Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:46:31

Χαλκίδα

Η «Γυναίκα της διπλανής πόρτας» στη Ερέτρια

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, στις 8:45 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κ. Κανάρης» (απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας Παραβουνιώτισσας), η Κινηματογραφική Λέσχη Ερέτριας προβάλλει την ταινία του Φρανσουά Τριφό «Γυναίκα της διπλανής πόρτας». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

[Η μαντάμ Ζουβ, ιδιοκτήτρια του τένις κλαμπ Γαλλικής επαρχίας, μας διηγείται μια τραγική ιστορία πάθους, που γνωρίζει μόνο εκείνη. Δύο πρώην εραστές ο Μπερνάρ και η Ματίλντ συναντιούνται ξανά τυχαία όταν μετακομίζουν στην ίδια γειτονιά. Εκείνος, εκπαιδευτής οδηγών πετρελαιοφόρων, ζει ευτυχισμένος με την γυναίκα του Αρλέτ και τον μικρό τους γιο Τόμας. Μια μέρα, ένα νιόπαντρο ζευγάρι, ο Φιλίπ και η Ματίλντ νοικιάζουν το διπλανό σπίτι. Αυτή η ξαφνική επανένωση του πρώην ζευγαριού, που διατηρεί μυστική την γνωριμία του, έχει σαν αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της σχέσης τους. Μια σχέση εξεζητημένη και ακραία, που ισορροπεί μεταξύ αγάπης και μίσους και κρύβει ένα ένοχο και θυελλώδες παρελθόν. Μια διεισδυτική σπουδή στις ανθρώπινες σχέσεις και τον έρωτα, στα συναισθήματα και τις αδυναμίες, από τον δάσκαλο του είδους. Με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ και τη Φανί Αρντάν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. 
Ο Τριφό, για άλλη μια φορά βάζει τις ερωτικές σχέσεις στο μικροσκόπιο για να αναδείξει τον παραλογισμό και την περιπλοκότητά τους κάτω από την κατά τ' άλλα φυσιολογική επιφάνεια. Η καταπληκτική φωτογραφία του Γουίλιαμ Λουμπτσάνσκυ και η αινιγματική μουσική του Ζωρζ Ντελερί συνθέτουν ένα χιτσκοκικό σύμπαν. Ο Τριφό, θαυμαστής του Άλφρεντ Χίτσκοκ, χρησιμοποιεί αρκετά Χιτσκοκικά στοιχεία όπως η ενοχή και το πάθος, αποτίοντας φόρο τιμής στο σινεμά του σασπένς.
Η ταινία, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και αισθησιακές ερωτικές ιστορίες με τραγικό τέλος, της μεγάλης οθόνης. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες στιγμές –σύμφωνα και με το κοινό και με τους κριτικούς- του σπουδαίου Γάλλου κινηματογραφιστή, σημαντικού μέλους του ιστορικού κινήματος την νουβέλ βανγκ.]