Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:52:40

Χαλκίδα

Παρουσίαση βιβλίου αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη

H Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων διοργανώνει την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας στο ισόγειο του Συνοδικού Μεγάρου (Ἰασίου 1, Ἀ-θήνα) εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του αρχιμανδρίτη Ιωάννη Καραμούζη, συνεργάτη της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων και ιεροκήρυκα – υπεύθυνου διακονίας κωφών και βαρηκόων της Μητρόπολης Χαλκίδας, με τίτλο «Μητροπολίτης πρώην Θηβών και Λεβαδείας Νικόδημος Γραικός. Μια ζωή βγαλμένη απ' το Γεροντικό.».

Πρόκειται περί της πρώτης επιστημονικής και ολοκληρωμένης έκδοσης για τον μακαριστό Μητροπολίτη Νικόδημο. Το πόνημα του αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη διερευνά τη διαδρομή του από την παιδική του ηλικία, τα χρόνια σπουδής, την πορεία του προς την ιερωσύνη και την αρχιερατική του διακονία. Περιλαμβάνει ανέκδοτο υλικό και μαρτυρίες σχετικά με τη ζωή του από δημοσιεύσεις του τύπου της εποχής και από συνεντεύξεις του συγγραφέα με ανθρώπους που σχετίστηκαν μαζί του.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Νικόδημος υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα γιατί ήταν ο πρώτος πνευματικός πατέρας των Ελλήνων Κωφών, αφού τους κατηχούσε στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα πρωτοπορώντας μάλιστα, καθώς υπερασπίστηκε την ανάγκη και το δικαίωμα των Κωφών να διδάσκονται στη φυσική τους γλώσσα και όχι στον προφορικό λόγο. Πάλεψε ακόμη για την ανάγκη και το δικαίωμα να παντρεύονται μεταξύ τους, διώχνοντας τον φόβο της ακούουσας ελληνικής κοινωνίας για αύξηση των γεννήσεων κωφών ανθρώπων. Στάθηκε ο πατέρας που φρόντιζε την επαγγελματική τους αποκατάσταση σε εργασίες που μπορούσαν να αναλάβουν, αλλά και την επαγγελματική τους εκπαίδευση ιδρύοντας σχολές εκμάθησης επαγγελμάτων.
Στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος γράφει χαρακτηριστικά: «Μορφή οσιακή, προικισμένος με πλείστα όσα πνευματικά χαρίσματα, αληθής ποιμένας με απλότητα και φιλοφροσύνη, με αμείωτο ενθουσιασμό και αφοσίωση στη διακονία εν τω Αμπελώνι του Κυρίου. Πολλά απ' αυτά τα τόσο σπουδαία που διδάχθηκα χρόνια κοντά του, τα έχω κλείσει μέσα στην ψυχή μου και αυτά είναι για όλη μου την ποιμαντορική και αρχιεπισκοπική εργασία οι ακριβοί πνευματικοί μαργαρίτες».

Για το βιβλίο θα ομιλήσουν ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Αθηναγόρας, ο δ/ντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Αρχιεπισκόπου, Ιωάννης Τσούρας, ο γεν. δ/ντής της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, Αλέξανδρος Κατσιάρας, η καθηγουμένη της Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Βαγίων Θηβών, μοναχή Ευπραξία και ο συγγραφέας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν το βιβλίο στο βιβλιοπωλείο της Μητρόπολης Χαλκίδας (Αβάντων 32, Χαλκίδα, τηλ. 22210 79217).