Τρίτη 16 Απριλίου 2024
20:32:13

Χαλκίδα

Έσβησε η φωτιά στην ΑΚΦΑ

Έσβησε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι, η φωτιά που είχε ξεσπάσει σήμερα (Σάββατο 21 Μαρτίου) στις 8:30 το πρωί σε δεξαμενή στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εμπορίας χημικών προϊόντων ΑΚΦΑ (πρώην INTERKEM) στο Μικρό Βαθύ Αυλίδας.

Στη φωτιά επιχείρησαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής (36 πυροσβέστες με 17 οχήματα), μαζί με το εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας και με τη συνδρομή υδροφόρων του Δήμου Χαλκιδέων.
Ενώ σημαντικό ρόλο στο να μην επεκταθεί η φωτιά είχε η ενεργοποίηση του συστήματος πυρασφάλειας της εγκατάστασης, που έψυχε τις υπόλοιπες δεξαμενές γύρω από αυτήν που καιγόταν.
Η φωτιά ξεκίνησε κατά τη διάρκεια εργασιών σ' αυτήν. Και έσβησε με την πλήρη καύση όλου του υλικού της.

Η δεξαμενή που πήρε φωτιά περιείχε -σύμφωνα με την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας- «οξικό βινυλεστέρα, χημική ουσία η οποία είναι ιδιαίτερα εύφλεκτη, αλλά δεν κατατάσσεται στην κατηγορία των επικίνδυνων ουσιών για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον».
Ωστόσο, δεδομένου ότι ο καπνός ήταν πυκνός, είχε σκεπάσει την περιοχή και οδηγείτο από τους ανέμους προς το Βαθύ, οι κάτοικοι, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα, ενημερώθηκαν από νωρίς και κράτησαν κλειστά τα παράθυρα των σπιτιών τους.

Τέλος, στην ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας αναφέρεται ότι «οι αρμόδιες Υπηρεσίες της, Ανάπτυξης, Υγείας, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, θα προβούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ενέργειες».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
«Σήμερα Σάββατο 21/3/2020 και ώρα 08:30 π.μ εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε μία εκ των δεξαμενών που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας μας, στον Όρμο μικρού Βαθέως Αυλίδας.
Πρωταρχική μέριμνά μας σε άμεση συνεργασία με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Λιμενικού σώματος, την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Χαλκιδέων, της Αστυνομίας καθώς και τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού ασφαλείας, ήταν η εκκένωση των εγκαταστάσεων και η εφαρμογή του συστήματος εκτάκτων αναγκών, που είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά και να αποφευχθεί η επέκτασή της.
Οι συντονισμένες προσπάθειες τόσο των ανδρών του Πυροσβεστικού Σώματος όσο και του εξειδικευμένου προσωπικού της επιχείρησης, που εφάρμοσαν τις διαδικασίες ασφαλείας, οδήγησαν επιτυχώς στην ολική κατάσβεση της πυρκαγιάς και στην προστασία των εργαζομένων, καθώς όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
Στο πλαίσιο, επίσης, της κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας μας θα θέλαμε να διευκρινίσουμε, ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως κίνδυνος επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας από ενδεχόμενες αναθυμιάσεις και καπνούς.
Η Διοίκηση της εταιρείας εκφράζει τις ευχαριστίες της στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος για την άμεση κινητοποίησή του καθώς και τον συντονισμό της όλης επιχείρησης κατάσβεσης καθώς και σε όλους τους φορείς και υπηρεσίες που συνέδραμαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Η αυστηρή τήρηση των προβλεπομένων μέτρων και η έγκαιρη ενεργοποίηση όλων των αρμοδίων διασφάλισαν την επιτυχή και γρήγορη αντιμετώπιση του συμβάντος.»