Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
23:35:59

Χαλκίδα

Πάνω από 9 εκατ. ευρώ από το «Φιλόδημος» στο Δήμο Χαλκιδέων

Ποσόν 9.162.141 ευρώ κατάφερε να εξασφαλίσει συνολικά το 2018 από τα προγράμματα «Φιλόδημος Ι» και «Φιλόδημος ΙΙ», ο Δήμος Χαλκιδέων. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές αφορούν σε σημαντικά έργα υποδομών, με τις διαδικασίες υλοποίησής τους να έχουν ξεκινήσει.

ΤΑ ΕΡΓΑ
Το ποσόν των 9.162.141 ευρώ έχει διατεθεί για τους παρακάτω τομείς:
- Αποχέτευση: 3.290.000 ευρώ
Περιλαμβάνει: Τον υποθάλασσιο αγωγό λυμάτων από τη συνοικία Κανήθου μέχρι τη Σουβάλα Χαλκίδας (550.000), τον εξοπλισμό διαχείρισης παραγόμενης ιλύος στο Κέντρο Λυμάτων Χαλκίδας (2.580.000) και τον εξοπλισμό προεπεξεργασίας ιλύος στο Κέντρο Λυμάτων Χαλκίδας (160.000)
- Ύδρευση: 1.468.000 ευρώ
Περιλαμβάνει την αντικατάσταση των εσωτερικών δικτύων της Τ.Κ. Φάρου (665.000) και της Τ.Κ. Καλοχωρίου – Παντειχίου (362.000), τη διασύνδεση των δεξαμενών της Δ.Κ. Βαθέος Αυλίδας (80.000) και την προμήθεια ηλεκτροπαραγωγών ζευγών εγκαταστάσεων ύδρευσης Δήμου Χαλκιδέων (310.000)
- Αγροτική Οδοποιία: 525.605 ευρώ
- Προμήθεια μηχανημάτων έργων: 240.000 ευρώ
- Συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων: 581.600 ευρώ
- Αναβάθμιση Παιδικών Χαρών: 271.936 ευρώ
- Αντιπλημμυρική προστασία: 1.480.000 ευρώ
Αφορά στην κατασκευή αγωγού ομβρίων από το γήπεδο της Δροσιάς μέχρι τη θάλασσα και στην κατασκευή αποχέτευσης από το Γυμνάσιο – Λύκειο Βαθέος Αυλίδας μέχρι τις αποθήκες στην οδό Τζελά
- Αποκατάσταση ΧΑΔΑ: 1.305.0000 ευρώ
Αφορά στην αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στη Δ.Κ. Βαθέος Αυλίδας και στις Τ.Κ. Παραλίας και Φάρου.

Σχετικά με το θέμα, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης τόνισε ότι: «η Δημοτική Αρχή επιδιώκει να εργάζεται με υπευθυνότητα και να εξασφαλίζει τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για έργα υποδομής, αποφεύγοντας συστηματικά υποσχέσεις που δεν δίνουν λύση στα προβλήματα».

 

Σημείωση:
Όσο κι αν ο πολιτικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται αδύναμος στα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η Κυβέρνησή του αύξησε τους –πέραν των θεσμοθετημένων- διαθέσιμους πόρους προς τους ΟΤΑ, με το πρόγραμμα «Φιλόδημος» να αποτελεί το κορυφαίο νέο καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο για τη στοχευμένη ενίσχυσή τους.
Πρόσθετοι πόροι που δίνουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους Δήμους να υλοποιήσουν βασικές υποδομές από την ύδρευση και την αποχέτευση μέχρι την αντιπλημμυρική προστασία και την αγροτική οδοποιία και από τα σχολικά κτίρια και τις αθλητικές εγκαταστάσεις μέχρι την αξιοποίηση του κτιριακού τους αποθέματος.
Υποδομές κρίσιμες για την ποιότητα ζωής των πολιτών που χρονίζουν και έργα που αναβαθμίζουν τις τοπικές αναπτυξιακές δυνατότητες, παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης. Σε μια καταγεγραμμένη πολιτική δέσμευση που γίνεται καθημερινά πράξη.
Με ένα ακόμη στοιχείο, ιδιαίτερης αξίας: Η ένταξη έργων, προμηθειών, υπηρεσιών και μελετών των Δήμων στο πρόγραμμα, δεν αποτελεί επιλογή του Υπουργείου προς πολιτικούς φίλους αλλά γίνεται κατά περίπτωση είτε βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, για τις μη ανταγωνιστικές προσκλήσεις που αφορούν σε όλους (πχ με την έκταση, τον πληθυσμό και το πλήθος των οικισμών ή με τον αριθμό των τμημάτων και των μαθητών των σχολείων) είτε βάσει της ετοιμότητας που πετυχαίνει ο κάθε Δήμος, για τις διαγωνιστικές προσκλήσεις (πχ ωριμότητα έργων).
Και υπό αυτήν την έννοια, οι Δήμοι που κατάφεραν καλές επιδόσεις, όπως πχ ο Δήμος Χαλκιδέων (ή οι Δήμοι Κύμης-Αλιβερίου και Καρύστου) έχουν και οι ίδιοι εργαστεί, ετοιμαστεί, διεκδικήσει και πετύχει.