Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
12:37:00

Χαλκίδα

Οι (ένθεν) παραγοντισμοί και η κακή πολιτική αριθμητική ηττήθηκαν

  • Κατηγορία Σχολια

Έντονες τριβές στο εσωτερικό του οργανωμένου ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια έχει καταφέρει η παρέμβαση από τα κεντρικά που οδήγησε στη συνεργασία με το ψηφοδέλτιο Μπουραντά στις εκλογές της ΠΕΔ! Παρασκήνιο που φαίνεται ότι τελικά στην πράξη, αποδυνάμωσε τις προοπτικές της υποψηφιότητάς του για την προεδρία...

Την Πέμπτη το βράδυ σε σύσκεψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Θήβα, είχε αποφασιστεί η αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές της ΠΕΔ. Με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο που θα στηριζόταν από τους 12 εκλέκτορες – μέλη του κόμματος, εξασφαλίζοντας 2 έδρες στο ΔΣ, με προοπτική για 3 εάν γινόταν δυνατόν να κερδίσει πέρα από τη συμπάθεια και τις ψήφους των 2 εκλεκτόρων του αντιπολιτευόμενου στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, Δημήτρη Θωμά (ο οποίος έθετε ως όρο την αποφυγή της εκ των υστέρων συνεργασίας με τον Μπουραντά και το συνδυασμό του) και κάτι από τους 2 εκλέκτορες της δημάρχου Αμφίκλειας-Ελάτειας.
Όμως, μια συνάντηση της επομένης, του Ευβοέα βουλευτή Μίλτου Χατζηγιαννάκη, της βουλευτού Βοιωτίας κι επί κεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Λιβαδειάς, Γιώτας Πούλου και του δημ. συμβούλου Θηβαίων, Σταμάτη Χαλβατζή, με τον Θανάση Μπουραντά και υποστηρικτές του, επισημοποίησε τις διεργασίες που κεντρικά από το ΣΥΡΙΖΑ κίνησε ο ΠΑΣΟΚικής καταγωγής πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης και ανέτρεψε την απόφαση της σύσκεψης των τοπικών περιφερειακών στελεχών.. Νέα γραμμή, η εξ αρχής συνεργασία με το συνδυασμό Μπουραντά, με συμπερίληψη στο ψηφοδέλτιο των παρισταμένων στη συνάντηση Χαλβατζή (για το ΔΣ της ΠΕΔ) και Πούλου (για τη ΓΣ της ΚΕΔΕ), με «πολιτική ρήτρα» εκλογής τους.

Η ανατροπή της απόφασης της κομματικής σύσκεψης, μετά από παρέμβαση κεντρικού στελέχους, εν αγνοία των κομματικών οργανώσεων και υποκινούμενη από στενό κύκλο παραγόντων του κόμματος που αποδείχτηκε ότι είχαν και προσωπικό ενδιαφέρον, έχει γεννήσει αντδράσεις:
Το διαρκές αξίωμα της ανανεωτικής αριστεράς για «την οργάνωση που είναι το κόμμα στο χώρο της», καταρρίφθηκε!... Το «πάρε το ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου», έγινε «τα χέρια του Σπίρτζη και κάποιων βουλευτών, είναι ικανότερα»!...

Πέραν όμως του αυταπόδεικτου προβλήματος εσωκομματικής δημοκρατίας, η ακολουθούμενη οδός αποδείχθηκε –εκ του αποτελέσματος- οδός απωλείας!
Η συμφωνία της συνεργασίας υπερψηφίστηκε τελικά από 7-8 από τους 12 εκλέκτορες – μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τους Βοιωτούς. Ο Τάσος Καλαθέρης δεν ταξίδεψε καν στη Λαμία, η Αλεξάνδρα Θαλασσινού ψήφισε λευκό, κάποιοι προτίμησαν κι αυτοί να ταχθούν προ της κάλπης με ένα εκ των δύο μονομάχων αλλά με την άλλη πλευρά, υπό την πολιτική επιφοίτηση βεβαίως του Κώστα Μπακογιάννη, όπως εξ άλλου έπραξαν ο Δημήτρης Θωμάς και η δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας.
Η επιλογή της μονομαχίας, ακύρωσε τη δυνατότητα του ρόλου ρυθμιστή για το ΣΥΡΙΖΑ... που μάλιστα, με Χαλβατζή και έναν ακόμη Βοιωτό στο ΔΣ, θα οδηγούσαν εκ των πραγμάτων στην εκ των υστέρων επιλογή στήριξης Μπουραντά!... Τώρα: ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε μόνον 1 στο νέο ΔΣ της ΠΕΔ και ο συνδυασμός Μπουραντά έχασε 4-5 ψήφους που έδωσαν 1 ακόμη έδρα στον αντίπαλό του, αφαιρώντας την από τον ίδιο!

Οι εγωισμοί και η κακή πολιτική αριθμητική ηττήθηκαν. Με τους ΣΥΡΙΖΑιους παράγοντες που συνέβαλαν σ' αυτήν την ήττα, να παραμένουν αλώβητοι και να χρεώνουν απλά στο κόμμα, μια ακόμη κάκιστη εκλογική διαχείριση...
Το όλο θέμα θα συζητηθεί τη Δευτέρα (11 Νοεμβρίου) σε συνεδρίαση της διευρυμένης Νομαρχιακής του κόμματος, στη Χαλκίδα.