Παρασκεύη 19 Απριλίου 2024
04:05:52

Χαλκίδα

Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για ένατη συνεχή χρονιά εφαρμόζει πρόγραμμα διαχείρισης των πληθυσμών των κουνουπιών.
Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από 27 Φεβρουαρίου, με καθημερινή παρακολούθηση των επιφανειακών υδάτινων σωμάτων, και καταγραφή της εμφάνισης και αφθονίας των προνυμφών κουνουπιών, στο φυσικό και στο περιαστικό σύστημα των οικισμών της Περιφέρειας.
Ενώ, από τις 16 Μαρτίου, η Περιφέρεια ξεκίνησε και συνεχίζει με εντατικό ρυθμό την εφαρμογή του προγράμματος επίγειων ψεκασμών στις περιαστικές περιοχές και στους αστικούς δημόσιους χώρους, με εγκεκριμένα για τον σκοπό αυτό προνυμφοκτόνα σκευάσματα. Για την καλύτερη δε αντιμετώπιση του φαινομένου στις μεγάλες υδάτινες επιφάνειες, θα χρησιμοποιηθούν για τους ψεκασμούς drones.

Η καταπολέμηση των κουνουπιών σύμφωνα με την διεθνή πρακτική στηρίζεται πρωτίστως στην εφαρμογή μέτρων διαχείρισης του περιβάλλοντος για τον περιορισμό των εστιών ανάπτυξής τους. Πέρα από τις παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια , δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα η όλη προσπάθεια χωρίς την ενεργή συμμετοχή των Δήμων και του συνόλου των πολιτών, στην εξάλειψη αυτών των εστιών.
Υπενθυμίζεται ότι όλοι μας πρέπει να εφαρμόζουμε μέτρα ατομικής προστασίας προκειμένου να προστατευτούμε από τα κουνούπια, με κυριότερο και βασικότερο μέτρο τον περιορισμό ή την εξάλειψη των εστιών ανάπτυξης κουνουπιών γύρω από τις κατοικίες τους. Κάθε μικρή ή μεγάλη επιφάνεια λιμναζόντων υδάτων, όπως πιατάκια γλαστρών, δοχεία, βαρέλια, λεκάνες, φραγμένες υδρορροές, πεταμένα λάστιχα αυτοκινήτων, θεμέλια νεοαναγειρόμενων οικοδομών, φρεάτια αποτελεί εστία αναπαραγωγής κουνουπιών. Είναι καθήκον των πολιτών, να ελαχιστοποιήσουμε τις εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στις αυλές των σπιτιών μας προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην καταπολέμηση τους.

.