣΕ, από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Αφηγήσεις παραμυθιών, κάλαντα και παραδοσιακά έθιμα από όλη την Ελλάδα, παιδική παράσταση, θεατρικά εργαστήρια, στόλισμα του δένδρου για τα πουλιά, κατασκευές και ποικίλες άλλες δράσεις που θα ταξιδέψουν (κυρίως τους) μικρούς και (τους) μεγάλους, σε θεατρικούς χριστουγεννιάτικους κόσμους γεμάτους φαντασία, συγκίνηση, χαρά και αισιοδοξία!
Συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δοκού «Η Άνοιξη», ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Σιδερίτης» και ο Πανευβοϊκός Σύλλογος ΑμεΑ «Άνθρωπος Ελπίδα Πολιτισμός», με την ενίσχυση του έργου του να αποτελεί σκοπό της εκδήλωσης-γιορτής.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

5:00-5:50 μ.μ. «Ιστορίες των Καλικατζάρων»
Η Ομάδα «Παραμυθότουρτα» θα γνωρίσει στα παιδιά τον μαγικό Χριστουγεννιάτικο κόσμο της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, μέσα από αφηγήσεις και ιστορίες για τις σκανδαλιές των Καλικατζάρων και τα πάθη των ανθρώπων που έτυχε να τους συναντήσουν το Δωδεκαήμερο.
5:55-6:10 μ.μ. «Παραδοσιακά Κάλαντα»
Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Πολιτιστικού Συλλόγου Δοκού «Η Άνοιξη» (υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Λευτέρη Πνευματικού, με τον ίδιον στην κιθάρα και την Ιωάννα Ανδρώνη στο σαντούρι) θα τραγουδήσει Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας
6:10-6:20 μ.μ. «Ιστορίες του Δωδεκαημέρου»
Ο εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Περιβαλλοντικού & Πολιτιστικού Συλλόγου «Σιδερίτης», Ηλίας Καραμπάς αφηγείται ιστορίες του Δωδεκαημέρου από το λαϊκό πολιτισμό για καλικάντζαρους, αβάπτιστα νερά, Μωμόγερους κ.α. Αφηγητής Ηλίας Καραμπάς
6:20-6:30 μ.μ. «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα»
Κάλαντα και αλλά χριστουγεννιάτικα χαρούμενα τραγούδια από τα παιδιά του Συλλόγου ΑμεΑ «Άνθρωπος Ελπίδα Πολιτισμός» (σε διδασκαλία Άννας Ροδά)
6:30-6:35 μ.μ. «Χριστουγεννιάτικη χορογραφία»
Μια μικρή χριστουγεννιάτικη χορογραφία από τα παιδιά του Συλλόγου ΑμεΑ «Άνθρωπος Ελπίδα Πολιτισμός» (σε διδασκαλία Ανδρέα Κολίσογλου)
6:35-6:50 μ.μ. Παιδική παράσταση «Ο εγωιστής γίγαντας»
Το γνωστό Χριστουγεννιάτικο παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ παρουσιάζεται δραματοποιημένο από τα παιδιά του Συλλόγου ΑμεΑ «Άνθρωπος Ελπίδα Πολιτισμός» (σε διδασκαλία Γιάννης Τζέμη και Σοφίας Λιάκου)
[Ο εγωιστής γίγαντας» τη μέρα που επιστρέφει στον κήπο του διώχνει οργισμένος τα παιδιά που βρίσκει να παίζουν σ' αυτόν. Από εκείνη τη στιγμή όμως, ο χειμώνας παγώνει όλα τα δέντρα και τα λουλούδια. Τίποτα πια δεν τολμά ν' ανθίσει και η άνοιξη δείχνει να έχει ξεχάσει τον κήπο του γίγαντα μέχρι τη μέρα που εκείνος δέχεται το αναπάντεχο φιλί ενός μικρού αγοριού. Τότε έλιωσαν τα χιόνια στον κήπο του. Το χαλάζι έφυγε. Η παγωνιά χάθηκε. Επιτέλους ήρθε η άνοιξη, που ο γίγαντας τόσο καιρό περίμενε, και μαζί της έφερε και παιδιά... Το μικρό αγόρι, όμως, δεν ξαναφάνηκε. Ώσπου μια μέρα...]
6:50-7:10 μ.μ. Παιδική παράσταση «Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη»
Το γνωστό Χριστουγεννιάτικο παραμύθι διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη παρουσιάζεται δραματοποιημένο από τα παιδιά του Γ2 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Αρτάκης (σε διασκευή και σκηνοθεσία της Ευδοκίας Ζέρβα)
[Ο μαστρο-Παύλος παραπονείται διαρκώς για τους ρευματισμούς του και την υγρασία του βυρσοδεψείου και προτιμάει να μη δουλεύει. Περνά την ημέρα του στο καπηλειό και πίνει κερασμένο κρασάκι αφού λεφτά δεν έχει. Έφτασαν Χριστούγεννα και η γυναίκα του τον έδιωξε πια από το σπίτι. Θα προσπαθήσει κάτι να αλλάξει και πώς;..]
7:10-7:20 μ.μ. «Το τρένο των Χριστουγέννων»
Σε κείμενο Θωμά Μυλωνά, αφήγηση από ομάδα του Θεάτρου Χαλκίδας
[Ένας άνθρωπος νοσταλγεί, ένα παιδί και το τρενάκι των παιδικών χρόνων ταξιδεύει για να φτάσει στην επόμενη στάση: Χριστούγεννα στον σταθμό των τρένων. Η αγάπη, η ομόνοια η συνέργεια, η μυστικότητά, η γένεση του καινούργιου, του νέου του άφθαρτου, του αιωνίου αυτού που θα μεταβάλει τον κόσμο, του άπιαστου, του μακρινού, της ταπεινότητας, της άγνοιας του νηπίου. Αυτό είναι τα Χριστούγεννα.]
7:20-7:55 μ.μ. «Για δες τους σκαλαπούνταρους και το παιξίμιν»
Μια διαδραστική αφήγηση των Καλικαντζάρων Κύπρου (βασισμένο σε έρευνα του Κύπριου χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη, σε σύνθεση και αφήγηση Ευρυδίκης Σαμαρά, με
[Ποιος φοβάται τις σκιές; Τι μπορεί να δει κανείς τις μεγαλύτερες νύχτες του χειμώνα; Τι θέλουν να μας πουν τα μαυρομούστουνα πειραχτήρια που ξεπηδάνε μες απ' του μυαλού μας τους σκοτεινούς διαδρόμους;]

5:30-8:00 μ.μ. «Η Μουσική των αγγέλων και των καλικατζάρων»
Μαγική μουσική, με τη Ζησούλα Ντάσιου στο σαξόφωνο
[...Δεν είναι μουσικός αλλά δεν ζει χωρίς την μουσική, γιατί ο καθένας ακόμα και ένας άγγελος η ένας καλικάτζαρος μπορεί να εκφραστεί με όποιο τρόπο τον ευχαριστεί!]

5:30-8:00 μ.μ. «Χριστουγεννιάτικες κατασκευές»
Εργαστήρι κατασκευών από το Θέατρο Χαλκίδας για παιδιά 4 έως 10 ετών. Τα παιδιά θα φτιάξουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες (με συντονισμό της Βάσιας Σκούρα)
5:30-8:00 μ.μ. «Στολισμός των δένδρων του Σταθμού»
Τα παιδιά θα στολίσουν τα δένδρα του Σιδηροδρομικού Σταθμού με καρπούς και τροφές για τα πουλιά στην καρδιά του χειμώνα (με εμψύχωση από μέλη του Συλλόγου «Σιδερίτης»)
7:55-8:10 μ.μ. «Χεράκια παιδικά δημιουργούν Καλικάτζαρο – φιγούρες από κάρβουνο»
Εργαστήρι από το Θέατρο Χαλκίδας. Τα παιδιά σχηματίζουν σε ένα απέραντο καμβά τους δικούς τους καλικάντζαρους, στήνονται και μπαίνουν με πρόσωπα δικά τους και βγάζουν φωτογραφίες με σώματα τρελά... (σε ιδέα και με συντονισμό της Ευρυδίκης Σαμαρά)

8:10 μ.μ. «Ποιος θα έρθει με το τρένο;» Χριστουγεννιάτικη έκπληξη!
Στο σταθμό των τρένων της Χαλκίδας επικρατεί πανδαιμόνιο! Ξωτικά και καλικάτζαροι κάνουν τις τελευταίες ετοιμασίες και περιμένουν εναγωνίως να υποδεχτούν κάποιον; Ποιος είναι ο μυστηριώδης επισκέπτης; Θα τον ανακαλύψουμε μαζί!

 
 
 

Powered by iCagenda