Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
21:38:52

Χαλκίδα

Καθυστέρηση, ναι. Με υπαιτιότητα ποίου, όμως;

Νέα δεδομένα πλέον για την αναβολή λήψης απόφασης ως προς την έγκριση ή μη της Οριστικής Μελέτης του Δήμου Χαλκιδέων με τίτλο «Αποκατάσταση, ανάδειξη, ανάπτυξη και λειτουργική επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας» και την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για νέα αυτοψία στο χώρο του συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς.

Ο Δήμαρχος Χρήστος Παγώνης, στην υπηρεσία των πολιτικών σκοπιμοτήτων της επανυποψηφιότητάς του (είτε ...με το μυστρί στο χέρι είτε γιατί του ...βάζουν τρικλοποδιές οι εχθροί του που 'ναι και εχθροί της πόλης) βιάστηκε να δημιουργήσει κλίμα: Καταλόγισε στο Υπουργείο Πολιτισμού ότι συνεργεί «στο φρένο σε ένα έργο που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί χθες», έκανε λόγο για «ομηρία της πόλης από ομάδα λίγων πολιτών» (αναφέροντας ευθέως τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας) κατήγγειλε «πολιτικές σκοπιμότητες» που «βραχυκυκλώνουν την προσπάθεια, σε βάρος των πολιτών» και απηύθυνε «κάλεσμα στους φορείς της πόλης», με σκοπό τη «δημιουργία κοινού μετώπου για κινητοποιήσεις –ακόμη και ακραίες- προκειμένου να μην επιτραπεί μία νέα καθυστέρηση πολλών ετών στην ανάπλαση του συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς».

Και σ' αυτό το κάλεσμα, με την επιχειρηματολογία που καλλιέργησε ο Δήμαρχος, υπήρξε η αμεσότατη ανταπόκριση σειράς φορέων όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος κ.α.
Θεωρητικά θα ήταν απορίας άξιον το πώς συσστρατεύθηκαν οι εν λόγω φορείς στο προσκλητήριο Παγώνη, μη αναζητώντας τα ακριβή αίτια της αποφασισθείσας αναβολής και της νέας αυτοψίας..
Στην πράξη βέβαια, γνωρίζουμε ότι σε μια οιονεί προεκλογική αυτοδιοικητική περίοδο, δεν αντέχουν επιστημονικά κριτήρια και δεν ενδιαφέρει η λογική αλλά υπερισχύει η δήλωση φιλίας και στήριξης (ακόμη κι αν αυτή δεν αντιπροσωπεύει τα απλά μέλη των φορέων αυτών)!... Εξ άλλου, στην ίδια ακριβώς λογική, χωρίς να προκαλέσει την παραμικρή έκπληξη και προς τιμήν της συνεργασίας που χτίστηκε πάνω στους κοινούς επιχειρηματίες φίλους από το 2014, ήταν και η ερώτηση στη Βουλή που κατέθεσε ο Σίμος Κεδίκογλου!...

Όμως, οι καταγγελίες Παγώνη αποδείχθηκαν παραπλανητικές.
Τα νέα στοιχεία εισέφερε η ανακοίνωση της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση της Δημοτικής Αγοράς, η οποία δεν διαψεύσθηκε. Η επιβεβαίωσή τους δε, ήρθε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (την Τετάρτη 8 Αυγούστου) από τον Θανάση Ζεμπίλη και τον Τάσο Πρατσόλη.
Η αναβολή (προσοχή, όχι στη συνεδρίαση -που έγινε- αλλά στη λήψη εγκριτικής ή μη απόφασης) και η εντολή νέας αυτοψίας, ήταν αυτονόητα αναμενόμενη, αφού η επιλεγείσα από την Επιτροπή Κριτών του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, μελέτη, συμπεριελάμβανε καθαιρέσεις/γκρεμίσματα επιφανειών!
[Να σημειωθεί δε, η μετά σημασίας απουσία του πανεπιστημιακού - προέδρου της Επιτροπής Κριτών, Ιωάννη Αίσωπου από την επίμαχη συνεδρίαση του οργάνου του οποίου αποτελεί τακτικό μέλος.]
Το Υπουργείο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων είχαν εξ αρχής ξεκαθαρίσει ότι η σταδιακή καθαίρεση σαθρών στοιχείων προϋποθέτει την ανακατασκευή τους και όχι ψευδεπίγραφα. Είχε δε επαναλάβει τη θέση αυτή, με τη στάση που τήρησε όταν κατέπεσε ο πρόβολος. Επιπλέον δε, η προϋπόθεση της καθαίρεσης με ανακατασκευή, συμπεριλαμβανόταν ως όρος στην προκήρυξη του διαγωνισμού.
Και μόνον, ως συνεπή εξέλιξη αυτών των όρων και προϋποθέσεων μπορεί να λογιστεί ο προγραμματισμός μιας νέας αυτοψίας από τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Για να διαπιστωθεί εάν πράγματι είναι αναγκαίες αυτές οι καθαιρέσεις επιφανειών και δεν γίνεται να συνδυαστούν με την ανακατασκευή τους!

Σύμφωνα με τα πραγματικά στοιχεία, οι αιτιάσεις για πολιτικές σκοπιμότητες μένουν ...στον αέρα. Καθυστερήσεις υπάρχουν, μόνον που υπαίτιοι δεν είναι τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση της Δημοτικής Αγοράς και κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοι του Δημάρχου, αλλά η ίδια τη Δημοτική Αρχή που εν γνώσει των ξεκάθαρων όρων και προϋποθέσεων και χειριζόμενη το όλο θέμα εν λευκώ και εν κρυπτώ, προώθησε μια μελέτη αποκατάστασης η οποία προέβλεπε καθαιρέσεις και την οποία ζητάει επιμόνως να περάσει!...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ1: Η όποια κίνηση τακτικής του Δημάρχου για αποποίηση των ευθυνών του Δήμου, από εδώ και πέρα και έως την έγκριση της οριστικής μελέτης, για την προστασία, συντήρηση και φύλαξη του ετοιμόρροπου μνημείου, δεν μπορεί να τελεσφορήσει, έχοντας απέναντι τη σαφήνεια της νομοθεσίας περί ευθύνης του ιδιοκτήτη Δήμου.
Ωστόσο, ο Δήμαρχος α) όταν δηλώνει ότι «έχει κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ» η συντήρηση, η φύλαξη και ο καθαρισμός του συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς και β) δέχεται την πρόκληση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης για «στοιχεία και τιμολόγια», απλά θα πρέπει να τα παρουσιάσει και να μην σφυρίζει αδιάφορα!!!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Με τον προϋπολογισμού του έργου στα 14 εκατ. ευρώ, η απόφαση ενός υπό αναχώρηση Δημάρχου για δάνειο στο ύψος της σύμβασης που θα υπογραφεί δηλ. στα 7-8 εκατ. περίπου, είναι βαρέως δεσμευτικό για τον Δήμο και τους πολίτες, χωρίς μάλιστα τη σχετική έγκρισή τους. Δεν θα μπορούσε να αποδειχθεί ωφέλιμο, εν μέσω των καθυστερήσεων να αναζητηθούν πιθανά προγράμματα – χρηματοδοτικά εργαλεία;