Παρασκεύη 19 Απριλίου 2024
07:34:57

Χαλκίδα

Ένα παραμύθι για τους μαθητές των Ψαχνών

Ανοιχτή αφήγηση του παραμυθιού του Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Κι οι ιστορίες μεταναστεύουν...» πραγματοποιούν τα μέλη της ομάδας Φιλαναγνωσίας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα στον χώρο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών, με προσκεκλημένους - ακροατές τους μαθητές των Γ΄ και Δ΄ τάξεων των τριών Δημοτικών Σχολείων των Ψαχνών, καθώς και του Δημοτικού Σχολείου Τριάδας.

Το κείμενο, η προβολή και η μουσική θα βοηθήσουν τα παιδιά να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους, συμμετέχοντας στην αφήγηση..
Τα παιδιά, μετά την αφήγηση, χωρισμένα σε ομάδες, θα κατασκευάσουν πρωτότυπες ζωγραφιές και κολάζ γράφοντας ευχές και μηνύματα στη μικρή μας φίλη, πρωταγωνίστριας του παραμυθιού.

Λίγα λόγια για το παραμύθι

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας είναι ένα μικρό κορίτσι, η Φουαζέγια, που αναγκάζεται να μεταναστεύσει στην Ελλάδα. Μια ανθρώπινη ιστορία, ειπωμένη με πηγαία διάθεση, χωρίς αφοριστικό πνεύμα και διδακτισμούς. Όλα είναι εδώ: ο ξεριζωμός, η ανέχεια, οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, η νοσταλγία, η μοναξιά, η δυσκολία του παιδιού να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον, αλλά και το πείσμα για επιβίωση, οι ενθαρρυντικές, φιλικές συμπεριφορές του περιβάλλοντος, αντίβαρο στις όποιες αρνητικές στάσεις, οι ιδιαίτεροι κώδικες επικοινωνίας των παιδιών, η λαχτάρα της μικρής να μοιραστεί καταβολές, μνήμες, συναισθήματα με τους νέους, αλλιώτικους και κάποτε καχύποπτους κι επιθετικούς φίλους. Το χελιδόνι είναι ο συνδετικός κρίκος της Φαουζέγια με την πατρίδα της... Το ταξίδι του πάνω από τη Μεσόγειο δημιουργεί ένα νοερό δίκτυο όπου ιστορίες, αισθήματα και σκέψεις πάνε κι έρχονται, συναντιούνται, διασταυρώνονται, φέρνοντας τους ανθρώπους πιο κοντά.

Τα μέλη της ομάδας Φιλαναγνωσίας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας:

Καλαμπαλίκη Θάλεια, Αρβανιτά Αργυρώ, Αυλωνίτη Ευαγγελία, Γιαπλέ Αφένδρα, Καραβά Μένη, Παναγιώτου Ντίνα, Σπύρου Ελένη, Σταματίου Γεωργία, Ρούμπου Χαρά, Χατζηκωνσταντίνου Ξένια