Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:11:18

Χαλκίδα

Παρουσίαση παιδικού βιβλίου στη Βιβλιοθήκη

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο» διοργανώνει παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Μελάκ, μόνος» της Αργυρώς Πιπίνη.
Η παρουσίαση θα γίνει από τον εικαστικό και εικονογράφο του βιβλίου, Αχιλλέα Ραζή, στο χώρο της Βιβλιοθήκης, την Τετάρτη 18 Απριλίου στις 5:30 το απόγευμα.
Η παρουσίαση αφορά σε παιδιά 8 έως 12 ετών. Για δήλωση συμμετοχής, στο τηλ. 2221022031.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ο Μελάκ. Ένα αγόρι. Μια χώρα. Πόλεμος. Το ταξίδι. Ο φόβος. Η ελπίδα. Οι ιστορίες. Τα όνειρα.
Η Αργυρώ Πιπίνη από την πρώτη σελίδα του βιβλίου προκαλεί πολλά ερωτήματα στον μικρό αναγνώστη ισάριθμα με τις μονολεκτικές ρηματικές προτάσεις που κυριαρχούν και επιβάλλονται με την επανάληψή τους. «Πεινάει. Φοβάται. Προς βορράν. Διψάει. Φοβάται. Προς βορράν. Κρυώνει. Φοβάται. Προς βορράν. Βαδίζει. Φοβάται. Προς βορράν. Τρέμει. Φοβάται. Τρέχει. Φοβάται. Κλαίει. Φοβάται. Φοβάται». Η καταχρηστική επανάληψη του ρήματος «φοβάται» που συνοδεύει κάθε άλλη ενέργεια του Μελάκ αποκαλύπτει την ψυχική καταβολή του στη διάρκεια ενός σκληρού αγώνα ζωής και επιβίωσης.
Τα ρήματα αυτά επαναλαμβάνονται και στη συνέχεια της αφήγησης και συμπληρώνονται με άλλα που αποτυπώνουν τις συνθήκες που επικρατούν στην πορεία «προς βορράν», αναδεικνύοντας τον ρεαλισμό του κειμένου.
Ακόμη και όταν το ταξίδι φαίνεται να οδηγείται σε σχετικές διεξόδους, όπως όταν το παιδί βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και περιμένει τη βάρκα που θα το απομακρύνει άμεσα από την καταστροφή, και τότε ο Μελάκ φοβάται, καθώς αντίθετα συναισθήματα συγκρούονται και κάνουν αισθητή την πολυπλοκότητα των καταστάσεων και των ψυχικών διεργασιών του ήρωα: «Βλέπει τη θάλασσα. Είναι χαρούμενος. Βλέπει τις βάρκες. Φοβάται. Δεν κλαίει. Περιμένει. Φοβάται». Ακόμη και στο τέλος, όταν πια έχει αρχίσει η ενσωμάτωση στο νέο περιβάλλον ο φόβος ασυνείδητα υπάρχει και εμφανίζεται στα όνειρά του...