Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020
11:48:41

24°C

Χαλκίδα

Κυρίως αίθριος

Υγρασία: 40%

Άνεμος: 17.70 km/h

babis banner-02

Η «Μαρία Πενταγιώτισσα» έρχεται στη Χαλκίδα

Κατηγορία
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ημερομηνία
29 Ιούνιος 2019 21:30

Η εμβληματική κωμωδία του Χρύσανθου Μέντη Μποσταντζόγλου, κατά συντομογραφία Μποστ «Μαρία Πενταγιώτισσα» παρουσιάζεται στη Χαλκίδα, το Σάββατο 29 Ιουνίου, στις 9:30 το βράδυ στο υπαίθριο θέατρο «Ορέστης Μακρής» στο Πάρκο Λαού.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Στα 1982 ο Μποστ γράφει τη «Μαρία Πενταγιώτισσα». Ένα από πιο αστεία, σχεδόν σπαρταριστά έργα του ελληνικού ρεπερτορίου, γραμμένο στον προσφιλή του 15σύλαβο. Μια ξεκαρδιστική παρωδία ηθών βασισμένη σε ένα από τα γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας εμπνευσμένο από αληθινά περιστατικά.
Η Μαρία η Πενταγιώτισσα, κατά κόσμον Μαρία Δασκαλοπούλου, ήταν γνωστή στο χωριό της - Πενταγιοί Φωκίδας - για τις ερωτικές της περιπέτειες. Εραστές και αγαπητικοί δημιουργούσαν συχνά επεισόδια, ενώ η ίδια θεωρείται μέχρι σήμερα μία από τις πρώτες φεμινίστριες στην Ελλάδα. Ο λαός τραγούδησε την ομορφιά της και τα ερωτικά της καμώματα: «Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια / και στης Μαρίας την ποδιά σφάζονται παληκάρια / Μαρίτσα Πενταγιώτισσα, μωρή δασκαλοπούλα / εσύ τα 'καμες ούλα!».
Με όχημα την ιστορία της θρυλικής Μαρίας του τόπου μας, ο Μποστ σαρκάζει τους θεσμούς και αμφιβάλλει για τη νέα κοινωνική πραγματικότητα. Και σαράντα χρόνια μετά παραμένει «σε ζωντανή σύνδεση»!...

Για το έργο του Μέντη Μποσταντζόγλου γράφει (στην «Επιθεώρηση Τέχνης» του 1962) η Λούλα Αναγνωστάκη, υπερασπιζόμενη την ποιητικότητα και το σουρεαλισμό της θεατρικής γραφής του Κωνσταντινοπολίτη καλλιτέχνη:
«Μοναδική μορφή στην ελληνική τέχνη και τα γράμματα ο Χρύσανθος Μέντης Μποσταντζόγλου, κατά συντομογραφία Μποστ - σκιτσογράφος, εικονογράφος, γελοιογράφος, ζωγράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, σατυρικός αρθρογράφος - κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος και μια βαθιά προσωπική σχέση με τις λέξεις που αποκτούσαν αυτονομία ως σχόλια αυθύπαρκτα η κάθε μια, χρησιμοποιώντας την καθαρεύουσα σε ακραία σύνταξη για να υπογραμμίσει την ημιμάθεια της εποχής του».
Το έργο του Μποστ τα έχει όλα: χιούμορ, συγκίνηση, πολιτικό στοχασμό, αγάπη για τους ανθρώπους, μα κυρίως δυο στοιχεία συχνά αντικρουόμενα στη νεοελληνική συνείδηση: τη λαϊκότητα και τη λογιοσύνη. Μπορεί να πει με λίγα πολλά και να θίξει με τη φαινομενική αλαφράδα του βαθιά ζητήματα του καιρού μας.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Δραματική επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Δραματουργική συνεργασία - προσαρμογή: Ιωάννα Μπουραζοπούλου
Σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης
Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα
Μουσική: Θύμιος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Παίζουν:
Χρήστος Χατζηπαναγιώτης (στο ρόλο της Μαρίας Πενταγιώτισσας)
Ελένη Καστάνη / Δημήτρης Μαυρόπουλος / Μελέτης Ηλίας
Αργύρης Αγγέλου / Χάρης Γρηγορόπουλος / Δανάη Μπάρκα
Γιώργος Δεπάστας / Αχιλλέας Σκεύης / Απόστολος Καμιτσάκης

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Γενική είσοδος: 12 ευρώ

 
 
 

Powered by iCagenda