Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
04:29:05

Χαλκίδα

Το ιστορικό πλοίο «Κύκνος» και η Χαλκίδα

Ομιλία με παρουσίαση διαφανειών για το «Κύκνος» στη Χαλκίδα, διοργανώνουν οι «φίλοι και συνταξιδιώτες του ιστορικού πλοίου που συνδέθηκε με την πόλη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, στις 7 το βράδυ στην αίθουσα του ΔΟΑΠΠεΧ (Αβάντων 50, 1ος όροφος).

 

[«Κύκνος»:
Ο ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ & ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ / Ο «ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ» ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

Ο ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ
Ο προβλήτας στο βόρειο λιμάνι της πόλης (μια τεχνητή-τσιμεντένια κατασκευή προεκβολής της ξηράς στη θάλασσα) κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '50, ως τμήμα του ευρύτερου συγκροτήματος των «Αστεριών», στην άκρη του προς την πλευρά της Γέφυρας.
Ο προβλήτας πήρε την επωνυμία του, από το τότε εν ενεργεία επιβατηγό πλοίο της γραμμής (Χαλκίδας – Βόλου) που προσέγγιζε / πλεύριζε σ' αυτήν, το -και με το όνομα, όμορφο σαν- «Κύκνος».

ΤΟ ΠΛΟΙΟ
Ένα πλοίο κόσμημα, μύθος, ποίηση. Το πλοίο που είχε ζωγραφισμένο ένα κύκνο στην πλώρη και ξεχώριζε από μακριά. Το πλοίο με το οποίο για χρόνια κόσμος πολύς ταξίδευε από τη Χαλκίδα μέχρι το Βόλο και τις Σποράδες.
Το πλοίο που αποτυπώθηκε πολλές φορές στις σελίδες της λογοτεχνίας, το αγαπημένο πλοίο του Γιάννη Σκαρίμπα, αυτό που περιγράφεται ως «ένας αρχάγγελος στο λιμάνι» στο κείμενο του Νίκου Δ. Τριανταφυλλόπουλου, -με το φιλολογικό ψευδώνυμο Νίκος Γρηπονησιώτης- στο περιοδικό «Νεφούρια» (τεύχος 12, Πρωτοχρονιά 2005).

Το πλοίο ναυπηγήθηκε στις ΗΠΑ το 1932, με το όνομα «Sylvia», ως πολυτελές κότερο του τότε δημάρχου Νέας Υόρκης. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εξοπλίστηκε ως πολεμικό συνοδευτικό νηοπομπών. Μετά το τέλος του Πολέμου, δωρήθηκε στην Ελλάδα και κατέφθασε στον Πειραιά έμφορτο βοήθειας (UNRA), με το όνομα «Adelpfic». Το 1947 εκπλειστηριάστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο στην εφοπλιστική εταιρεία «Σαρωνικός». Από τις 28 Μαίου της ίδιας χρονιάς, με το όνομα «Κύκνος», εκτελούσε το δρομολόγιο Βόλος – Ωρεοί – Λ. Αιδηψού – Λίμνη – Χαλκίδα, με άριστους για την εποχή εκείνη χώρους ενδιαιτήσεως (ωσάν θαλαμηγού, όπως ανέφερε και η καταχώρηση της εταιρείας στον τύπο για την αναγγελία του δρομολογίου), με συνεργαζόμενη μεταφορική για αποσκευές και εμπορεύματα, μέσω σύμβασης με τους ΣΕΚ (τότε ΟΣΕ) και με την τιμή εισιτηρίου να περιλαμβάνει τα έξοδα λεμβούχου και αχθοφόρου. Καθώς και με άκρως ικανοποιητική ταχύτητα των 14,3 μιλίων την ώρα και με καταπληκτική ακρίβεια στις ώρες άφιξης και αναχώρησης.
Το 1952 επέκτεινε το δρομολόγιό του μία φορά την εβδομάδα προς Βόρειες Σποράδες και συγκεκριμένα Σκιάθο – Γλώσσα – Σκόπελο, σε άγονη γραμμή που χαρακτηρίστηκε και τέθηκε σε επιδότηση από τον Ευβοέα τότε υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γεώργιο Βογιατζή. Από το 1960 το δρομολόγιο επεκτάθηκε σε Βόρειες Σποράδες – Σκύρος – Κύμη, τρεις φορές την εβδομάδα. Ενώ, το καλοκαίρι του 1968 εγκαινίασε τη γραμμή Άγιος Κωνσταντίνος - Βόρειες Σποράδες. Έχοντας ήδη διακόψει τα δρομολόγια προς Χαλκίδα, το 1974, το «Κύκνος» παροπλίστηκε, έχοντας προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες και στην περιοχή μας.

ΟΙ ΛΕΜΒΟΥΧΟΙ
Προ της κατασκευής της προβλήτας, τα πλοία της γραμμής Χαλκίδα – Λίμνη – Λ. Αιδηψού – Βόλος (»Βασιλική», «Καλαμάρι», «Πίνδος» κ.α.) έπιαναν «αρόδο» στο βόρειο λιμάνι μπρος από τ' «Αστέρια».
Οι ταξιδιώτες κατά την αποβίβαση ή την επιβίβασή τους, μεταφέρονταν με βάρκες, αντίστοιχα, προς και από την προκυμαία των λεμβούχων που βρισκόταν κατά μήκος της ευβοϊκής ακτής, από το «Στρογγυλό» μέχρι τη σημερινή προβλήτα Αγ. Νικολάου. Επειδή, με τα πλοία της γραμμής μεταφέρονταν και διάφορα εμπορεύματα, το Σωματείο των Λεμβούχων διέθετε και δύο πετρελαιοκίνητες μαούνες.
Πέραν της συνεργασίας τους με τα πλοία της γραμμής, οι λεμβούχοι –δεδομένης της απουσίας ιδιωτικών αυτοκινήτων και αστικής συγκοινωνίας, καθημερινά μετέφεραν από την προκυμαία τους, ανθρώπους και εμπορεύματα στην απέναντι πλευρά, και συγκεκριμένα στην προβλήτα μπρος από τον «Νείλο», όπως και τους πελάτες της «Αύρας». Ενώ, διέθεταν τις βάρκες τους και για περιηγητικές ή ρομαντικές βαρκάδες.

Ως πρόσθετη άσκηση μνήμης για την παλαιά Χαλκίδα με τα πλοία της γραμμής και τους λεμβούχους της, έχει αποδοθεί η επωνυμία «Κύκνος» στην αίθουσα διαχείρισης του συγκροτήματος των «Αστεριών».]