Σαββάτο 28 Μαρτίου 2020
19:09:54

24°C

Χαλκίδα

Κυρίως αίθριος

Υγρασία: 40%

Άνεμος: 17.70 km/h

babis banner-02

Απαγόρευση -κάθε άσκοπης- κυκλοφορίας

ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ – Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ - ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ – ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην ελληνική Επικράτεια χωρίς καμία χωροταξική εξαίρεση, από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23ης Μαρτίου, ως ύστατο μέτρο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού!
Η απαγόρευση θα ισχύσει ως τις 6 Απριλίου.
Πρόκειται για μέτρο που αποσκοπεί στην απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών.

Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:
•  Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό -συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Και ο λόγος της μετακίνησής του θα πρέπει να βεβαιώνεται.
• για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων. Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.
• για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.
Η σχετική κατά περίπτωση βεβαίωση θα λαμβάνεται μέσω διαδικτύου, στο forma.gov.gr ή με τηλεφωνικό μήνυμα (sms στο 13033, που να περιλαμβάνει: έναν αριθμό από το 1 έως το 6, σύμφωνα με το λόγο εξόδου / κενό / όνομα / κενό / επώνυμα / κενό / διεύθυνση κατοικίας) ή ακόμη θα συμπληρώνεται και χειρόγραφα (με τις εξής πληροφορίες: ονοματεπώνυμο / διεύθυνση κατοικίας / λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες / διεύθυνση προορισμού / ημερομηνία και ώρα / υπογραφή).

Επίσης από τη Δευτέρα δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους (π.χ. Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ), μιας και συνολικά η λειτουργία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές.

Τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται, τα μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής, κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.