Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
23:58:28

Χαλκίδα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν συμπαθεί την Αυγουστιάτικη πανσέληνο;

Τις βραδιές της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου γιορτάζει και φέτος το Υπουργείο Πολιτισμού, συνεχίζοντας μια παράδοση χρόνων. Αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία ανοίγουν στο κοινό υπό το φως του Αυγουστιάτικου φεγγαριού, από τις 11 έως τις 19 Αυγούστου, με κορυφαία στιγμή την Πέμπτη 15 Αυγούστου, που είναι και η νύχτα της Πανσελήνου.
Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι σε 97 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας θα πραγματοποιηθούν 48 εκδηλώσεις ενώ θα παραμείνουν ανοιχτοί, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων 49 χώροι και μουσεία. Στους 97 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, ουδείς/ουδέν ανήκει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας.

Από πλευράς Υπουργείου σημειώνεται ότι η σχετική λίστα θα επικαιροποιείται. Και προφανώς, και από πλευράς Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας στη Χαλκίδα, θα προβλεφθεί το άνοιγμα κάποιων χώρων, (του Κάστρου του Καράμπαμπα, του Διαχρονικού Μουσείου «Αρέθουσα», της «Οικίας του Ενετού Βαίλου» του Οθωμανικού τεμένους «Εμίρ Ζαδέ») στο κοινό.
Το ερώτημα είναι: θα προβλεφθεί και κάποια εκδήλωση / δρώμενο (μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρηση του έναστρου ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις, προβολές ταινιών κ.α.); Σημειώνεται ότι τελευταία φορά που η βραδιά της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου στη Χαλκίδα είχε και κάποια εκδήλωση, ήταν το 2016, με μια έκθεση φωτογραφίας στο Κάστρο του Καράμπαμπα...