Τετάρτη 12 Μαϊου 2021
12:00:54

Χαλκίδα

babis banner-02

«Το τάβλι», μια παρτίδα σπαρακτικής νοοτροπίας

Κατηγορία
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ημερομηνία
4 Σεπτέμβριος 2019 21:15

Το έργο του Δημήτρη Κεχαϊδη «Το τάβλι» παρουσιάζεται στη Χαλκίδα, την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, στις 9:15 το βράδυ στο υπαίθριο θέατρο «Ορέστης Μακρής» στο Πάρκο Λαού.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
«Το Τάβλι», είναι έργο προφητικό και γι' αυτό πάντα επίκαιρο, πρωτοανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης τον Φεβρουάριο του 1972, μεσούσης της δικτατορίας, σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν, με πρωταγωνιστές τον Νικήτα Τσακίρογλου ως Φώντα και τον Γιάννη Μόρτζο ως Κόλια. Από τότε, ανεβαίνει συχνά στις θεατρικές σκηνές, γεγονός που καταδεικνύει την οξυδερκή ματιά του συγγραφέα στη νεοελληνική νοοτροπία.

Στην παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, είναι ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης που συμμετέχουν σ' αυτήν την παρτίδα δεξιοτεχνίας. Στην κωμωδία χαρακτήρων, που αποδίδει γλαφυρά τη νεοελληνική πραγματικότητα και το ενδόμυχο όνειρο του νεοέλληνα «να πιάσει την καλή».
Ο Φώντας (Γερ. Σκιαδαρέσης) και ο Κόλιας (Ιερ. Μιχαηλίδης) δυο φίλοι και κουνιάδοι, κάθονται ένα ζεστό Αυγουστιάτικο απόγευμα μετά από ένα μεσημεριανό ύπνο, την ώρα του ιερού απογευματινού καφέ στη βεράντα τους και συζητούν πως θα πιάσουν την καλή και θα γλυτώσουν από τη φτώχεια τους. Το σχέδιο «όπως πάντα» καλά οργανωμένο και σίγουρο, μας δείχνει όλο το νεοελληνικό όνειρο που πλάθεται από ευτελή υλικά. Οι δυο ήρωες μας, ο Φώντας, άνθρωπος της πιάτσας και ο Κόλιας, πρώην αντιστασιακός και νυν λαχειοπώλης, ονειρεύονται να στήσουν μαζί μια κομπίνα, με στόχο τα μεγάλα κέρδη και την είσοδο στην υψηλή κοινωνία. Δύο χαρακτήρες αυθεντικοί, λαϊκοί, οικείοι, αναγνωρίσιμοι, τραγικοί και κωμικοί συνάμα, συνοψίζουν την ουσία της νεοελληνικής φιλοσοφίας.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο : Δημήτρης Κεχαΐδης
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης
Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα
Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Παίζουν οι: Ιεροκλής Μιχαηλίδης & Γεράσιμος Σκιαδαρέσης

 
 
 

Powered by iCagenda