Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
10:01:44

Χαλκίδα

curves banner

babis banner-02

Πανσέληνος με αύρα ιστορίας και πολιτισμού

Τις βραδιές της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου γιορτάζει και φέτος το Υπουργείο Πολιτισμού, συνεχίζοντας μια παράδοση χρόνων. Αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία ανοίγουν στο κοινό υπό το φως του Αυγουστιάτικου φεγγαριού, από τις 24 έως τις 27 Αυγούστου, με κορυφαία στιγμή την Κυριακή 25 Αυγούστου, που είναι και η νύχτα της Πανσελήνου.
Τη βραδιά της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, στη Χαλκίδα, προβλέπεται το άνοιγμα στο κοινό του Κάστρου του Καράμπαμπα και της Μόνιμης Έκθεσης του Δυτικού Προμαχώνα, του νέου Διαχρονικού Μουσείου «Αρέθουσα», της αποκατεστημένης «Οικίας του Ενετού Βαίλου» και του Οθωμανικού τεμένους «Εμίρ Ζαδέ», από τις 8 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα.
Ενώ, την ίδια βραδιά, στο χώρο της ανασκαφείσας προϊστορικής Ξηρόπολης στο Λευκαντί, έχει προγραμματιστεί μουσικό δρώμενο.
Η είσοδος σε όλους τους χώρους είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σε 132 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας θα πραγματοποιηθούν 95 εκδηλώσεις (μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρηση του έναστρου ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις, προβολές ταινιών) ενώ θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων 37 χώροι και μουσεία.
Χωρίς τη διοργάνωση κάποιας εκδήλωσης θα είναι και οι τέσσερις χώροι στη Χαλκίδα. Χωρίς κάποιο δρώμενο (π.χ. μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρηση του έναστρου ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις, θέατρο σκιών κ.α.), όπως δυστυχώς και πέρυσι, όταν πρόπερσι, τουλάχιστον, στο Κάστρο είχε φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφιών...
Ας ελπίσουμε ότι έστω, θα υπάρχουν διαρκείς και ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις. Ή ακόμη καλύτερα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων να μπορέσει να προγραμματίσει, έστω τελευταία στιγμή, κάτι ταιριαστό! ]