Κυριακή 08 Δεκεμβρίου 2019
02:19:52

24°C

Χαλκίδα

Κυρίως αίθριος

Υγρασία: 40%

Άνεμος: 17.70 km/h

babis banner-02

Αποχαιρετάμε τα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα που χάνουμε!...

Τα 5 νέα Τμήματα του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που ξεκίνησαν να λειτουργούν για πρώτη φορά από το φετινό ακαδημαϊκό έτος (2019-2020) στα Ψαχνά, πρόλαβαν και σώθηκαν.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες –και εάν το Υπουργείο Παιδείας δεν επιφυλάσσει κάτι ανατρεπτικό- το Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης & Τεχνολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών (με τους 80 εισακτέους), το Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας της Σχολής Θετικών Επιστημών (με τους 184 εισακτέους), το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων & Ναυτιλίας της Σχολής Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών (με τους 184 εισακτέους), το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών & Κινηματογράφου της Σχολής Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών (με τους 80 εισακτέους) και το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων της Σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής & Αειφορίας (με τους 80 εισακτέους) θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Όμως, τα δύο Τμήματα της Σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής & Αειφορίας που προβλεπόταν να ξεκινήσουν να λειτουργούν το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2020-2021) πάλι στα Ψαχνά, δεν πρόλαβαν και δεν σώζονται.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, αναστέλλεται και τίθεται υπό επανεξέταση η προγραμματισμένη λειτουργία του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών & Εναλλακτικού Τουρισμού και του Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, που αφορά στην αναστολή λειτουργίας ακόμη 36 Τμημάτων Πανεπιστημίων ανά τη χώρα, που επρόκειτο να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες ακαδημαϊκές χρονιές, «η λειτουργία αυτών των Τμημάτων θα επανεξεταστεί, ώστε η θεσμοθέτηση και λειτουργία τους να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να υποστηρίζεται από τις αναγκαίες μελέτες, με τη συνδρομή της καθ' ύλην αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής».

ΚΕΡΑΜΕΩΣ: «ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ»
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο αρμόδιος υφυπουργός, Βασίλης Δαγαλάκης, έκαναν λόγο για «μικροπολιτικές σκοπιμότητες», με βάση τις οποίες θεσμοθετήθηκε μία σειρά τμημάτων σε όλη τη χώρα με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και μετά, αναδιατάσσοντας τον ακαδημαϊκό χάρτη «χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό, χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης & Πιστοποίησης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή και της αρχής αυτής σε τέτοιου είδους αποφάσεις, ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, υποτιμώντας έτσι τα Ιδρύματα και τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού μας συστήματος»..
«Όπως είναι φυσικό, ορισμένα από τα νέα αυτά τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα σε υποδομές και προσωπικό, χωρίς να μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία τους προς όφελος των μελλοντικών φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας», συμπλήρωσαν.
Και κατέληξαν: «Στόχος είναι να επανεξεταστεί η ανάγκη δημιουργίας των τμημάτων συνολικά από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή -τη λειτουργία της οποίας προτίθεται να ενισχύσει το υπουργείο- στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και μετά από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.»

ΣΥΡΙΖΑ: «ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»
«Το μόνο έργο που έχει να επιδείξει το Υπουργείο Παιδείας, από τον Ιούλιο και έπειτα, είναι η αναίρεση βημάτων προόδου, καθώς και η ακύρωση πολιτικών ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Μετά την αναστολή λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, την κατάργηση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, την κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σήμερα ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας 37 νέων Τμημάτων, τα οποία ιδρύθηκαν και θα ξεκινούσαν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία το Σεπτέμβριο του 2020.
Η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει πόσο λίγο υπολογίζει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Ο σχεδιασμός και η λειτουργία των Τμημάτων αυτών εντασσόταν στο σχέδιο ανάπτυξης των ιδρυμάτων και στη μεγάλη τους πλειοψηφία είχαν νομοθετηθεί μετά από προτάσεις των πανεπιστημιακών αρχών. Επιπρόσθετα, η ακαδημαϊκή έναρξη λειτουργίας τους ήταν στην αποκλειστική ευθύνη των ιδρυμάτων, τα οποία γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές τους, ενώ είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη στελέχωσή τους.
Η διεύρυνση των δυνατοτήτων μόρφωσης της νεολαίας στο δημόσιο Πανεπιστήμιο δέχεται ένα ακόμη πλήγμα. Πλήγμα δέχεται και η ελληνική περιφέρεια, τα περιφερειακά πανεπιστήμια και η ανάπτυξη που θα μπορούσε να επιφέρει η λειτουργία των νέων τμημάτων. Αντί ανάπτυξης, κλειστές πόρτες και κατεδάφιση.
Η μόνη μέριμνα του Υπουργείου Παιδείας είναι η συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης, το κλείσιμο των σχολών, οι περικοπές των δαπανών και η μείωση του αριθμού εισακτέων. Όπως δηλώνει ευθαρσώς και ο υπό διορισμό νέος πρόεδρος του ΙΕΠ: «το ρολόι των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση πρέπει να γυρίσει πίσω στο 2014 και να ξαναχτιστεί αυτό που γκρεμίστηκε στην τετραετία 2015-2019» προσθέτει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ..