Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
19:23:20

Χαλκίδα

Μύθοι και αλήθειες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Εκδήλωση με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - Μύθοι και Αλήθειες» διοργανώνει ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας (ΕΟΣ-Χ), τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.
Ομιλητές είναι ο χημικός μηχανικός - σύμβουλος επενδυτικής τράπεζας Δημήτρης Παυλάκης, ο γεωπόνος Ευάγγελος Αβδελλάς, ο δικηγόρος Δημήτριος Δούκας Σουφλέρης και ο μηχανικός Γεωπληροφορικης και Τοπογραφίας Steven Κουνής.

H εσπερίδα διοργανώνεται με αφορμή τον εν πολλοίς σκανδαλώδη τρόπο του «φυτέματος» των ανεμογεννητριών στο Κοτύλαιο ή Σερβοβούνι, πάνω από την Άνω Βάθεια προς τον Αη Γιάννη Αλιβερίου.
Έχει σκοπό να ενημερώσει και να προβληματίσει για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που δεν αντιμετωπίζεται σε ορθή βάση από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.
Θα τεθούν τα ερωτήματα και θα δοθούν οι απαντήσεις:
-Πόσο δωρεάν είναι η ενέργεια των ΑΠΕ;
-Πόσο «πράσινη» είναι η βιομηχανοποίηση των βουνών;
-Σε ποιόν ανήκει η δημόσια περιουσία των βουνών με τα δάση τους το νερό κλπ για να ξεπουλιούνται σε ξένα συμφέροντα;
-Τι συμβαίνει με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή; από τις δασικές εκτάσεις μέχρι τον υδροφόρο ορίζοντα; πόσο άλλαξε η νομοθεσία σε βάθος χρόνου;
-Τι συμβαίνει με το πέρας διάρκειας ζωής των 20 ετών των ανεμογεννητριών; Ποιά είναι η αποκατάσταση; είναι εφικτή;
-Πόσες συμβατικές μονάδες λιγνίτη αντικατέστησαν οι ανεμογεννήτριες σε βάθος χρόνου;
-Ποιος προστατεύει περιοχές Natura είτε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος;
-Κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να σώσει τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή;
Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό ενώ θα τοποθετηθούν κάτοικοι των περιοχών που βιώνουν ήδη την βιομηχανοποίηση των βουνών τους.

..............................................................................................................................

 

[ Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 5 ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΡΕΤΡΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ «ΦΥΤΕΜΑ» ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΣΕΡΒΟΒΟΥΝΙ ΑΜΑΡΥΝΘΙΩΝ

Kυρία Δήμαρχε Ερέτριας, κα Αμφιτρίτη Αλημπατέ,
αυτή την στιγμή που ζητάτε ενημέρωση από την ΤΕΡΝΑ ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΜΑΡΥΝΘΟΥ Α.Ε. για το εργοτάξιο αιολικής ηλεκτρικής ενέργειας πάνω στην κορυφογραμμή του Κοτύλαιου Όρους ή Σερβούνι ή αλλιώς βουνό της Βάθειας, όπως το αποκαλούν, η οικολογική καταστροφή σχεδόν έχει επιτελεστεί και ελάχιστες πινελιές έχουν εναπομείνει για να ολοκληρωθεί το έργο της συγκεκριμένης εταιρείας. Ο κατακερματισμός της ολότητας του ορεινού όγκου με την διάνοιξη δρόμων, γηπέδων κλπ έχει επιτελεστεί σ' όλη την κορυφογραμμή και "φυτεύονται" α/γ! Και εκεί που "άνθιζε φλισκούνι και άγρια μέντα", κατά τον ποιητή, τώρα οι τεράστιοι δρόμοι, το μπετόν, τα σίδερα, κατάντησαν το βουνό εργοτάξιο!
Από τα οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα κατά το Δημοτικό Συμβούλιο της 27/9/2018 φαίνεται με σαφήνεια η παγερή αδιαφορίας σας για την οικολογική καταστροφή, όπου ότι γινόταν πάνω στο βουνό, γινόταν εν αγνοία σας (;) Με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να μην έχει κάνει ούτε μια αυτοψία ούτε να έχει ορίσει κάποιον υπεύθυνο μηχανικό επίβλεψης στο χώρο όπου η ΤΕΡΝΑ επιδιδόταν σε διανοίξεις δρόμων, εκβραχισμούς(τα βράχια έπεφταν στις παρακείμενες περιουσίες των δημοτών).Εσείς, μάλιστα, από την πολλή σπουδή και το "ενδιαφέρον" για το συγκεκριμένο έργο ξεχάσατε δυο φορές να φέρετε τους εν λόγω φακέλους και επί της ουσίας ουδέποτε ενημερώσατε ούτε τους δημότες ούτε τους δημοτικούς συμβούλους για την εγκατάσταση α/γ στον Δήμο μας. Έτσι σήμερα Τρίτη 30/10/2018 που ενημερώνεστε, κατόπιν εορτής, από την ΤΕΡΝΑ ήδη οι υπερμεγέθους α/γ θα είναι ορατές πανταχόθεν και από μεγάλες αποστάσεις.
Και ενώ κάποιους η οικολογική υποβάθμιση του οικοσυστήματος του βουνού δεν φαίνεται να τους πολυενδιαφέρει, είναι ζήτημα χρόνου, οι δυνάμεις διάβρωσης να προκαλέσουν την μελλοντική ερημοποίηση του εδάφους με τις όποιες οδυνηρές συνέπειες στην συγκεκριμένη παρακείμενη χλωρίδα και πανίδα! Τα αποτελέσματα στο μικροκλίμα και πιθανόν κ στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής από την περιστροφή των γιγαντιαίων πτερύγων καθώς και οι υπόηχοι που εκπέμπουν οι α/γ θα επηρεάσουν αρνητικά, στο προσεχές μέλλον, ολόκληρη την περιοχή.
Επίσης, η αισθητική όχληση και κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής περί Τοπίου Σύμβασης η οποία κυρώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κον Κάρολο Παπούλια, δεν πρέπει να σας αφήνει αδιάφορη.
Ανοίξατε τον "Ασκό του Αιόλου" και επιτρέψατε να εισβάλλουν οι α/γ και στο Δήμο Ερέτριας με ελαφριά τη συνείδηση , με μηδενικό προβληματισμό για το τι τελικά είναι αυτές οι α/γ μεγάλης κλίμακας, τι γίνεται μ' αυτές και ποιος είναι ο κερδισμένος τελικά!
Να απαντήσετε σε εύλογα ερωτήματα όπως:
Ποιος ο μέσος όρος ζωής των α/γ;
Μετά τη λήξη του χρόνου ζωής των γίνεται απεγκατάσταση των κουφαριών;
Στη Ευρώπη τοποθετούνται α/γ πάνω στα βουνά;
Υπάρχει πραγματική εξοικονόμηση ορυκτών καυσίμων και CO2 από την χρήση των α/γ ;
Ισχύει ότι η ενέργεια των α/γ είναι διαλείπουσα (μια φυσάει μια όχι) και μη αποθηκεύσιμη άρα τα εργοστάσια πρέπει να εργάζονται, οπότε ουδέποτε θα κλείσει θερμοηλεκτρικό λιγνίτη(Πτολεμαΐδα Μεγαλόπολη );
Ισχύει ότι, αν στις πλάτες των καταναλωτών δεν έπεφτε το Εδικό Τέλος Μείωσης Αέριων Ρύπων (Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ.),δηλαδή οι εγγυημένες τιμές (συνήθως διπλάσιας τιμής απ' αυτή των θερμοηλεκτρικών της ΔΕΗ) προς παραγωγούς Α.Π.Ε., δεν θα τους συνέφερε να τοποθετούν α/γ;
Ισχύει ότι πλέον του 80% της επένδυσης φεύγει στις χώρες παραγωγής α/γ;
Ισχύει ότι οι θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια λειτουργίας των είναι ελαχιστότατες , ενώ εξοβελίζουν παράλληλα παραγωγικές δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα και με παράλληλη μείωση του εναλλακτικού τουρισμού...;
Αυτά και αρκετά άλλα έπρεπε να σας είχαν εκ των προτέρων προβληματίσει ,κυρία Δήμαρχε , πριν δώσετε το πράσινο φως στο να γίνει βορά στην ενέργεια το Αρχαίο, και για εκατομμύρια χρόνια ανέγγιχτο από ανθρώπινη και φαραωνικού εύρους δραστηριότητα, Κοτύλαιον Όρος;
Ήδη, έχουν τοποθετηθεί περίπου 2.700 MW ισχύος α/γ πάνω στα ελληνικά βουνά και ο Αρμαγεδδών έρχεται με περαιτέρω αιτήσεις 100.000 MW Α.Π.Ε., εκ των οποίων η περισσότερη ισχύς έχει να κάνει με α/γ!
Περισσότερες α/γ σημαίνει περισσότερη και μη αναστρέψιμη καταστροφή της Ελληνικής Φύσης , καταστροφή της ίδιας της ζωής μας!
Η Ιστορία και οι γενιές που έπονται θα σας σκιαγραφήσουν με περαιτέρω μαύρα χρώματα, αν συνεχίσετε να ενδίδετε στις ορέξεις των εταιρειών και στα οικονομικά συμφέροντά τους και για τα όποια δήθεν ανταποδοτικά "ευεργετήματά" τους. Τα βουνά και η φύση είναι αγαθά που δεν πρέπει να μπαίνουν σε καμία διαπραγμάτευση και οικονομική συναλλαγή παρά να παραδίνονται με σεβασμό στις επόμενες γενιές!
Επίσης, θέλουμε να πάρετε θέση εσείς και το Δ.Σ και να γίνετε σαφείς για την περαιτέρω στάση σας στο καυτό αυτό ζήτημα της συνεχούς και άνευ ορίων τοποθέτησης α/γ! ( Σέτα, Ευβοϊκός Όλυμπος, Ξεροβούνι, Σκοτεινή, Δίρφυς κλπ). Δείτε την καταστροφή των πανέμορφων οικοσυστημάτων-τοπίων της Καρύστου και διδαχθείτε απ' αυτό.
Οι παρακάτω υπογράφοντες αυτή την επιστολή – διαμαρτυρία θα κάνουμε κάθε νόμιμη ενέργεια έτσι ώστε και με τη συνεχή ενημέρωση των συμπολιτών μας να ανατρέψουμε στην πράξη και να σταματήσουμε την συνέχιση της καταστροφής των Ελληνικών Βουνών μας της Ατομικότητας και της Ελευθερίας μας.

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ερέτριας "Ο Αχινός"
Ενεργοί Πολίτες "Η Μέδουσα"
Φιλοζωικό Σωματείο "Ο Άργος"
Σύλλογος Γονέων 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερέτριας ]