Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:33:04

Χαλκίδα

GRecoACTE σε Χαλκίδα, Ερέτρια και Γιαννίτσι

Στην Εύβοια θα φιλοξενηθούν το τριήμερο από Παρασκευή, 21 έως και Κυριακή, 23 Ιουνίου, οι δράσεις της 3ης GRecoACTE, Art and cultural tourism event, υπό τον τίτλο «Άνεμοι Φιλίας και Πολιτισμού».
Με διοργανωτή το κέντρο τέχνης SpVivArte και συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Στερεάς ΕλλάδαςΠ.Ε.Ευβοίας, το Επιμελητήριο Ευβοίας και την Evia Island Κοιν.Σ.Επ, η 3η GRecoACTE τελεί υπό την αιγίδα των: Υπουργείου Τουρισμού, Υπουργείο Πολιτισμού, Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας, Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων, Ελληνικού-Ισπανικού Επιμελητηρίου, Σύνδεσμου Επιχειρήσεων Τουρισμού Καρύστου, Δήμου Καρύστου καθώς και των Πρεσβείες των χωρών που συμμετέχουν. Οι δράσεις γίνονται με την συνέργεια πολλών φορέων και συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ, ΕΡΤ3, STAR Κεντρικής Ελλάδας, Πρώτο Πρόγραμμα, ΕραΣπορ.
Η 3η GRecoACTE φιλοδοξεί να αποτελέσει ευρηματικό παράδειγμα συμμετοχικής εθνογραφίας στο νησί της Εύβοιας, ένα νέο θεματικό πεδίο τουριστικής προβολής που συνδέει τη φιλοξενία με τη σύγχρονη τέχνη, την πολιτιστική κληρονομιά, τους μύθους και την ιστορία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις δράσεις:

Α' ΔΡΑΣΗ: Παρασκευή 21 Ιουνίου, σε Χαλκίδα & Ερέτρια
Τουρισμός & Άυλο Πολιτιστικό Απόθεμα
Μια ελληνική πρωτοβουλία σύνδεσης της πολιτιστικής κληρονομιάς 5 χωρών της Μεσογείου, με θέμα: «Η επικοινωνία της σφυριχτής γλώσσας». Συμμετέχουν: Γαλλία (Aas Πυρηναία), Ισπανία (Κανάριες Νήσοι), Μαρόκο (Άτλας), Τουρκία (Κερασούντα), Ελλάδα (Αντιά Καρυστίας).
11πμ – 1:30 μμ, στο ξενοοδχείο «Lucy» στη Χαλκίδα.
Β' Διεθνής Συνάντηση Σφυριχτής Γλώσσας. Διάσωση του γλωσσικού ιδιώματος της επικοινωνίας με σφυρίγματα, σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομίας σε ένα συνέδριο συμμετοχικής εθνογραφίας.
9 - 10:30 μμ, στο Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας
Καλλιτεχνικό γεγονός με σφυρίγματα, ποίηση, μουσική και εικαστικά. Δρώμενο σύμπραξης σύγχρονης τέχνης και παράδοσης υπό τον τίτλο «Αέρινη Επικοινωνία».
Την Κυριακή 23 Ιουνίου, 11 πμ – 4 μμ, επίσκεψη στα Αντιά Καρυστίας

Β' ΔΡΑΣΗ: Σαββάτο 22 Ιουνίου, στο Γιαννίτσι Μαρμαρίου
Παράδοση – Λαογραφία & Φιλοξενία
Προβολή της ενδυμασίας Νότιας Εύβοια και Σκύρου. Η σημειολογία του παραδοσιακού σε ένα παράδειγμα πολιτιστικής φιλοξενίας. Ένα «ταξίδι» στο αμόλυντο φυσικό τοπίο της Ευβοϊκής υπαίθρου με ξεναγό την τέχνη και την δημιουργία.
11:30 πμ – 2 μμ στο Κτήμα VivArte Nature
Οδοιπορικό στη σύγχρονη εικαστική έκφραση, μυθολογία, φύση και παράδοση. Καλλιτεχνικό δρώμενο, παράδειγμα πολιτιστικού τουρισμού με λαϊκούς χορούς και μουσική υπό τον τίτλο «Στη Μόδα του Παραδοσιακού».
2:30 – 4 μμ, στο Σχολείο Γιαννιτσίου
Ελαφρύ γεύμα με παρουσίαση και προβολή παραδοσιακών γεύσεων της περιοχής Καρύστου.

Γ' ΔΡΑΣΗ: Κυριακή 23 Ιουνίου, στο Γιαννίτσι Μαρμαρίου
Βιωματικός Τουρισμός – Θρύλοι και Μνημεία
Ανάδειξη του τουρισμού εμπειριών αναζήτησης των αρχαίων ερειπίων και χαλασμάτων. Θέμα «Θρύλοι και Κάστρα του Αιγαίου».
8:30 – 11:30 μμ, στο Ακρωτήριο Φυλάγρα στην Παραλία Γιαννιτσίου
Πολυδρώμενο φεστιβαλικού χαρακτήρα στη σκιά του κάστρου της Φυλάγρας. Το ξεχασμένο κάστρο σπάει τη σιωπή του, αναβιώνει και αφηγείται την Ιστορία του σε ένα ταξίδι βιωματικής εμπειρίας με ήχο και φως. Ένα ευρηματικό σενάριο για τουρισμό εξερεύνησης, υπό τον τίτλο «Αναζητώντας την χαμένη Ευβοϊκή πόλη των Κοίλων».