Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποχή των δικηγόρων

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αποφάσισε κλιμάκωση των πανελλαδικών κινητοποιήσεων του δικηγορικού σώματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επαναφορά της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, με αναδρομική ισχύ στις εκκρεμείς υποθέσεις (με το Ν.4640/2019), θεωρώντας ότι «η επίμαχη διάταξη θέτει ζητήματα συνταγματικότητας, αφού περιορίζει ουσιωδώς τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη».
Επικυρώνοντας την πρόταση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε τη συμμετοχή και των μελών του, με αποχή από τα καθήκοντά τους, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου (ημέρα διοργάνωσης της εκδήλωσης διαμαρτυρίας της Ολομέλειας στη Θεσσαλονίκη).

[ Το πλαίσιο της αποχής:
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ
1. Παραγραφές – Προθεσμίες
2. Για τις ποινικές υποθέσεις:
-Αυτόφωρα (κρατούμενοι)
-Κρατούμενοι (προσωρινώς ή κατόπιν καταδικαστικής απόφασης) στα Πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, ήτοι όταν έχει συμπληρωθεί από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως εξαετία σε α' βαθμό και επταετία σε β' βαθμό.
ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ
1. Καταθέσεις ενδίκων βοηθημάτων και μέσων σε όλες τις διαδικασίες (πολιτικά και διοικητικά), συμπεριλαμβανομένων αιτήσεων και αγωγών.
2. Συζήτηση προσωρινών διαταγών και αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον πολιτικών και διοικητικών δικαστηρίων(συμπεριλαμβανομένων αιτήσεων αναστολών, αναστολών πλειστηριασμών κ.λπ.) ανεξαρτήτως εάν έχει χορηγηθεί ή όχι προσωρινή διαταγή.
3. Αντιρρήσεις (Διοικητικά)
4. Κατάθεση προτάσεων
5. Προσθήκη – Αντίκρουση
6. Εξώδικα και επιδόσεις αποφάσεων
7. Ένορκες βεβαιώσεις
8. Κλήσεις – Προσδιορισμοί
ΑΝΑΒΟΛΕΣ
Για την διευκόλυνση όλων κατά τη διάρκεια της αποχής θα επιτρέπεται η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση – στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου – να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του συναδέλφου τους που εκπροσωπεί την πλευρά του αντιδίκου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου. ]

Created by CUBE. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.