Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
17:46:56

Χαλκίδα

Αποστασία; Προσθήκες από κοινή δεξαμενή!

Σε σαράντα ημέρες η Έλενα Βάκα αναλαμβάνει τη δημαρχία.
Η διαμορφωθείσα, βάσει του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, δύναμη των παρατάξεων σε επίπεδο (των συνολικά 45) δημοτικών συμβούλων, έχει ως εξής: Βάκα 15, Παγώνης 13, Καθαροσπόρης 11, Τζαβάρας 2, Καλαθέρης 2, Μιντζιφίρη 2.

Το σύστημα της απλής αναλογικής πραγματώνει την αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου και διασφαλίζει χωρίς στρεβλώσεις την αντιπρωσοπευτικότητα. Αποσυγκεντρώνει τα προσωποκεντρικά χαρακτηριστικά της μέχρι τώρα δημαρχιακής εξουσίας και διαχέει την ευθύνη διακυβέρνησης σε μεγαλύτερο μέρος κάθε δημοτικού συμβουλίου, άρα και σε μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας. Επιτάσσει δε, συναινέσεις με τους «αντιπολιτευόμενους» συνδυασμούς, συνεργασία των «νικητών» με τους «ηττημένους» συνδυασμούς.
Αυτό το ανώτερο στάδιο δημοκρατικής διακυβέρνησης, εξ αρχής είχε χαρακτηριστεί από τις εκ των δεξιών του ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτευόμενες δυνάμεις ως ...κίνδυνος και πρόβλημα κυβερνησιμότητας και σταθερότητας. Τώρα, που οι δυνάμεις αυτές, πέραν της ΚΕΔΕ πήραν και την Κυβέρνηση, προχωρούν σε αλλαγές προς αποκατάσταση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου στην τοπική αυτό-διοίκηση.

Οι επερχόμενες αλλαγές θα προβλέπουν και θα ενθαρρύνουν μεταξύ άλλων τη σύμπραξη παρατάξεων ή και μεμονωμένων συμβούλων, με απαραίτητη τη συμμετοχή της παράταξης του δημάρχου, η οποία θα δηλώνεται γραπτώς στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Έλενα Βάκα ποτέ δεν ήταν υποστηρίκτρια της απλής αναλογικής. Όπως εξ άλλου και οι έτεροι «μεγάλοι» του Δημοτικού Συμβουλίου. Τίθεται ξεκάθαρα υπέρ των επερχομένων αλλαγών στο νομοθετικό και λειτουργικό πλαίσιο του «Κλεισθένη». Όπως θα επιζητούσαν από θέση αρχής ή και από συμφέρον, εάν αυτοί βρίσκονταν στη θέση της, οι Χρήστος Παγώνης και Βασίλης Καθαροσπόρης.
Η Έλενα Βάκα, συνεπής στις αντιλήψεις της και προφανώς, αρνούμενη να διαπραγματευτεί ισορροπίες και αξιώματα αλλά και αν συντελέσει στη διατήρηση πολυετών καθεστωτικών θητειών και προσώπων, ήδη κινείται ώστε να πετύχει την επίσημη σύμπραξη μεμονωμένων δημοτικών συμβούλων.

Η τακτική της προκαλεί τις αντιδράσεις των αυτοδιοικητικών παραγόντων που είχαν μάθει στις προεκλογικές μεταγραφές από τη μια πλευρά στην άλλη και στη μετεκλογική διαμοίραση της δημοτικής εξουσίας αλλά και των συνεργαζομένων τους (αυλικοί, εξυπηρετούμενοι, εργολάβοι, δημοσιογραφούντες κ.α.). Τόσο που σε στιγμή δημοκρατικής έξαρσης, κάνουν λόγο για αποστασία και αποστάτες...
Η μεταγραφή Καθαροσπόρη από τον Ζεμπίλη στον Παγώνη, η ταυτόσημη πορεία της Ζλακώνη, η συνεργασία του Μπάκα με τον Παγώνη, η συμμετοχή των Κυριάκου-Καλαμιώτη, Τριανταφύλλου αρχικά και στη συνέχεια των Δαριβέρη, Τζελά, Κ. Ζέρβα κ.α. στα ψηφοδέλτια Παγώνη, αποτελούν κινήσεις των τελευταίων χρόνων στα αυτοδιοικητικά πράγματα της Χαλκίδας που πιστοποιούν τα κοινά χαρακτηριστικά και το σχεδόν ταυτόσημο των αντιλήψεων των τριών κυρίαρχων παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκιδέων.
Οπότε, οι όποιες μεμονωμένες συμπράξεις δηλωθούν, δεν αποτελούν προφανώς αποστασία αλλά φυσιολογική επιστροφή στην κοινή -όλων τους- κανονικότητα που το δέλεαρ της εξουσίας διέσπασε προ των εκλογών και που το ίδιο δέλεαρ τώρα αποκαθιστά!

Σημείωση: Αγνοούμε τις επαφές της επερχόμενης δημάρχου και άρα, δεν γνωρίζουμε ποιοι και ποιες θα συμπράξουν μαζί της. Μεταφράζοντας πάντως τα καλά λόγια που επιφυλάσσει το φιλικό της site για κάποιους/-ες των εκλεγμένων με τον Παγώνη και τον Καθαροσπόρη, πιθανολογούμε για αυτούς/-τές που συζητούν και προσέρχονται...