Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022
00:27:31

Χαλκίδα

babis banner-02

Οι «Άνθρωποι Μετά τη Φωτιά» στο docfest

Κατηγορία
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ημερομηνία
21 Νοέμβριος 2019 17:55

 

Tην Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, στις 6:55 το απόγευμα, στην αίθουσα «Παπαδημητρίου», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας - Doc Fest, κάνει πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ της Χαράς Μπουργάνη, με τίτλο «Άνθρωποι Μετά τη Φωτιά» και θέμα την περιπέτεια της υγείας των ανθρώπων στο Μάτι και την γύρω περιοχή και την προσπάθεια επούλωσης των πληγών τους.

[ Σε αυτό το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, διάρκειας 25 λεπτών, παρακολουθούμε την αποθεραπεία εγκαυματιών από τη φωτιά που ξέσπασε στις 23 Ιουλίου 2018 και στοίχισε τη ζωή 102 ανθρώπων στο Μάτι και την ευρύτερη περιοχή.
Γιατροί σε νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης που δέχτηκαν εγκαυματίες, ψυχολόγοι που βρέθηκαν στην περιοχή προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη, πλαστικοί χειρουργοί από το εξωτερικό που εφαρμόζουν καινοτόμες θεραπείες αλλά και οι ίδιοι οι εγκαυματίες, κάποιοι από τους οποίους ακόμη βρίσκονται σε κέντρο αποκατάστασης, μιλούν για την επούλωση του σωματικού και ψυχικού τραύματος. Στο ντοκιμαντέρ φαίνεται και ο ρόλος που έπαιξαν εθελοντές της περιοχής ασκώντας πίεση στο Υπουργείο Υγείας ώστε να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ το κόστος υλικών που χρειάζονται οι άνθρωποι για την αποθεραπεία τους (κάτι που ακόμη δεν έχει λυθεί).
Τη σκηνοθεσία και έρευνα υπογράφει η Χαρά Μπουργάνη, δημοσιογράφος, ειδικευμένη στο ρεπορτάζ υγείας. Όπως χαρακτηριστικά λέει η ίδια «στην αρχή ο στόχος ήταν ένα καθαρά ιατρικό ντοκιμαντέρ για το έγκαυμα και τις θεραπείες, ένα θέμα που έχει ελάχιστη προβολή. Όμως, από τις πρώτες συναντήσεις και συνεντεύξεις ήταν προφανές ότι η επούλωση μιας τέτοιας πληγής δεν απαιτεί μόνο σωστή διαχείριση από την πλευρά των γιατρών. Στην περίπτωση της φωτιάς του 2018 απαίτησε παρεμβάσεις ακόμα και από την κοινωνία των πολιτών που έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε οι άνθρωποι με εγκαύματα να πάνε σε κέντρο αποκατάστασης δωρεάν, με τη συνδρομή ιδιωτών, και να έχουν οικονομική κάλυψη στα υλικά που χρειάζονταν. Επομένως το ντοκιμαντέρ δείχνει και πόσο σημαντικό είναι και η ίδια η κοινωνία να έχει γρήγορα αντανακλαστικά, ειδικά όταν οι φορείς δεν λειτουργούν πάντα όπως θα περιμέναμε στον τομέα της υγείας».
Ρόλο κεντρικής αφηγήτριας έχει η εικαστική καλλιτέχνης Diane Katsiaficas, κάτοικος στο Κόκκινο Λιμανάκι, η οποία μέσα από τα έργα της συνδέει όλους αυτούς τους διαφορετικούς ανθρώπους που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ. ]

 
 
 

Powered by iCagenda