Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018
09:13:23

Χαλκίδα

curves banner

babis banner-02

Εγκαινιάστηκαν επίσημα Αρέθουσα, Οικία Βαΐλου και Ρωμαϊκή Παλαίστρα

Το Σάββατο (2 Δεκεμβρίου) το απόγευμα σε εκδήλωση στο Νέο Μουσείο «Αρέθουσα», το Υπουργείο Πολιτισμού, εγκαινίασε τα έργα που εκτελέστηκαν στη Χαλκίδα με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Εύβοιας και συγχρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ από το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας (2007-2013).
Συγκεκριμένα πρόκειται για:
Ι. Την «οικία» του Ενετού Βαΐλου (έργο, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ).
Έναντι του ναού της Αγίας Παρασκευής, κτήριο διοικητικού χαρακτήρα με τρεις βασικές οικοδομικές φάσεις. Η παλαιότερη ανάγεται στον 13ο/14ο αιώνα και αποτελεί το μόνο δείγμα κοσμικής αρχιτεκτονικής του Negrοponte. Αργότερα κατά την Οθωμανική περίοδο το κτήριο μετασκευάζεται σε αρχοντική κατοικία, ενώ στα τέλη πλέον του 19ου αιώνα αποκτά νεοκλασικά χαρακτηριστικά.
ΙΙ. Το Γυμνάσιο των Ρωμαϊκών χρόνων, τη λεγόμενη «Παλαίστρα» (έργο, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ).
Επί της οδού Αρεθούσης όπου αποκαλύφθηκε ένα συγκρότημα κτηρίων, που μπορεί να ταυτιστεί με γυμνάσιο και λουτρό. Ανάγεται στον 4ο μ.Χ. αιώνα και διατηρεί σε πολύ καλή κατάσταση ψηφιδωτά δάπεδα, που απεικονίζουν αθλήματα.
ΙΙΙ. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα» (με προϋπολογισμό 9.106.920 ευρώ και κόστους κατασκευής 5.370.000 ευρώ). Το έργο εμπεριείχε την αποκατάσταση του εργοστασίου οινοπνευματοποιίας «Αρέθουσα» των αρχών του 20ου αιώνα, μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς, που το φιλοξενεί, καθώς και τη μετατροπή αυτού σε διαχρονικό Μουσείο. Επίσης, το σχεδιασμό του συνόλου της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου και την υλοποίηση τμήματος αυτής. Η νέα έκθεση αναφέρεται στο παρελθόν της Εύβοιας από την προϊστορία έως τη δημιουργία του νέου Ελληνικού Κράτους, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα υλικά τεκμήρια και εστιάζοντας σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη. Το «παρών» έδωσαν ο Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, οι Βουλευτές Γιώργος Ακριώτης και Ζωή Λιβανίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, ο πρώην Βουλευτής Κώστας Μαρκόπουλος, ο Πρόεδρος του ΟΛΝΕ Ανδρέας Παπανδρέου, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων κ.α. ενώ τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Χαλκίδας Χρυσόστομος.

Η αποκατάσταση των ανωτέρω μνημείων, που έχουν καταστεί πλέον σημαντικά τοπόσημα στο δομημένο περιβάλλον της πόλης, και η πιλοτική έστω λειτουργία τους ενάμιση χρόνο τώρα, καταδεικνύουν ότι αυτά μπορούν να λειτουργήσουν δυναμικά ως θύλακες πολιτισμού και τόποι επικοινωνίας των πολιτών, αλλά και να συμβάλλουν στην αναβάθμιση του αστικού ιστού και στην κοινωνική, οικονομική ανάπτυξη της πόλης.