Σαββάτο 21 Σεπτεμβρίου 2019
05:46:25

24°C

Χαλκίδα

Κυρίως αίθριος

Υγρασία: 40%

Άνεμος: 17.70 km/h

babis banner-02

ΟΙ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ 2019 ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ 2013

  • Κατηγορία Σχολια

Για «κλιμάκωση του αφανισμού της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της χώρας, με τελευταίο θύμα την Εύβοια» κάνει λόγο η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας της ΝΔ.

Σε ανακοίνωση – δελτίο τύπου της, αντιμετωπίζει τη σύσταση του Συγκροτήματος Ευρίπου, ως «αμφιβόλου βιωσιμότητας, αμφιβόλου ελκυστικότητας για υποψηφίους και αμφιβόλου μονιμότητας στην πόλη, τη στιγμή που καταργούνται σχολές και τμήματα αιχμής, με υψηλή συμμετοχή, υψηλή απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας και με άρτιες εγκαταστάσεις, προσωπικό και εργαστήρια εκατομμυρίων, και οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν είναι σχολές που «πρέπει να ολοκληρώσουν τον ιστορικό τους κύκλο» όπως ανερυθρίαστα έχει δηλώσει ο κ. Γαβρόγλου.»
Και εκτιμάει ότι: «Το μόνο που θα καταφέρει, τελικά, η Κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει τμήματα θνησιγενή, με χαμηλή απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας, στο όνομα μιας δήθεν αναδιάταξης του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης με τη μέθοδο του ράβε - ξήλωνε. Επιπλέον, αφαιρείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Εύβοια ένα αυτόνομο ίδρυμα, άρα αφαιρούνται κεφάλαια καθώς η περιφέρεια δεν θα εμφανίζεται στη διεθνή κοινότητα ως ακαδημαϊκή οντότητα και μακροχρόνια αποδυναμώνεται ο ρόλος της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην ανάπτυξή της.»
Υποδεικνύοντας ότι «Την ευθύνη για την κατάσταση που διαμορφώνεται και την οποία πολύ σύντομα θα βιώσουμε στα Ψαχνά και στην ευρύτερη περιοχή έχει απολύτως ο κ. Γαβρόγλου και οι βουλευτές του Σύριζα Εύβοιας, που με τη δική τους ψήφο έβαλαν την ταφόπλακα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.»

ΜΙΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΔΙ' ΟΣΗΝ ΑΞΙΑ ΕΧΕΙ...

Το 2013, με το σχέδιο «Αθηνά» και τις ψήφους των βουλευτών της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

-το ΑΕΙ Στερεάς καταργήθηκε, αφού α) το Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης απορροφήθηκε από το Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (υπό το νεοσυσταθέν Ίδρυμα-«ομπρέλα», το «Αδ. Κοραής»), μετακομίζοντας από τη Λειβαδιά στην Αθήνα και β) το Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική, εντάχθηκε ως Τμήμα στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, παραμένοντας στη Λαμία.

-το ΤΕΙ Χαλκίδας καταργήθηκε, απώλεσε την αυτονομία του και μαζί με το ΤΕΙ Λαμίας συγχωνεύθηκε σε ΤΕΙ Στερεάς, με έδρα τη Λαμία.
Από τα έως τότε Τμήματα του ΤΕΙ-Χ, συνέχισαν να λειτουργούν στη Χαλκίδα τα Τμήματα Μηχανολογίας, Αυτοματισμού, Τεχνολογίας Αεροσκαφών και Λογιστικής.
Αντίθετα, μετακόμισε στη Λαμία το Τμήμα Ηλεκτρολογίας (ήταν το 2ο κατά σειρά πανελλαδικά σε βάση εισαγωγής και παρουσίαζε πληρότητα 100%, όταν το Τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Λαμίας και μικρότερο ήταν και είχε το 98% των επιτυχόντων του κάτω από τη βάση του «10») και στη Θήβα το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (που συγχωνεύθηκε με το Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού, του ΤΕΙ Χαλκίδας, που όμως λειτουργούσε στη Θήβα).

Οι ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ για το εναπομένον σχήμα στις εγκαταστάσεις στα Ψαχνά, ήταν
- 2 Τμήματα
(τα Ηλεκτρολογίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων)
- 22 μόνιμοι & 34 έκτακτοι καθηγητές
(17+14 του Ηλεκτρολογίας και 5+20 του Διοίκησης Επιχειρήσεων)
- 4.679 ενεργοί σπουδαστές
(1.935 του Ηλεκτρολογίας και 2.644 του Διοίκησης Επιχειρήσεων)
δηλαδή, υπήρξε συρρίκνωση των μεγεθών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας και του αντίστοιχου κύκλου της τοπικής οικονομίας, στο 1/2 της !!!

Όταν μάλιστα, είχε ήδη προ του σχεδίου «Αθηνά» μειωθεί ο αριθμός εισακτέων νέων σπουδαστών στο ΤΕΙ Χαλκίδας για το έτος '12-'13 ήταν 1590, 320 λιγότεροι από τους εισακτέους του έτους '11-'12. ]