Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
21:26:33

Χαλκίδα

24ωρη απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

24ωρη απεργία σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου έχουν προκηρύξει η Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων και το Νομαρχιακό Τμήμα της στην Εύβοια, τι Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και τα Σωματεία που ανήκουν στο δυναμικό του ΠΑΜΕ.
Αφορμή η συζήτηση στη Βουλή του Αντιασφαλιστικού Νομοσχεδίου της Κυβέρνησης. Και αίτημα, να μην ψηφιστεί.

ΑΔΕΔΥ
«Το Νομοσχέδιο που η κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση ων μνημονιακών Αντιασφαλιστικών Νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010-2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις για πλήρη κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016), ο οποίος επέφερε μειώσεις μέχρι και 350,00 € στις κύριες συντάξεις, αλλά αντίθετα τον εφαρμόζει πλήρως και τον ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο.
Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται στα ποσοστά αναπλήρωσης, μετά τα
τριάντα (30) χρόνια υπηρεσίας, σε εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την επιστροφή ενός ελάχιστου ποσού, σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες μειώσεις που είχαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με τον Νόμο Κατρούγκαλου και τους προηγούμενους μνημονιακούς Αντιασφαλιστικούς Νόμους.
Έτσι με τον Νέο Νόμο:
• Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με σαράντα (40) χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον Ν.4336/2015 (τρίτο μνημόνιο). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.
• Διατηρούνται οι μειώσεις στις Επικουρικές Συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο Εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
• Το Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. (Επικουρική Ασφάλιση) ενσωματώνεται στον Ε.Φ.Κ.Α. κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πιθανή πλήρη κατάργησή του μελλοντικά. Ταυτόχρονα ενσωματώνονται στον Ε.Φ.Κ.Α. στο σύστημα και τα 7 δις αποθεματικά που έχει το Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.
• Διατηρείται η λεηλασία, που έγινε διαχρονικά στα Ασφαλιστικά Ταμεία και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων.
• Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι τριάντα (30) χρόνια υπηρεσίας.
• Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για καθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, που περικόπηκε με τους με τους προηγούμενους Αντιασφαλιστικούς Νόμους του 2010-2012.
• Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους στα Β.Α.Ε., για μείωση των ορίων ηλικίας τους, ούτε για τους εκπαιδευτικούς που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (Ν.3075/2002).
Είναι προφανές, από τα παραπάνω, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να «λύσει» για τα επόμενα πενήντα (50) χρόνια μια και καλή το ασφαλιστικό, παγιώνοντας με τον Νόμο που φέρνει για ψήφιση τις μνημονιακές περικοπές όλων των προηγούμενων Αντιασφαλιστικών Νόμων, καταδικάζοντας έτσι τους συνταξιούχους της χώρας μας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση στο διηνεκές.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική και σε αυτό το Νομοσχέδιο οφείλουμε να αντιδράσουμε. Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά, συνολικά, τη ζωή των εργαζομένων, τον κόπο και τον μόχθο ολόκληρου του εργασιακού τους βίου και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την λεηλατήσει. Γι' αυτό και ο μόνος δρόμος που μας απομένει για να ανατρέψουμε τις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις είναι ο δρόμος του αγώνα.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
1. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών Νόμων.
2. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
3. Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.
4. Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ»

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
«Το νέο ασφαλιστικό Βρούτση αφήνει ανέγγιχτα τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου στα ελάχιστα χρόνια ασφάλισης που στη συντριπτική πλειοψηφία είναι η πιο κακοπληρωμένη εργασία όλα αυτά τα χρόνια.
Ποιος ελαστικά εργαζόμενος μισοάνεργος θα έχει 42 χρόνια ασφάλισης εργασίας που αναφέρουν οι πίνακες με τα παραδείγματα, που για επικοινωνιακούς λόγους έδωσαν στη δημοσιότητα, δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες στους εργαζόμενους.
Επιπλέον καταργεί και την υποτιθέμενη κουτσουρεμένη 13η σύνταξη.
Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση αποδεικνύει περίτρανα ότι θέλει να παγιώσει τις μειώσεις στις συντάξεις.
Καλούμε τα Δ.Σ. των Σωματείων μας σε ΣΥΣΚΕΨΗ στις 13 Φεβρουαρίου ημέρα ΠΕΠΜΤΗ και ώρα 18.00 στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ, για να οργανώσουμε την απεργιακή κινητοποίηση, προκειμένου να εμποδίσουμε τον κυβερνητικό σχεδιασμό που θέλει να ρίξει ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΣΤΙΣ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020»

ΠΑΜΕ
«Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέοι και νέες, συνταξιούχοι, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες, επιστήμονες, άνεργοι,
Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά τη ζωή μας ολόκληρη.
Τώρα να αποσυρθεί το απαράδεκτο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο!
Ο άθλιος νόμος Κατρούγκαλου – Βρούτση!
Τέρμα στα ψέματα και τις απάτες!
Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι κάποια "ποσοστά αναπλήρωσης". Αφορά την Υγεία, την Πρόνοια, την προστασία στη δουλειά, τις κοινωνικές παροχές, τις συντάξεις, τα εμβόλια των παιδιών, τα φάρμακα, τα δικαιώματα των ΑμΕΑ.
Το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η επανανομοθέτηση με επιθετική μορφή του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ (νόμου Κατρούγκαλου), που ανοίγει το δρόμο για τους "τρεις πυλώνες", δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης στη λογική του συστήματος Πινοτσέτ. Οι αγώνες των εργαζομένων και των συνταξιούχων τα τελευταία χρόνια καθυστέρησαν την εφαρμογή του. Οι δικαστικές προσφυγές χιλιάδων συνταξιούχων έρχονται με το νόμο της ΝΔ να ενταφιαστούν. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργεί το νόμο Κατρούγκαλου, όπως υποσχόταν προεκλογικά εμπαίζοντας τους συνταξιούχους, αλλά τον θωρακίζει νομικά κι επιχειρεί να τον εφαρμόσει με ταχύτητα.
Με τον νέο Νόμο:
Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πάνε στα 67 για όλους, άντρες και γυναίκες (ή 62 με 40 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή 12.000 ένσημα!!!). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.
Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του, όπως έχει η ΝΔ στο πρόγραμμά της με τους τρεις πυλώνες, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης. Ταυτόχρονα, ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ και τα 7 δις αποθεματικά που έχει για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ πολλών κατηγοριών εργαζομένων.
Καταργείται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη που περικόπηκε με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους του 2010 – 2012. Κόβεται ακόμα και το ετήσιο επίδομα που βάφτιζαν "13η σύνταξη", που σημαίνει ετήσια μείωση 500 ευρώ άμεσα για μεγάλο μέρος συνταξιούχων.
Στο στόχο μπαίνουν ξανά τα ΒΑΕ. Καμία διάταξη δεν υπάρχει για τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής τους, ούτε για τους εκπαιδευτικούς που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (ν. 3075/02).
Εφαρμόζονται πλήρως, χωρίς καμία αλλαγή, οι μειώσεις στις επικουρικές που έφτασαν το 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%. Στον κρατικό προϋπολογισμό οι περικοπές του ΕΤΕΑΕΠ ξεπερνούν τα 71 εκ. ευρώ! Και στον ΕΦΚΑ τα 150 εκ. ευρώ!
Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στα 345 ευρώ της «εθνικής σύνταξης». Η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών εργαζομένων, αυριανών συνταξιούχων ούτε κατά διάνοια θα προσεγγίσει τα 30 ασφαλιστικά χρόνια = 9000 ένσημα.
Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) για το 90% των συνταξιούχων. Και το ψαλίδι των περικοπών έρχεται.
Διατηρείται η διαχρονική λεηλασία στα Ασφαλιστικά Ταμεία (80 δις) και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων. Μόνο με το PSI το κούρεμα των ταμείων του Σαμαρά – Βενιζέλου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλάπηκαν 17,5 δις.
Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια ομοβροντία ψεμάτων πάνω στο ψέμα. Οι αλχημείες της κυβέρνησης έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν στήσει τρελό χορό με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, γιατί μυρίστηκαν δισεκατομμύρια κέρδη.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει ν' αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους.
Έχουμε ευθύνη απέναντι στην οικογένεια μας και στα νέα παιδιά που τα οδηγούν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των εμπόρων της υγείας.
Διεκδικούμε:
Το Νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!
Κοινωνική ασφάλιση για όλους, Δημόσια Υποχρεωτική. Υγεία – Πρόνοια Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν.
Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.
Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.
Πλήρη Κρατική Εγγύηση όλων των Συντάξεων.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ – ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ»