Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
11:47:25

Χαλκίδα

Ο Μπουραντάς για την προεδρία της ΠΕΔ Στερεάς

Την προεδρία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς Ελλάδας πρόκειται να διεκδικήσει ο Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς.

Κύριος αντίπαλός του, στην εκλογική διαδικασία της 10ης Νοεμβρίου, θα είναι ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης.

Ο Θανάσης Μπουραντάς φέρεται να έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των Ευβοέων εκλεκτόρων και στο πλευρό του, τις επιρροές του Δημάρχου Δωρίδας Γιώργου Καπετζώνη (που είχε αρχικά εξετάσει τις πιθανότητες δικιάς του υποψηφιότητας) και δημιουργεί ψηφοδέλτιο με τη συμμετοχή ΝΔτών και ΠΑΣΟΚων αυτοδιοικητικών.

Η υποψηφιότητα Σουλιώτη υποστηρίζεται από το μηχανισμό της Περιφέρειας, έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των Φθιωτών εκλεκτόρων και ελπίζει σε αναπαραγωγή του κυριαρχικού μοντέλου που κέρδισε τη διοίκηση στον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ).

Στην κάλπη θα υπάρχει και τρίτος συνδυασμός, με -έως τώρα- επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Θηβών Σταμάτη Χαλβατζή, με τη στήριξη των αυτοδιοικητικών του ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητων.  

Ο ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

«Η κίνηση που έγινε από αυτοδιοικητικά στελέχη των δήμων της Στερεάς Ελλάδας είναι μια προσπάθεια για την συγκρότηση ενός ανεξάρτητου συνδυασμού για την ΠΕΔ με στόχο την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία.
Επιδιώκουμε την ειλικρινή συνεργασία μεταξύ δήμων και στελεχών και τη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης σε συνεργασία με την Περιφέρεια για την ανάδειξη όλων ανεξαιρέτως των περιοχών ανάλογα με τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.
Θέλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βρεθούν όλοι οι δήμοι ,χωρίς καμιά διάκριση, στην ίδια μεριά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.»

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΕΚΤΟΡΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του νέου Προεδρικού Διατάγματος 94/2019 για την πρώτη εφαρμογή της εκλογής μελών των ΠΕΔ, μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν διεξαχθεί οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ Στερεάς θα είναι ο Θύμιος Καραΐσκος, ως Δήμαρχος της έδρας της Περιφέρειας και σε περίπτωση κωλύματος η Έλενα Βάκα, ως Δήμαρχος του μεγαλύτερου σε πληθυσμό Δήμου της Περιφέρειας.

Το μέτρο ανάδειξης δημοτικών συμβούλων - εκλεκτόρων ανά Δήμο υπολογίστηκε σε 5.473,9. Διαιρούμενο στον πληθυσμό κάθε Δήμου και στρογγυλοποιούμενο στην πλησιέστερη ακέραια μονάδα, έδωσε τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων - εκλεκτόρων ανά Δήμο. Συνολικά 100 στον αριθμό.
Με τους 25 Δημάρχους να προστίθενται στο εκλεκτορικό σώμα, που τελικά αριθμεί 125.

Έτσι, ανά Περιφερειακή Ενότητα οι δυνάμεις είναι: Εύβοια 8+38=46 / Φθιώτιδα 7+29=36 / Βοιωτία 6+23=29 / Φωκίδα 2+7=9 / Ευρυτανία 2+3=5

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ανά Δήμο (δήμαρχος + δημοτικοί σύμβουλοι) είναι:
Π.Ε. Εύβοιας: Διρφύων-Μεσσαπίων 1+3 / Ερέτριας 1+2 / Ιστιαίας-Αιδηψού 1+4 / Καρύστου 1+2 / Κύμης-Αλιβερίου 1+5 / Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας 1+2 / Σκύρου 1+1 / Χαλκίδας 1+19
Π.Ε Φθιώτιδας: Αμφίκλειας-Ελάτειας 1+2 / Δομοκού 1+2 / Καμένων Βούρλων 1+2 / Λαμιέων 1+14 / Λοκρών 1+4 / Μακρακώμης 1+3 / Στυλίδας 1+2
Π.Ε. Βοιωτίας: Αλιάρτου-Θεσπιέων 1+2 / Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας 1+2 / Θηβαίων 1+7 / Λεβαδέων 1+6 / Ορχομενού 1+2 / Τανάγρας 1+4
Π.Ε. Φωκίδας: Δελφών 1+5 / Δωρίδος 1+2
Π.Ε. Ευρυτανίας: Αγράφων 1+1 / Καρπενησίου 1+2

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας θα είναι 21μελές, αποτελούμενο από 13 δημάρχους και 8 δημοτικούς συμβούλους.